Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες:

Πέμπτη 30/6, 16:30-17:30, Άκης Πειρουνίδης

Ο Άκης Πειρουνίδης  σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε το 1972. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Master of Arts στο Chelsea School of Art του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς Biennale και Triennale χαρακτικής. Το 1986 τιμήθηκε με το βραβείο Biennale Prize Norsk International Graphic. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε πινακοθήκες της Αγγλίας, της Νορβηγίας και σε ιδιώτες. Το 1978-1995 ίδρυσε και λειτούργησε το Ανοιχτό Εργαστήριο Μεταξοτυπίας. Το 1984-1991 υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής. Το 1994-2002 ίδρυσε και λειτούργησε το εργαστήριο προετοιμασίας υποψηφίων της ΑΣΚΤ. Το 2002 σχεδίασε, εξόπλισε και λειτούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο μεταξοτυπίας στον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και δίδαξε ως Αναπληρωτής Καθηγητής.

Κυριακή 3/7, 16:00-17:00, Νίκος Σταυρακαντωνάκης

Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ξυλογραφία στο Kyoto International Mokuhanga School. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, της οποίας και είναι πρόεδρος.

Πέμπτη 7/7 και Πέμπτη 14/7, 16:30-17:30, Μιλτιάδης Πεταλάς

Ο Μιλτιάδης Πεταλάς  γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Το 2003 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Το 2011 αποφοίτησε από τον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2008 βραβεύτηκε στη 2η Διεθνή Triennale EXLIBRIS Λευκάδας και το 2009 του απονεμήθηκε έπαινος στη 13η Διεθνή Biennale Μικροχαρακτικής και EXLIBRIS του Μουσείου Ostrów Wielkopolski στην Πολωνία. Το 2010 διακρίθηκε στον 33ο International Ex-Libris Competition στη Κωνσταντινούπολη. Το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Δάσος» από τα ΕΛΤΑ Ελλάδας. Το 2011 συμμετείχε στην ART ATHINA. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Πέμπτη 21/7, 16:30-17:30, Δέσποινα Κοταλακίδου

Η Δέσποινα Κοταλακίδου αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη ζωγραφική και την αγιογραφία (απόφοιτος της Σχολής Αγιογραφίας του Δήμου Νίκαιας). Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πέμπτη 28/7, 16:30-17:30, Florence Χρηστάκη & Άκης Πειρουνίδης

Η Florence Χρηστάκη γεννήθηκε το 1958 στο Παρίσι, όπου σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία και Γαλλική Φιλολογία. Μαθήτευσε στη χαρακτική με τον Pino Pandolfini και τη Δήμητρα Σιατερλή. Από το 2009 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Θεωρεί την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 1990 μεγάλη ευκαιρία, αφού της επέτρεψε να βρει το δρόμο της.

Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής). Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εβδομήντα έργα οκτώ καταξιωμένων εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα: Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δέσποινα Κοταλακίδου, Kati Mahrt, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Άκης Πειρουνίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς,  Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Florence Χρηστάκη.

Σημείωμα του Επιμελητή της έκθεσης, Μιχάλη Αρφαρά, διευθυντή Τομέα Χαρακτικής ΑΣΚΤ

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα μπορείτε να δείτε εδώ.