Μια ομάδα χρυσοθήρων ετοιμάζεται για το γεύμα της, όταν ένας από αυτούς, πυροβολεί με το όπλο του. Δύο σύντροφοί του πέφτουν νεκροί. Οι άλλοι δύο, ανάμεσά τους μία γυναίκα, καταφέρνουν να τον αφοπλίσουν και να τον ακινητοποιήσουν. Πολύ σύντομα, θα δώσουν οι ίδιοι το δικαίωμα στους εαυτούς τους, να δικάσουν, να καταδικάσουν και να εκτελέσουν την ποινή.

Η ταινία βασισμένη σε διήγημα του σπουδαίου Αμερικανού σοσιαλιστή συγγραφέα, Τζακ Λόντον, με φόντο το σκοτεινό, παγωμένο τοπίο του ποταμού Γιουκόν, την εποχή του «πυρετού» του χρυσού.

Όπως ο Τζάκ Λόντον, έτσι και ο Κουλέσοφ, δεν αφήνει καμία αμφιβολία στον θεατή, πως αυτό που βλέπει είναι προφανώς κάτι πολύ περισσότερο από μία ακόμη συναρπαστική περιπέτεια στον παγωμένο αμερικανικό βορρά, ο μύθος δεν είναι παρά το μέσο για να εκφράσουν την οπτική και τον προβληματισμό τους για την κοινωνία.

Και μόνο το φινάλε της ταινίας είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο ο δημιουργός αντιλαμβάνεται και αποδίδει εκπληκτικά την πολυπλοκότητα της ζωής.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λεβ Κουλέσοφ

Σενάριο: Βίκτωρ Σκλόφσκι, βασισμένο σε διήγημα του Τζακ Λόντον

Κάμερα: Κονσταντίν Κουζνετσόφ

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντρα Χοχλόβα (Εντιθ Νέλσον), Σεργκέι Κομαρόφ (Χανς Νέλσον), Βλαντίμιρ Φόγκελ (Μάικλ Ντένιν, ο εγκληματίας), Πορφίριος Ποντομπέντ (Ντέτσι), Πιότρο Γκαλάντζεφ (Χάρκι)