Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του ’70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.

Η έκθεση, που στόχο έχει να προσφέρει μια ματιά, μερική αλλά σημαντική, στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή σε σχέση με την τέχνη της performance, παρουσιάζονται καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, ενώ ο τίτλος του πρότζεκτ είναι εμπνευσμένος από την τραγωδία του Σοφοκλή, στην οποία η Αντιγόνη αποτελεί τη φωνή των πιο αδύναμων, επιβεβαιώνοντας ότι οι νόμοι της Πόλης πρέπει να βασίζονται στις ανθρωπιστικές αρχές, αποδεκτές από όλους. Οι καλλιτέχνες τοποθετούνται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς οι πράξεις τους είναι πάντα βαθειά πολιτικές όχι μόνο καθαρά αισθητικές,

Εκτός από τη Λήδα Παπακωνσταντίνου, έργα της οποίας έχει το ΚΜΣΤ στις συλλογές του, στην ιστορική αυτή αναδρομή φιλοξενούνται έργα του Θεόδωρου, Δημήτρη Αληθεινού, Μαρίας Καραβέλα, Θανάση Χονδρού και Αλεξάνδρας Κατσιάνη, Μαρίας Κλωνάρη και Κατερίνας Θωμαδάκη, Πάνου Χαράλαμπους και Demetrio Stratos.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως η Ευαγγελία Μπασδέκη, η Χριστίνα Γεωργίου και ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης συμμετέχουν επίσης με ζωντανές performances στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, και η Μαίρη Ζυγούρη με ένα βίντεο-performance της. Τέλος, η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ συμμετέχει με διάλεξη σχετικά με την ιστορική αναδρομή, ενώ η καθηγήτρια Αγγελική Αυγητίδου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει με αντίστοιχη διάλεξη σχετικά με την περφόρμανς, τη δημοκρατία και το δημόσιο χώρο.

Η Venice International Performance Art Week είναι μία από τις σημαντικές διοργανώσεις στην τέχνη της performance στην Ευρώπη. Η φετινή τρίτη έκδοση έχει τίτλο “Fragile body – Material Body” και ακολουθεί τις δύο πρώτες εκδόσεις: “Ritual Body – Political Body” (2014), “Hybrid Body – Poetic Body” (2012).

Η επιμέλεια της έκθεσης Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης είναι του Francesco Κiais και διοργανώνεται από το [ MIND THE ] GAP – Gathering Around Performance σε συνεργασία με την Venice International Performance Art Week.