Τα 45α Δημήτρια παρουσιάζουν μια μουσική βραδιά με τίτλο, «Και η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα» την Τετάρτη

15 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Θαλασσινός και Γεράσιμος Ανδρεάτος. Απαγγέλει η Κάτια Δανδουλάκη.

Μια παράσταση με μουσική, τραγούδια, και πρόζα. Μια περιήγηση σ’ ένα κόσμο μαγείας έτσι όπως τον οραματίστηκε ο Γιώργος Σταυριανός, ένα ταξίδι που αρχίζει από το 1982 και την «Έρημη πόλη», και που φθάνει μέχρι «την Κολοκύθα που έγινε πάλι άμαξα»…

Τραγούδια που αγαπήθηκαν και εξακολουθούν να τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, ορχηστικά θέματα που έκαναν το γύρο του κόσμου, αφηγηματικά μέρη που αποδίδονται από μια μεγάλη ηθοποιό την Κάτια Δανδουλάκη, η «Επιστροφή στο Ρέθυμνο», «Οι φόβοι του μεσημεριού», «Τίποτα άλλο από θάλασσα…», ξυπνούν τη νοσταλγία για μιαν Ελλάδα που αγαπήσαμε αλλά και δημιουργούν το όνειρο για μιαν Ελλάδα που αγαπούμε… Και η Θεσσαλονίκη, αυτό το «Μικρό πουπουλένιο παλτό» που τόσο έχει εμπνεύσει τον συνθέτη, και που της αφιέρωσε μερικά χρόνια της ζωής του.

Η πορεία του Γιώργου Σταυριανού από το 1982 και την «Έρημη Πόλη» είναι γνωστή. Δώδεκα δισκογραφικές καταθέσεις, με τη συμβολή μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Νότη Μαυρουδή και συνεργασίες με τραγουδιστές σαν τη Μαρία Δημητριάδη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη, τη Γλυκερία, τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Κατσιμίχα, τη Νένα Βενετσάνου και πολλούς άλλους.

Ο Γιώργος Σταυριανός επανέρχεται στη δισκογραφία σε μια δύσκολη εποχή, με ένα άλμπουμ που έχει τον παραμυθένιο τίτλο «Κι η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα». Μουσικές ακριβές, που άλλοτε γίνονται τραγούδια και άλλοτε σαν αυτόνομα μουσικά θέματα που συνεχίζουν… την αφήγηση, σε ένα δίσκο με αρχή μέση και τέλος- όπως τα παραμύθια.

Τα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Σταυριανού, ‘ντύνουν’ με τις φωνές τους ο Μανώλης Μητσιάς στις πιο καλές του στιγμές, ο Παντελής Θαλασσινός σε μία καταπληκτική νέα εκτέλεση του γνωστού «Όνειρο που φεύγει είν’ η ζωή», η Σοφία Αβραμίδου, η Ντίνα Γιακουμάκου, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης.

Τραγούδια αφηγηματικά με ήχο κλασικό, κάνουν τον καινούριο δίσκο του Γιώργου Σταυριανού μια ακουστική απόλαυση.

Ο Γιώργος Σταυριανός δίνει μια μοναδική παράσταση στην οποία συμμετέχει και η Κάτια Δανδουλάκη, επιχειρώντας μιαν «αφήγηση» της Ελλάδας που αγαπήσαμε, της Ελλάδας που χάνεται, αλλά και της Ελλάδας που έρχεται, μέσα από κείμενα που υπογράφει όπως «Οι φόβοι του μεσημεριού», «Επιστροφή στο Ρέθυμνο», «Τίποτα άλλο από θάλασσα…» «Η Κάτια αναμετριέται με τις λέξεις, περιεργάζεται τα διαστήματα, αναζητεί τις διεξόδους.

Η Κάτια επιβάλλει τον ρυθμό της. Ξέρει πως το υλικό μοιάζει με παιδί που παίζει με χειροβομβίδα. Μια λάθος κίνηση, και το παιχνίδι είναι καταδικασμένο… ».

…Στο τέλος όμως η ισορροπία επέρχεται, η θάλασσα γαληνεύει, η Κάτια κατάφερε να δαμάσει τα υλικά, και η μουσική απλώνεται και πάλι μαγική  ισορροπώντας τις ψυχές μας και τον Κόσμο…

Οι συντελεστές

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μυστακίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Παύλος Παυλίδης
Επιμέλεια παραγωγής: Αγάπη Μουρατίδου.
Συμμετοχή: Κάτια Δανδουλάκη
Παντελής Θαλασσινός
Μανώλης Μητσιάς

Τραγουδούν: Σοφία Αβραμίδου (φωνή)
Ντίνα Γιακουμάκου (φωνή)
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης (φωνή και κιθάρα)

Παίζουν

Μπακαλοπούλου Ειρήνη (άρπα)
Χριστόπουλος Θοδωρής (ακκορντεόν)
Κυρίδης Λεωνίδας (μπάσο)
Καραμφίλλης Γιώργος (μπουζούκι)
Καραμφίλλης Γιώργος (μπουζούκι)
Κωστούλας Θωμάς (κρουστά)