Τη σπάνια ευκαιρία ενός ρεσιτάλ για δύο πιάνα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μουσικό κοινό την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, όπου θα φιλοξενηθούν δύο Έλληνες πιανίστες διεθνούς κύρους: ο Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός. Το ρεσιτάλ τους εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Πιανόραμα.

Ο Κύκλος «Πιανόραμα» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο, φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες του «βασιλιά» των οργάνων. Το φετινό «Πιανόραμα», πέρα από μια συνηθισμένη παράθεση πιανιστικών ρεσιτάλ, επιχειρεί να ανιχνεύσει διαφορετικές, συχνά αναπάντεχες, όψεις ενός ολόκληρου κόσμου του πιάνου: άλλοτε ιχνηλατώντας το λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο του οργάνου για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα, άλλοτε εξερευνώντας τη γοητευτική και γόνιμη αντιπαράθεση του «κλασικού» πιάνου με τα έργα του 20ού αιώνα, τον αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, ακόμα και το ροκ, και πάντοτε δίνοντας βήμα στους εξαιρετικούς έλληνες συνθέτες και σολίστ. Μετά τον Στέφανο Νάσο και ο Απόστολο Παληό (21/1), ακολουθούν η Ντόρα Μπακοπούλου (10/2), ο Χρίστος Παπαγεωργίου στον διπλό ρόλο του πιανίστα και συνθέτη (29/4) και η Έφη Αγραφιώτη με τον Γιώργο Κοντραφούρη (20/5).

Με κατευθυντήριο άξονα την πιανιστική Ρωσική Σχολή της ρομαντικής και μεταρομαντικής εποχής, ο Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός προτείνουν στο κοινό μια περιήγηση σε αντιπροσωπευτικά έργα της φιλολογίας για δύο πιάνα, με συνθέτες αναφοράς τρεις Ρώσους μουσουργούς: τον Αντόν Αρένσκι (1861-1906), τον Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) και τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943). Το προοίμιο της βραδιάς ανήκει στην τριμερή Σουίτα για δύο πιάνα, αρ. 1, έργο 15 του Ρώσου συνθέτη, βιρτουόζου και μουσικοπαιδαγωγού Αντόν Αρένσκι, ο οποίος είχε μελετήσει σύνθεση με μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ρωσικής μουσικής, τον Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και είχε επηρεαστεί βαθύτατα από τον Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Διακρίθηκε κυρίως για τα έργα μουσικής δωματίου που έγραψε. Μαθητές του, μεταξύ άλλων, υπήρξαν μεγάλα ονόματα της σύνθεσης αλλά και του πιάνου όπως ο Σκριάμπιν και ο Ραχμάνινοφ.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση των εκλεκτικών συγγενειών που συνδέουν τους συνθέτες της βραδιάς, οι Νάσος και Παλιός θα παρουσιάσουν αμέσως μετά μια πανέμορφη σειρά από κοσμαγάπητες χορευτικές –και όχι μόνο– μελωδίες που προέρχονται από τη Σουίτα Καρυοθραύστης, έργο 71a του Τσαϊκόφσκι σε μεταγραφή για δύο πιάνα του Νικόλα Οικονόμου.

Η περιήγηση στον κόσμο της Ρωσικής Σχολής του πιάνου θα ολοκληρωθεί με τη μεταγραφή για δύο πιάνα από τον ίδιο τον Ραχμάνινοφ των περίφημων Συμφωνικών χορών του, έργο 45, τους οποίους ο διάσημος συνθέτης και δεξιοτέχνης των πλήκτρων είχε αρχικώς γράψει με τη μορφή της ορχηστρικής σουίτας (1940). Οι τριμερείς Χοροί, το κύκνειο άσμα του Ραχμάνινοφ, είναι αντιπροσωπευτικοί του ώριμου ύφους του κορυφαίου μουσουργού και χαρακτηρίζονται από παράξενες αρμονίες και ρυθμική ζωντάνια.

Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Έχει συμπράξει με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, προσφάτως με την Καμεράτα σε κύκλο με όλα τα Κοντσέρτα του Μπετόβεν σε φορτεπιάνο (2013). Το 2008, με την ΚΟΑ,  παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα. Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει  σε πρώτη εκτέλεση έργα για πιάνο νεότερων και συγχρόνων ελλήνων συνθετών. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έργα μουσικής δωματίου των Θ. Αντωνίου, Α. Ανισέγκου, Α. Κουνάδη, κ.ά. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με γνωστούς έλληνες σολίστ (Ι. Ζήκου, Μ. Μαργαρίτη, Α. Καθαρίου, M. Zeffiri, κ.ά.). Είναι ακόμη μέλος των Ensembles Ergon και Paxos. Έχει πάρει μέρος σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ («Musei di sera»-Τεργέστη, Young Artists Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Pharos, Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, κ.ά.). Έχει λάβει τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία «Σιμπέλιους» (Ελσίνκι, 2006). Έχει σπουδάσει επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας και της Καρλσρούης, καθώς και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας». Το 2009 ανέλαβε τις Εκδόσεις Νάσου, ενώ από το 2012 διοργανώνει τον Κύκλο «Το piano στα forte του», πλέον στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Διδάσκει πιάνο στα Ωδεία Ορφείο και Σύγχρονο της Αθήνας. Έχει ηχογραφήσει το Δεύτερο κονσέρτο του Προκόφιεφ με τη Συμφωνική της ΕΡΑ και δύο ψηφιακούς δίσκους με έργα Βιετάμπ και Ριάδη.

«Ασυνήθιστα χαρισματικός» χαρακτηρίστηκε από τον φημισμένο δάσκαλο και μετρ του πιάνου Γιόντι Σόλομον ο Απόστολος Παληός, ένας σολίστ που, ως υπότροφος ελληνικών και γερμανικών φορέων, έχει πραγματοποιήσει λαμπρές σπουδές στις Μουσικές Ακαδημίες του Βερολίνου και της Λειψίας (δίπλωμα σολίστ και μάστερ με άριστα παμψηφεί και διάκριση), όπου μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Τσικολλίνι, Περάια, Kατσαρής, κ.ά. Επιπλέον, είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Έχει τιμηθεί με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και με το βραβείο «Τζίνα Μπαχάουερ» του Ιδρύματος «Κόσμος εν αρμονία». Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού έχουν απονεμηθεί οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου έλληνα καλλιτέχνη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε μουσικές διοργανώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, ΗΠΑ), καθώς και σε γνωστές αίθουσες συναυλιών (Philharmonie του Βερολίνου, Κοnzerthaus της Βιέννης, Κάρνεγκι Χολ, κ.ά.). Έχει στο ενεργητικό του πολλές ηχογραφήσεις και τακτικές συνεργασίες με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με γνωστές ορχήστρες του εξωτερικού (Συμφωνική του Βερολίνου, Ορχήστρα της Πόλης της Γρανάδας κ.ά.). Έχει ερμηνεύσει έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, ο Απόστολος Παληός έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών «Νέοι Κλασικοί».