Ο πρώτος Έλληνας ιστορητής Στέλιος Πελασγός θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 3 Μαΐου 2014 για μια παράσταση αφήγησης και ένα εργαστήρι στο Θέατρο και στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

Ο μάστορας της προφορικής λογοτεχνίας θα μας διηγηθεί ιστορίες τρόμου και θα πραγματοποιήσει εργαστήρι προφορικής αφήγησης και δημιουργικού λόγου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μαιρηβή, ενώ το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήρι Μαιρηβή.
 

Αναλυτικά:

“Στοιχειωμένοι τόποι” – Ιστορίες τρόμου

Όσοι φοβηθήκατε να ακούσετε αυτές τις ιστορίες τα μεσάνυχτα ελάτε στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

Λαϊκές ιστορίες από τις δρακόλιμνες του Σμόλικα και του Πάπιγκου, από την δυτική Ιρλανδία και την Σκόπελο, από τα απέραντα βοσκοτόπια των Αγράφων. Τόποι που κρατούν παρουσίες, στοιχειά που αλλάζουν τις ζωές όσων πλησιάζουν στους τόπους που έχουν τα λημέρια και τα παλάτια τους και μια κατάρα ασήκωτη που μαραζώνει.

Ο Στέλιος Πελασγός διηγείται ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό δεμένο με τα βουνά και τους θαλασσινούς γκρεμούς αλλά κυρίως με τα νερά. Τα νερά που μιλούν με πολλές φωνές κι όποιος ακούσει το όνομα του και απαντήσει χάνει για πάντα την φωνή του. Ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό και μεταφυσικό, τον τρόμο του νυχτερινού διαβάτη και του ξεστρατισμένου βοσκού, του φτωχού αγρότη που χτίζει και μοχθεί στον καταραμένο τόπο.

Ένα τρόμο φυσικό που ελευθερώνει από τους αστικούς τρόμους του κράτους και της εφορίας, του γείτονα και του αφεντικού. Για να φοβηθούμε απολαυστικά και με ασφάλεια.

Εργαστήρι προφορικής αφήγησης και δημιουργικού λόγου – Πώς να λέμε παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο

Σάββατο 3 Μαΐου 2014,  10π.μ. έως 3μ.μ.

Το παραμύθι συναντά τις άλλες τέχνες:

Εικονογράφηση παραμυθιών και ζωγραφική. Γραφιστική, κόμικς και σινεμά. Χορός και θέατρο.

Διάλογος, σύμπραξη και ανταγωνισμός με τις άλλες τέχνες.