Από το Μηδέν στο Άπειρο

Το Video Art Μηδέν (καλλιτεχνική διεύθυνση Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη) που φέτος μετρά 14 δημιουργικά χρόνια διερεύνησης και προώθησης της βιντεοτέχνης, παρουσίασε στην Καλαμάτα για ένα τριήμερο τον Ιούλιο 170 έργα video art. Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα, με μια συνοπτική ματιά ξεχωρίσαμε τα αφιερώματα στα Φεστιβάλ Now&After από τη Ρωσία και Cairo Video Festival, και το ειδικό αφιέρωμα στα μουσικά βίντεο από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse.

Video Art Μηδέν – AnnaTsukanovaKott

Οι ενότητες υπήρξαν εντυπωσιακά πολυσχιδείς και ερευνούσαν τον ευρύ χαρακτήρα της video art σε σχέση με τις αναζητήσεις της μέσα από τις διαφορετικές δημιουργικές εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Ο κεντρικός κορμός των εκδηλώσεων περιελάμβανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Σύγχρονη Ελληνική Βιντεοτέχνη, τρεις ενότητες για τις Παραστατικές Τέχνες (αφήγηση, περφόρμανς, χορός), δύο ενότητες για την έννοια του Χώρου, προσωπικού και δημόσιου, οικείου και ανοίκειου, μνημειακού και εφήμερου, τρεις ενότητες μουσικών βίντεο και animation, όπως η  Daydream σε επιμέλεια Γιώργου Δημητρακόπουλου με 15 βίντεο που επικεντρώθηκαν στη σχέση της κινούμενης εικόνας με τη μουσική και έμπνευση από το παραθαλάσσιο τοπίο της Καλαμάτας, και τέλος τέσσερις ενότητες με θεματολογική βάση, όπως η πολιτική στάση και αντίσταση, η εξάρτηση από τους επίπλαστους κανόνες της μόδας, όπως η Flow along surface μία έκθεση σε σχέση με τον τρόπο που η εξωτερική εμφάνιση και ειδικά η ενδυμασία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας μέσα από 13 διεθνή βίντεο μικρού μήκους σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά , το γυμνό σώμα ως μέσο έκφρασης και διαλόγου, όπως και η ενότητα για το δυστοπικό παρόν του μέλλοντος.

Μετά την Καλαμάτα, το Μηδέν ταξιδεύει από 21/7 έως 14/12 2018 στο Torrance Art Museum στο Λος Άντζελες για να συμμετέχει με την ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης Down to Earth σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου στα πλαίσια του διεθνούς Πρότζεκτ WOW: We are One World. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 125 βίντεο από 30 χώρες, επιλεγμένα από δέκα διεθνείς επιμελητές. Οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν με τα βίντεο τους είναι οι Άννα Βάσωφ, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Πάνος Μαζαράκης, Γιάννης Κρανιδιώτης, Αλέξης Καραντάνας, Κατερίνα Αθανασοπούλου και Βασίλης Καρβούνης. Για περισσότερες πληροφορίες: http://wow.engad.org/wow-18-usa –  www.festivalmiden.gr

Το Φεστιβάλ Βόλου Γίνεται 3 Χρονών!

Να λοιπόν ένα φεστιβάλ που επιμένει, με πολύ προσωπικό κόπο από τον ιδρυτή του Νίκο Φυτά και με ελάχιστους πόρους, να υπάρχει και να δημιουργεί, σε πείσμα ενάντια στον περιρρέοντα λαϊκισμό και στην πολιτική και πολιτιστική αδιαφορία των καιρών μας. Το Φεστιβάλ Βόλου είναι εδώ, ανεξάρτητο και δυνατό, σε μία όμορφη πόλη που κάποτε είχε να επιδείξει διοργανώσεις στην ακμή του νεωτερισμού όπως το Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου αλλά και μεγάλες εικαστικές εκθέσεις όπως η Dreamscapes σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά που τα τελευταία χρόνια βιώνει μία πολιτιστική καθίζηση.

Το Φεστιβάλ Βόλου www.volosfestival.gr  ήρθε να καλύψει το κενό με δρώμενα από όλες τις μορφές του πολιτισμού με έμφαση στο θέατρο, αλλά και ντοκιμαντέρ, συναυλίες, εγκαταστάσεις, παιδαγωγικά προγράμματα και θεατρικά workshops από σημαίνοντες σκηνοθέτες, συγγραφείς και ηθοποιούς. Για φέτος χωρίζεται σε δύο περιόδους, σε χώρους στο Βόλο 8/6-17/7 και στα χωριά του Πηλίου 29/7-26/8. Οι θεματικές γύρω από τις οποίες κινείται το Φεστιβάλ είναι η διερεύνηση της ύπαρξης ή μη της εθνικής ταυτότητας, το δίπολο ξενοφοβία-ρατσισμός και το σύμπλεγμα πατριαρχίας και σεξισμού. Η τιμώμενη θεατρική ομάδα του φεστιβάλ φέτος είναι οι Bijoux de Kant.

