Ο Σβεν Λίντκβιστ πέθανε το 2019 υποστηρίζοντας ότι η δυστυχία μας είναι συνεχής και αναπόδραστη: η ρατσιστική βαρβαρότητα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού οδήγησε στα πιο πυκνά σκοτάδια του 20ού αιώνα και συνεχίζει στον 21ό. Είναι καθησυχαστική αυταπάτη ότι η γενοκτονία ξεκίνησε και έληξε με τον ναζισμό.

Με αφετηρία τη φράση του Τζόζεφ Κόνραντ, ο Σουηδός συγγραφέας μας οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά του πιο ζοφερού σκότους, συνθέτοντας μια ιστορία της γενοκτονίας. Ο Λίντκβιστ δεν ξεμπερδεύει παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα, δεν εξοστρακίζει την ανθρώπινη φονικότητα σ’ ένα σκοτεινό  ξεπερασμένο παρελθόν, αλλά αντίθετα αναδεικνύει μέσα από τον στοχασμό  πάνω στα στοιχεία που παραθέτει, την θεμελιώδη διαπλοκή των ρατσιστικών θεωριών, της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης και του αποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος υπήρξε η προϋπόθεση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της υλικής ευημερίας του δυτικού πολιτισμού. Το βιβλίο αφηγείται ένα ταξίδι στην αφρικανική έρημο, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει ως τις πηγές των γενοκτονιών  του 20ού αιώνα, φέρνοντας στο φως τις ρίζες του σύγχρονου ευρωπαϊκού  πολιτισμού.

Το βιβλίο ανήκει στην μικρή εκείνη κατηγορία των στοχαστικών βιβλίων που αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στον αναγνώστη τους.

Σβεν Λίντκβιστ

Ο Σουηδός συγγραφέας Σβεν Λίντκβιστ (Sven Lindqvist) γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1932. Στα  βιβλία του συνδυάζει με απαράμιλλη μαεστρία αυτοβιογραφία, ταξιδιωτικό δοκί μιο, λογοτεχνική αφήγηση, ρεπορτάζ αναδεικνύοντας τη συμβολή του ευρωπαϊ κού ιμπεριαλισμού, της αποικιοκρατίας, των γενοκτονιών και του αφανισμού του  φυσικού περιβάλλοντος, στη διαμόρφωση της δυτικής σκέψης, της κουλτούρας  και της ιδεολογίας. “Έχουμε παγιώσει έναν τρόπο ζωής θεμελιωμένο στην αδι κία, αναφέρει, σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ χωρών σε διαφορετικά στά δια της εκβιομηχάνισης”. Τα βιβλία του, τα οποία ασκούν δριμεία κριτική στην  σύγχρονη ιστορική και ιδεολογική προσέγγιση της ανθρώπινης θηριωδίας της  έξαρσης των εθνικισμών, διακρίνονται για την προκλητική πρωτοτυπία των θεμά των, φωτίζουν κρυφές όψεις του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου πολιτισμού.  Ο Λίντκβιστ ο οποίος θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους  Σουηδούς στοχαστές πέθανε τον Μάιο του 2019 σε ηλικία 87 ετών. Το βιβλίο του  Εξοντώστε όλα αυτά τα κτήνη! θεωρείται πλέον κλασικό.