Η Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή έχει διακριθεί για τα έργα Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ναΐφ τέχνης που κατέχει, παρουσιάζει και αναδεικνύει σε επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, παρουσιάζει μια ξεχωριστή ενότητα από το σύνολο των έργων σύγχρονης τέχνης που η Συλλογή Κολλιαλή, επίσης, διαθέτει.

Η Συλλογή σύγχρονης τέχνης Κολλιαλή, παρακολουθεί στενά την ελληνική εικαστική παραγωγή και τις καλλιτεχνικές τάσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα έργα που την συγκροτούν, χαρτογραφούν τον πλουραλιστικό, πολύσημο και πολυφωνικό χαρακτήρα της συλλογής. Η συλλογή εμπλουτίζεται αδιάλειπτα, καθώς το όραμα, η αγάπη και το πάθος των συλλεκτών για την τέχνη αντεπεξέρχονται οποιαδήποτε δυσκολία.

Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», εστιάζει σε έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής τους και τον πυρήνα της εικαστικής τους έκφρασης. Μέσα από κάθε συλλογή μπορούμε να ψηλαφήσουμε και να αφουγκραστούμε τις πολιτισμικές αναφορές, τις αισθητικές ανησυχίες και τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που την συγκροτούν. Η συγκεκριμένη συλλογή αποκαλύπτει τη βαθιά βιωματική σχέση της Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας (τόπο καταγωγής της μητέρας της) και την περίφημη υφαντική της τέχνη. Η μαθητεία, στα παιδικά της χρόνια, της υφαντικής και των τεχνικών της και ο πλούτος των περίτεχνων αραχωβίτικων χαλιών και εργόχειρων, αποτέλεσαν το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να αναζητηθεί η λαϊκή πρακτική στο εικαστικό λεξιλόγιο και στις αισθητικές αξίες των σύγχρονων έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, η έκθεση συμπορεύεται με το έντονο ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, του κόσμου της τέχνης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με βάση το νήμα και την πολλαπλότητα των τεχνικών πρακτικών της υφαντικής.

Τα πενήντα πέντε και πλέον έργα τέχνης που παρουσιάζονται, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μορφών, αναφορών και προσεγγίσεων. Η έκθεση, με εξαίρεση το πρώτο έργο, ως ορόσημο της συλλογής, του εικαστικού Δημήτρη Σκουρογιάννη, δεν ακολουθεί την χρονολογική ακολουθία της επιλογής και απόκτησης των έργων, αλλά προβάλλει τον αισθητικό διάλογο μεταξύ τους, που ο θεατής προτρέπεται ελεύθερα να ανιχνεύσει.

Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», εκπληρώνει για άλλη μια φορά τον στόχο του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή, να μοιράζονται, να κοινωνούν και να αναδεικνύουν την ελληνική τέχνη.

Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης (Επιμελήτρια της έκθεσης)

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Γιώτα Ανδριάκαινα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Κανέλλα Αράπογλου, Κάτια Βαρβάκη, Ιάκωβος Βολκώφ, Πέτρος Βρέλλης, Γρηγορία Βρυττιά, Ζωή Γαϊτανίδου, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Δαμοπούλου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Έλλη Εμπεδοκλή, Δημήτρης Ζουρούδης, Κατερίνα Κανακάκη, Μιχάλης Καραΐσκος, Ζήσης Κοτιώνης, Ειρήνη Κουμανδράκη, Μαρία Κώτσου, Κωσταντίνος Λαδιανός, Βασιλική Λευκαδίτη, Τάσος Λιακόπουλος, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκη Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Ξαφοπούλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Λήδα Παπακωσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ειρήνη Πουλιάσση, Ιφιγένεια Σδούκου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ιωάννα Τερλίδου, Νότα Τσίτουρα, Μάρω Φασουλή, Αικατερίνη Φιλδισάκου, Δήμητρα Χανιώτη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Κεντρική εικόνα θέματος: Άντα Αναστασέα. Λεπτομέρεια έργου.