Παραστάσεις με παραγωγές του Φεστιβάλ ή μεγάλες παραστάσεις που είδαμε το χειμώνα στην Αθήνα και είχαν προσκληθεί στο Βόλο από τη διοργάνωση και τις οποίες απολαύσαμε, ήταν, μεταξύ άλλων, η περιπατητική Αστυλογία με τον Νίκο Φυτά από το Θέατρο της Εμπειρίας μέσα στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, ο Ναπολέων με τον εξαιρετικό Αντώνη Γκρίτση από τον Γιάννη Σκουρλέτη και τους Bijoux, Το Όνομα μου Είναι Rachel Corrie με τη Μάνια Παπαδημητρίου, η Kassandra GR με τη Δέσποινα Σαραφείδου, η Αντιγόνη από την ομάδα ηθοποιών με ειδικές ανάγκες ΘΕ.ΑΜ.Α, τα Δανεικά Παπούτσια με τη Χριστίνα Μαξούρη στην Τσαγκαράδα, Τη Λένε Εύα με την Εύα Κουμαριανού αλλά και το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας Κατερίνας Γώγου Για την Αποκατάσταση του Μαύρου, τα δύο τελευταία σκηνοθετημένα άψογα από τον Αντώνη Μποσκοϊτη, με την οργανωτική συμμετοχή του Θρασύβουλου Καλαϊτζίδη.

Αν βρεθείτε στο Πήλιο μέσα στον Αύγουστο μην χάσετε το Creating Nature, από τους Νίκο Σκορδά και Στέφανο Χυτήρη στο Cleopatra’s Miramare στη Νταμούχαρη στις 18/8, και την Ποιητική Αδεία από την Κατερίνα Φωτεινάκη στο Θέατρο Τζένης Καρέζη στην Τσαγκαράδα στις 26/8.

Η Σκόπελος Κινηματογραφεί

Στις αρχές του καλοκαιριού επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις του Scopelos International Film Festival for Youth SIFFY www.skopelossiffy.com και ομολογώ εντυπωσιάστηκα πολύ από το πώς αυτό το όχι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, αλλά προσφιλές στο εξωτερικό Φεστιβάλ καταφέρνει, μέσα από το κάλεσμα εκπροσώπων του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος, να εμπνεύσει και να εμπλέξει τους νέους ανθρώπους, μέσα και έξω από τo νησί της Σκοπέλου, στο όμορφο ταξίδι όλων των σταδίων της κινηματογραφικής ενασχόλησης. Το SIFFY απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές έως 18 ετών, λειτουργεί από το 2009 κάθε πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, κάτω από το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές ίδρυμα Scopelos Foundation for the Arts www.skopartfoundation.org , που ιδρύθηκε το 2000, υπό την επίβλεψη της Associate Director Jill Somer, με οικογενειακή εμπειρία στο Smithsonian Institute, και του φιλέλληνα καθηγητή και σκηνοθέτη του Autumn Sonata, 2017, Wangtae Lim από το Dong-Ah Institute of Media and the Arts της Νότιας Κορέας.

Το SIFFY 2018 φιλοξενεί 135 μαθητές και 15 κινηματογραφιστές από την Αμερική, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Νεπάλ, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. 60 εθελοντές θα βοηθήσουν στην προετοιμασία 15 φιλμ με θέμα το «Φιλότιμο», τρέιλερ του οποίου βρίσκεται εδώ:  http://vimeo.com/243678412

Επίσης δύο περσινές ενδιαφέρουσες παραγωγές είναι οι εξής:

A Beautiful Mistake:

και Treasure:

Παράλληλα με το Φεστιβάλ λειτουργεί Εργαστήρι πηλού, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και χαρακτικής, για παιδιά αλλά και νέους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο (φέτος φιλοξενείται μία ομάδα πανεπιστημιακών φοιτητών από την Φλόριντα) μαζί με πρόγραμμα residency.

Το Ψαροκόκαλο εκτίθεται

Σαν επίλογο, αξίζει να αναφέρουμε ότι το προσφιλές Psarokokalo film festival έκανε φέτος το πρώτο του άνοιγμα στα εικαστικά με την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης επτά νέων καλλιτεχνών με τίτλο Viewmaster, συντονιστή τον εικαστικό Πάρι Χαβιάρα και θέμα  το σινεμά ως ίχνος στη μόδα, τα εικαστικά και τις εφαρμοσμένες τέχνες, και το οποίο έλαβε χώρο στον όμορφο χώρο του φεστιβάλ στην Καστέλα. Ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια στο νέο και ενδιαφέρον φλερτ του Φεστιβάλ με τις εικαστικές τέχνες.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Video Art Μηδέν – Αλίκη Χιωτάκη