Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων θα παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς στο Ηρώδειο που είναι το έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2012.

Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις “Stabat Mater” και “Song of Ascent” του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Μεταξύ των σολίστ που θα ερμηνεύσουν το έργο σε αυτή την ελληνορωσική συνεργασία, είναι η ταλαντούχα σοπράνο Σβετλάνα Κασγιάν, η οποία έχει ήδη διαγράψει αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η Ρωσίδα σοπράνο, μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Ακαδημίας Νέων Τραγουδιστών Μπολσόι από το 2009, ενώ το 2011 κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Φωνητικό Διαγωνισμό της Κίνας

Το www.culturenow.gr είχε την ευκαιρία να της θέσει ορισμένες ερωτήσεις, τόσο αναφορικά με την ίδια, όσο και με τη συναυλία στην οποία θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Πώς αισθάνεστε αναφορικά με τη συμμετοχή σας στη συναυλία για το «Άξιον Εστί»;
Σβετλάνα Κασγιάν:
 Νιώθω πολύ περήφανη που συμμετέχω σε αυτή την εξαιρετική συναυλία. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και ανυπομονώ να συναντήσω το ελληνικό κοινό.

Cul.N.: Τι σημαίνει για εσάς το «Άξιον Εστί»;
Σ.Κ.:
 Μου αρέσει αυτό το έργο γιατί είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό και παρόλο που δεν καταλαβαίνω τα λόγια, η μουσική με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα. Γνωρίζω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας πολύ μεγάλος συνθέτης και ένα πολύ σημαντικό άτομο για την ελληνική κοινωνία, τόσο για τα μουσικά του έργα όσο και για τη ζωή και τους αγώνες του για τη δημοκρατία. Το σέβομαι αυτό!

Cul.N.: Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα κοινά χαρακτηριστικά τόσο των Ελλήνων με τους Ρώσους, όσο και της ελληνικής μουσικής με τη ρωσική;
Σ.Κ.:
 Αισθάνομαι πως έχουμε πολλά κοινά ως άνθρωποι. Μου αρέσει ο ενθουσιασμός και ο τρόπος έκφρασής σας. Μου αρέσουν τα χρώματα, το φαγητό και είμαι μια από τις μεγαλύτερες οπαδούς της Μαρίας Κάλλας. Έχω όλους τους δίσκους και βίντεό της, ενώ παράλληλα νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών. Δεν είχε μόνο εκπληκτική φωνή, αλλά ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα και μια εξαιρετική ηθοποιός. Αυτά, αποτελούν έναν πολύ δυνατό συνδυασμό, που την έκανε μοναδική.

Cul.N.: Η συναυλία αυτή θα είναι μοναδική, αφού η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντηθούν με την εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας…
Σ.Κ.:
 Είναι μια καλή ευκαιρία να φέρουμε κοντά τον πολιτισμό και τα μουσικά στιλ της κάθε χώρας και η τέχνη μπορεί να το κάνει αυτό. Ελπίζω το αποτέλεσμα να αρέσει στο κοινό.

Cul.N.: Είστε μια πολύ γνωστή και βραβευμένη σοπράνο. Πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος προς την καταξίωση;
Σ.Κ.: 
Δεν ήταν εύκολος! Χρειάζονται χρόνια εξάσκησης και σκληρής δουλειάς. Ήμουν τυχερή, αφού είχα εξαιρετικούς δασκάλους που με βοήθησαν να φτάσω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ελπίζω για το καλύτερο στη συνέχεια. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και βρίσκομαι μόνο στην αρχή!