Η Αίθουσα Τέχνης METAMORFOSIS θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 μετά τις 20:00 την ατομική έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου «Συναντήσεις στη ζωγραφική». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.

«Δουλεύοντας, ζωγραφίζοντας ή σχεδιάζοντας για ώρα, το μυαλό μου χαλαρώνει, αποδεσμεύεται από τις συνηθισμένες διαδρομές του κι αρχίζει ελεύθερα να ταξιδεύει μέσα σε σκέψεις και εικόνες. Τότε γίνεται στ’ αλήθεια δημιουργικό. Εκεί ξεκινά ένα ταξίδι ο νους, αναδημιουργώντας σκέψεις και συναισθήματα, πλάθοντας εικόνες. Πολλές απ’ αυτές είναι ζωγραφικές εικόνες, ζωγράφων αγαπημένων,  που έχουν  επεξεργαστεί επανέρχονται ανάλαφρα χωρίς λογική, σαν έμπνευση περισσότερο, σαν εργαλεία. Τ’ αγαπώ και τ’ αναζητώ αυτά τα ζωγραφικά όνειρα, που μου θυμίζουν γιατί αγαπώ τη ζωγραφική, και που ανέκαθεν είχαν τον τρόπο τους να με οδηγούν. Σαν όνειρα δεν έχουν καμιά ακρίβεια στην περιγραφή, είναι αόριστες αναμνήσεις γεμάτες από την αίσθηση και την ατμόσφαιρα, όπως την έχω βιώσει, κάποιου ζωγράφου.

 

Αυτά τα όνειρα θέλησα να ζωγραφίσω, να κάνω την ίδια τη ζωγραφική ματιά ζωγραφικό θέμα. Ένας φόρος τιμής στον απέραντο αυτό κόσμο της οπτικής σκέψης, που συνεργεί ανώνυμα, διακριτικά, ούτως ή άλλως καθημερινά στη δουλειά μου. 

 

Σε κάθε έργο συμβαίνει και μια μυστική συνομιλία με κάποιο ζωγράφο, ή μια ομάδα ζωγράφων και προβάλλεται στον καμβά σαν μαγική εικόνα όπου οι δυο τρόποι, οι δυο εποχές, οι δυο οπτικές, εμφανίζονται αξεχώριστα σε μια νέα ενότητα. Κοινοί τόποι, αλλά και διαφορές κι ερωτηματικά που θα συνθέτανε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ή ένα ημερολόγιο σημειώσεων μιας προσωπικής ιστορίας της ζωγραφικής….»

Χρήστος Κεχαγιόγλου 2014

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Ζωγραφίζει συστηματικά από το 1978 μέχρι σήμερα. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης  σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι.

Είναι δημιουργός πολλών video art και πειραματικών ταινιών που παρουσιάστηκαν σε αίθουσες τέχνης καθώς και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Έχει  κάνει μέχρι σήμερα 25 ατομικές εκθέσεις, με πρώτη το 1981 στη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών στη Θεσσαλονίκη κι έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελευταίες του ατομικές: Οκτώβριος 2013 στη γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα, Ιούλιος 2014 αναδρομική στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, Οκτώβριος 2014 στην Theorema Art Gallery στις Βρυξέλλες και Δεκέμβριος 2014 στην Αίθουσα Τέχνης Metamorfosis στην Θεσσαλονίκη.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία, καταλόγους και λευκώματα μουσείων και εκδοτικών οίκων.

Έργα του έχουν πινακοθήκες, μουσεία και μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.