Με τη συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων, ανακοινώθηκε η εκστρατεία Ecomobility 2008-9, που διοργανώνει το Ecocity για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Πρόκειται για μία σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης, που καλλιεργεί την περιβαλλοντική αντίληψη των νέων και αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούν τα Μέσα Μετακίνησης στις πόλεις.

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» και με την πεταλούδα για έμβλημα, ομάδες μαθητών από είκοσι επτά πόλεις της Ελλάδος θα μελετήσουν τις υπάρχουσες συνθήκες και θα προτείνουν τρόπους για τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς στην πόλη τους με σκοπό τη μείωση εκπομπών που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν την υγεία.

Στην διάρκεια της εκστρατείας οι ομάδες, που αποτελούνται από επτά μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, ερευνούν την πόλη τους και μελετούν τα προβλήματα που προέρχονται από τα Μέσα Μετακίνησης και την αλόγιστη χρήση τους. Στην περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί σε κάθε πόλη, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν.

Η καλύτερη εργασία που θα επιλεγεί από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, θα ανακοινωθεί σε ειδική εορταστική Τελετή .Τα μέλη της νικήτριας ομάδας θα φιλοξενηθούν στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ τους μαθητές υποδέχεται και το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα.

Οι τέσσερις πιο δημιουργικές εργασίες θα επιβραβευθούν με φιλοξενία των μαθητών, για μια εβδομάδα, στην περιβαλλοντική κατασκήνωση Ecocamp στη Ροδέα Καλαβρύτων, που διοργανώνει το Ecocity κάθε χρόνο τον Αύγουστο.