Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ήμουν παιδί, αλλά σίγουρα αυτό δε με σταμάτησε ποτέ από το να διαβάζω ή να γράφω παραμύθια. Με κάθε αφορμή, σε κάθε ταξίδι, σε κάθε δυσκολία, θα ανοίξω ένα από τα αγαπημένα μου και έτσι απλά θα χαθώ μέσα σε μία ιστορία που θα με βοηθήσει να βγω πιο δυνατός. Κι’ αν για κάθε παιδί υπάρχει ένας αγαπημένος «παραμυθάς», το ίδιο ισχύει και για κάθε συγγραφέα. Εμένα, και με τις δύο «ιδιότητες», ένα είναι το όνομα που με συγκινεί και ακόμα με εντυπωσιάζει. Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Γι’ αυτό και στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη, ήταν εμφανές από την αρχή ποιο παραμύθι θα θελήσω να μου κάνει παρέα. Τα «Κλασικά Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» που μόλις έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας, ήταν ένα από τα δύο βιβλία που μπήκαν χωρίς δεύτερη σκέψη στη βαλίτσα μου. Παρόλα αυτά, εγώ ένιωθα ότι είχα στην παρέα μου τη Μικρή Γοργόνα, τον μολυβένιο Στρατιώτη, τη Τοσοδούλα, τη Βασίλισσα του Χιονιού ή τα Νέα Ρούχα του Αυτοκράτορα. Και έτσι, αυτό το ταξίδι έμοιαζε σαν μια εκδρομή πίσω στη χαμένη αθωότητα, πίσω σε μια εποχή γεμάτη αναμνήσεις, παιδικότητα, φαντασία και αναντικατάστατες αρετές και αξίες.

Έτσι λοιπόν, το πρώτο πράγμα που θέλησα να κάνω κατά την άφιξή μου στην Κοπεγχάγη, ήταν να επισκεφτώ ένα «διαφορετικό», μικρό «μουσείο» με διάφορα αξιοπερίεργα, εμπνευσμένα από βιβλία, ταινίες, ρεκόρ, παιχνίδια ή παραμύθια. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ήταν και μια στάση στη ζωή και το έργο του αγαπημένου μας συγγραφέα. Δεν έχασα λοιπόν στιγμή και αμέσως χάθηκα μέσα στις ιστορίες του, που τις είδα να «ζωντανεύουν» μπροστά μου, μέσα από τις ειδικές κατασκευές και την παραστατική τους διήγηση στα αγγλικά.

Για περίπου μισή ώρα, ένιωσα πως χάθηκα σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό, τόσο  μαγικό και παράλληλα τόσο αληθινό, ειλικρινή και ξεχασμένο. Έναν κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, τα πάντα μπορούν να ζωντανέψουν, τα πάντα μπορούν να βρουν την αγάπη που ονειρεύονται και αξίζουν.

Περνώντας το γραφείο του συγγραφέα, βρέθηκα στο βυθό του ωκεανού, συνάντησα τη μικρή γοργόνα να έχει το βλέμμα στραμμένο στην επιφάνεια της θάλασσας, μύρισα το λουλούδι μέσα στο οποίο κοιμόταν η Τοσοδούλα, χαιρέτισα με περηφάνια τον Μολυβένιο Στρατιώτη. Περπατούσα στο σκοτεινό διάδρομο και ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία, μια χαρά, μια γαλήνη που σπάνια συναντάς στην τόσο ταραγμένη και δύσκολη καθημερινότητα μας. Και όλα αυτά, χάρη στη δύναμη των παραμυθιών, χάρη στη δύναμη της φαντασίας, χάρη στην παιδική πλευρά του εαυτού μου που αρνείται να μεγαλώσει με τον τρόπο που άλλοι θέλουν και απαιτούν.

Τα παραμύθια ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μου. Τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία, δεν έχουν εποχή, τα παραμύθια κάποιες φορές δεν τα διαλέγεις εσύ, υπάρχουν στιγμές που σε διαλέγουν εκείνα. Για να σε «ταξιδέψουν», να σε δυναμώσουν, να σε σώσουν, να σου θυμίσουν πράγματα που έχεις ξεχάσει, να σου υπενθυμίσουν τις ρίζες σου, όσα ονειρευόσουν και όσα σε μάγευαν ως παιδί.

Και χαίρομαι που υπάρχουν βιβλία σαν αυτό που κρατάω στα χέρια μου, που δίνουν σημασία στην ιστορία, στο κείμενο, στα μηνύματα, στο δίδαγμα, στο πραγματικό δώρο που λαμβάνει ένα παιδί ή όσοι τουλάχιστον νιώθουμε έτσι.

Αυτές οι εννέα ιστορίες που κρύβονται σε αυτό το βιβλίο, δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις. Είναι οι ιστορίες που μας μεγάλωσαν, που μας έβαλαν για ύπνο, που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μας και μάγεψαν τη φαντασία μας. Είναι οι ιστορίες που σεβάστηκαν την τρυφερή μας ψυχή, που «χάιδεψαν» κάθε μας φόβο, που γιάτρεψαν κάθε ευαίσθητη πληγή. Είναι οι ιστορίες που αξίζει να επιστρέφουμε, είναι οι ιστορίες που πρέπει να γνωρίσουμε σε κάθε παιδί, είναι η βάση για να ξεκινήσουν να ονειρεύονται, να φαντάζονται, να ζωγραφίζουν τον κόσμο τους με τα πιο αθώα και ευαίσθητα χρώματα.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και αλλοιώνεται, είναι υπέροχο να υπάρχουν μερικές σταθερές. Είναι υπέροχο να υπάρχουν κάποια αγαπημένα παραμύθια να μας θυμίζουν τη σημασία και την ομορφιά του να είσαι ή να αισθάνεσαι παιδί…

Καλή ανάγνωση!

Τα «Κλασικά Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», σε εικονογράφηση Φραντζέσκας Ρόζι και μετάφραση Κώστιας Κοντολέων κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.