Το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια σχεδίου για ενήλικες με τίτλο «Στο μυαλό …

του δημιουργού» με την επιμέλεια της Κυριακής Ποτόγλου*, Ζωγράφου-αργυροχρυσοχόου-εκπαιδευτικού

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υλικών
Ημερομηνίες:

1ο εργαστήριο Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, ώρα 18:00-20:00
2ο εργαστήριο Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, ώρα  18:00-20:00
3ο εργαστήριο  Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012, ώρα  18:00-20:00

“Σ’ αυτή την υδατογραφία κάθε πεταλούδα έχει τρία χρώματα.Εάν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά, μπορεί να δει ότι οι πεταλούδες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε το χρώμα του κάτω ζεύγους φτερών να σχηματίζει δακτυλίους επικαλυπτομένων κύκλων τεσσάρων χρωμάτων. Οι κόκκινοι και κίτρινοι κύκλοι εναλλάσσονται στον εξωτερικό δακτύλιο και ακολουθούνται από πράσινους και μπλε στον επόμενο δακτύλιο.Το σχέδιο επαναλαμβάνεται με τις πεταλούδες και επομένως με τους δακτυλίους να γίνονται πιο μικροί καθώς πλησιάζουν προς το κέντρο του έργου. Ο Escher σημειώνει  ότι το συγκεκριμένο σχέδιο περιέχει 192 πεταλούδες!”

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, παρατηρώντας τα έργα των  M.C.Escher και V.Vasarely προσπαθούν να κατανοήσουν τις γεωμετρικές μορφές και τεχνικές, που κρύβονται μέσα στα έργα τους.

Στο δημιουργικό εργαστήριο, που διοργανώνεται στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα επιχειρήσουμε, σχεδιάζοντας με μολύβι και γεωμετρικά εργαλεία (χάρακα, τρίγωνο, διαβήτη), να αποδώσουμε τα κρυμμένα μυστικά της εικαστικής σύνθεσης,δουλεύοντας όπως οι καλλιτέχνες σε ώρα εργασίας, ακολουθώντας και αναλύοντας το όραμα τους μέσα από τα έργα που μας παρέδωσαν.

Σκοπός μας είναι να μάθουμε, μέσα από το σχέδιο, κάποιες βασικές γεωμετρικές κατασκευές, όπως εκείνη της διαίρεσης του κύκλου σε ίσα μέρη, της κατασκευής μεσοκαθέτου ευθυγράμμου τμήματος, της κατασκευής κανονικών πολυγώνων κλπ.

Θα κόψουμε με ψαλίδι ένα βασικό γεωμετρικό σχήμα από χαρτί και επαναλαμβάνοντας το σε κάνναβο (τετραγωνισμένο χαρτί) θα  δημιουργήσουμε σχέδια με διαίρεση επιπέδου. Θα χρησιμοποιήσουμε ξυλομπογιές για να  χρωματίσουμε τα σχέδια  μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε τι κρύβεται στο  μυαλό των μάγων της γεωμετρικής τέχνης δημιουργώντας τα δικά μας έργα.

* Η Κυριακή Ποτόγλου μελετά και διδάσκει επί μια εικοσαετία γραμμικό σχέδιο και γεωμετρικές κατασκευές. Έχει παρουσιάσει έργα εμπνευσμένα από τη Γεωμετρία, έχει οργανώσειβιωματικά εργαστήρια  βασισμένα στα Πολύεδρα και στα γραμμικά σχέδια διάφορωνπολιτισμών του κόσμου σε εκθέσεις και συνέδρια. Έχει δίπλωμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών Φλωρεντίας, είναι καθηγήτρια Εικαστικών, έχει σπουδάσει και ασχολείται με την Αργυροχρυσοχοΐα. Συνεργάζεται με το Μουσείο Ηρακλειδών και  συμμετάσχει στις δραστηριότητες και στα παγκόσμια συνέδρια που πραγματοποιεί ο διεθνής οργανισμός Bridges όπου οι Τέχνες εμπνέονται, συνυπάρχουν και συνομιλούν αρμονικά με τα Μαθηματικά και τις θετικές Επιστήμες.