Άλλη μια εβδομάδα πλούσια σε πολιτιστικά γεγονότα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Σύρο

στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Σύρος – Πολιτισμός» που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο νησί.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των επόμενων ημερών διαμορφώνεται ως εξής:  

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

27 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
A.Salameh, Δ.Βερόπουλος , D. Petit& M. Metzler

Τέσσερις μουσικοί ταράζουν τα νερά της Μεσογείου και “μεταφράζουν” παραδοσιακές μελωδίες. Οι αυτοσχεδιασμοί, τα ταξίμ κι οι συνθέσεις του Adel Salameh, απόσταγμα των αναμνήσεων της τελευταίας του περοδείας στη χώρα του, την Παλαιστίνη, συναντούν τις μελωδίες του Δημήτρη Βαρελόπουλου, τους ήχους των κρουστών του Michael Metzler και το δεξιοτεχνικό παίξιμο του Γάλλου τσελίστα Didier Petit.

Adel Salameh ούτι
Δημήτρης Βαρελόπουλος λαούτο
Didier Petit τσέλο
Michael Metzler κρουστά
Δημοτικό  Σχολείο  Άνω  Σύρου | Ώρα  21.00 | Τιμή  10 & 5 €

ΠΟΣΕΙΔΩΝΕΙΑ

28 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΥΡΟΥ       
Φιλαρμονική Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

H συναυλία λήξης των παιδιών που πήραν μέρος στη δεύτερη εβδομάδα της Μουσικής Κατασκήνωσης Σύρου. Οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα για χορωδία, κρουστά και πνευστά. Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει τη συναυλία και να εμψυχώσει έτσι τα μουσικά όνειρα των παιδιών της κατασκήνωσης, αλλά και να χαρεί την μουσική πρόοδο παιδιών που μόλις και ξεκίνησαν στο μαγικό κόσμο της μουσικής με όπλο το μεράκι και την αγάπη γι’ αυτήν. Συντονιστές της κατασκήνωσης, η Alice Labarche και ο Στέφανος Λαρεντζάκης.

Ποιμαντικό Κέντρο “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ” (Ποσειδωνία) | Ώρα 20.00

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ         
Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Σε διαφορετικά σημεία της Άνω Σύρου ο Νίκος Σολάρης, με τη συνδρομή δασκάλων του Λυκείου Ελληνίδων, θα ενεργοποιήσει τις μνήμες εμψυχώνοντας παιδιά να παίξουν με παιχνίδια μιας άλλης εποχής, πιο «χειροποίητης» και κατά έναν τρόπο ίσως πιο άμεσης, προς την παιδική φαντασία και δημιουργικότητα. Παιχνίδια βγαλμένα από το χρόνο αλλά και με την ιδιαίτερα προσωπική φροντίδα του δασκάλου Νίκου Σολάρη.
Εκκίνηση στην Καμάρα (Άνω Σύρος) | Ώρα 19.30
 
 

ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ

31 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΗΧΟΝΗΣΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ | ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Αμάν Ναι

Ανατολική μεσόγειος, Αιγαίο, σταυροδρόμι πολιτισμών, συνάντηση λαών. Τα κάστρα και οι οχυρωματικοί οικισμοί ως φάροι, σημεία αναφοράς στην ανάδειξη των επιρροών κάτω από το ελληνικό φως. Ένα μουσικό αλλά και στιχουργικό ταξίδι στην ιστορία της Σύρου έτσι όπως αυτή αντηχεί στα μουσικά σοκάκια της. Στην τρικυμία της εποχής οι Αμάν ναι! Ταξιδεύουν με μοναδική σωστική λέμβο τη σχεδία των ήχων τους. Αυτή τη φορά παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα «στήνοντας ξώβεργα» στις μουσικές που ταξιδεύουν στον αέρα της μεσογείου.

Καλλιτεχνική – μουσική επιμέλεια:
Ειρήνη Διαλεχτή – Βασίλης Μπαράκος
Ειρήνη Διαλεχτή τραγούδι, ιδιόφωνα κρουστά
Βασίλης Μπαράκος τραγούδι, ακουστική κιθάρα, ούτι, λαούτο, τζουράς, μπαγλαμάς, λάφτα – πολίτικο λαούτο
Άγης Παπαπαναγιώτου φωνή, ηλεκτρικό κόντρα μπάσο, κιθάρα
Θανάσης Καλατζής μπουζούκι, κιθάρα, μαντολίνο
ΧρήστοςΤσαρούχας κρουστά
Άγγελος Μιχελής πολίτικη λύρα, ταμπουράς, μπούλγαρι, κρουστά
Μόνικα Fries κρουστά, νέι, πανδούρι
Πλατεία Μιαούλη | Ώρα 21.30
 

ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ

31 ΙΟΥΛΙΟΥ | Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Σαντούρι : Γεωργία Λίτσα

Ο κορυφαίος εικαστικός δημιουργός Κώστας Τσόκλης αφήνεται στη μαγεία του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και μας ταξιδεύει με το προσωπικό του αφηγηματικό τόνο μέσα
στα κείμενα ενός από τους πιο αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Ο εικαστικός συναντά μέσα από ένα παράλληλο πνευματικό επίπεδο δημιουργίας τον παραμυθένιο κόσμο του συγγραφέα, την απλότητα και τη σοφία του. Στο σαντούρι η Γεωργία Λίτσα
Μονή Αδελφών του ελέους | Ώρα 20.00

Κωστής Μαραβέγιας: Συναυλία
Δευτέρα 1η Αυγούστου 2011, ώρα: 21.00

Πλατεία Μιαούλη
Είσοδος Ελεύθερη

Ο Κωστής Μαραβέγιας στήνει το δικό του πάρτι στην αγαπημένη του Σύρο. Στην πλατεία Μιαούλη μπροστά στο επιβλητικό Δημαρχείο, βάζει το στοίχημα να ξεσηκώσει όλους τους παρευρισκόμενους σε ένα χορό διαρκείας. Σε πολλούς ρυθμούς και γλώσσες, σε βαλκανικά χρώματα και μεσογειακά αρώματα, ο νεαρός τραγουδοποιός που μέσα στα τραγούδια του μιλά συχνά για τη Σύρο υπόσχεται μια εκρηκτική νύχτα.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Συναυλία
Μαζί του: Δημήτρης Σταρόβας, Παναγιώτης Μάργαρης, Ζηνοβία Αρβανιτίδη
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011, ώρα: 21.30

Πρώην Λατομείο Καραβέλα, όπισθεν Αγίου Παντελεήμονα
Τιμή εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ειλικρινής. Ένα πνεύμα ελεύθερο. Παίζει με τα όρια της τέχνης, της λογικής και της φαντασίας και παραδίδεται μόνο στην ίδια τη ζωή. Εκεί ακριβώς, συναντιέται με το νου και την ψυχή του κοινού και συνδιαλέγεται μαζί του. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Παναγιώτης Μάργαρης και η Ζηνοβία Αρβανιτίδη συμπράττουν και δημιουργούν κάθε φορά που παίζουν. Μία μοναδική μουσική παράσταση γεμάτη συναισθήματα, εκρήξεις, τρυφερότητα για να αντισταθούμε ακούγοντάς τη  στους δύσκολους καιρούς αλλά και να ερωτευτούμε. Να βρει η ζυγαριά της ψυχής μας αντίβαρο για να ισορροπήσουμε.