Το “The Waiter” είναι η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία.

Σπούδασα κινηματογράφο στην Αμερική, στο San Fransisco Art Institute, και από τότε ήθελα να διηγούμαι ιστορίες μ’ αυτό το μέσο. Πριν φτάσω να κάνω αυτήν την ταινία, υπήρξα πολλά χρόνια σκηνοθέτης της διαφήμισης, δοκιμάστηκα στο θέατρο,  και διοργάνωσα ως καλλιτεχνικός διευθυντής ένα φεστιβαλ κινηματογράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Πάτμο.

Η ιδέα της ταινίας είναι εμπνευσμένη από μια προσωπική εμπειρία που έζησα στην Νέα Υόρκη πριν από αρκετά χρόνια. Πολύ αργότερα, άρχισα να γράφω και να οραματίζομαι μια ιστορία που θα βασίζεται σ’αυτό το ακραίο γεγονός που έζησα. Το σενάριο πέρασε από πολλά διαφορετικά στάδια και εκδοχές πριν φτάσει στην τελική του μορφή.  Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού εγώ δούλευα παράλληλα στη διαφήμιση και τις άλλες δραστηριότητες που είχα αλλά πάντα είχα την επιθυμία να κάνω  αυτή την ταινία – ακόμα και όταν όλα φαίνονταν μάταια και αδιέξοδα.

Ήμουν αρκετά τυχερός να επιλέξω καλούς συνεργάτες με κάποιους από τους οποίους είχαμε στενή συνεργασία ήδη από το χώρο της διαφήμισης. Είχα επίσης τη τύχη να αρέσει το σενάριο στον Άρη Σερβετάλη και στον Γιάννη Στάνκογλου, τους οποίους θεωρώ δύο από τους πιο αξιόλογους Έλληνες ηθοποιούς,  μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο και την Ελληνο-Ιταλίδα Chiara Gensini.

Για τη προετοιμασία της ταινίας κάναμε λίγες πρόβες με τους ηθοποιούς, γιατί μου αρέσει να υπάρχει και ένα αυθόρμητο στοιχείο αυτοσχεδιασμού που να αναδύεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μέσα από την ομαδική δουλειά. Μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας και τον σκηνογράφο κάναμε παράλληλα μια λεπτομερή μελέτη με οπτικές αναφορές σε διάφορες ταινίες, χώρους, και φωτογραφικό υλικό  που θα μας έφερνε  πιο κοντά στον ‘μικρόκοσμο’ που θέλαμε να δημιουργήσουμε.

Μ’ αρέσει να προετοιμάζω τη κάθε σκηνή λεπτομερώς ως προς τον τρόπο που θα τη γυρίσω, ώστε στο γύρισμα να μπορώ να αφιερώνομαι στους ηθοποιούς. Συμβαίνει κάτι μυστηριώδες, αναπάντεχο, όταν το κείμενο μετουσιώνεται σε ζωντανή αφήγηση στο πανί -και αυτό με γοητεύει.

Εύχομαι η ταινία να βρει το κοινό της και η ιστορία που αφηγούμαι να μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιων θεατών που θα την «αγκαλιάσουν».

Βιογραφικό

Γεννημένος στην Washington D.C των Η.Π.Α., σπούδασε στη διεθνούς φήμης Σχολή Καλών Τεχνών San Franscisco Art Institute SFAI, με ισχυρή επιρροή στον πειραματικό και avant – garde κινηματογράφο. Μετά από την αποφοίτησή του βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου με τους σκηνοθέτες, Dan Levinson και Bobby Sheehan, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Workhorse Productions. Μια πρόταση συνεργασίας τον έφερε στην Ελλάδα, όπου από τότε έχει σκηνοθετήσει ως freelance σκηνοθέτης περισσότερα από 500 διαφημιστικά spots με όλες τις μεγάλες εταιρείες της Ελληνικής αγοράς, λαμβάνοντας βραβεία στο Διαφημιστικό Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, αλλά και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Διαφήμισης. Έχει σκηνοθετήσει και υπογράψει τα σενάρια των μικρού μήκους ταινιών «Αναμονή», «Η Παρτίδα», ενώ έχει σκηνοθετήσει και τη θεατρική παράσταση «Πεταλούδα σε Πηγάδι» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Ήταν ο συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτμου. Η ταινία «Τhe waiter» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.


Διαβάστε επίσης:

The Waiter, του Στηβ Κρικρή