Ο Σταύρος Σιόλας φοράει “στολή εξόδου” και μας τραγουδά τις εικόνες μιας Ελλάδας που όπως αισθάνεται και ο ίδιος ξεθωριάζει, κάνοντας σε να νοσταλγείς την παλιά Ελλάδα, της τρυφερότητας και της αισιοδοξίας.

CultureNow: Έχετε ήδη ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο κάποιες εμφανίσεις σας στον Πυρήνα, οι οποίες συνεχίζονται για δύο Παρασκευές του Φεβρουαρίου. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτές τις εμφανίσεις;

Σταύρος Σιόλας: Ναι ξεκινήσαμε το Δεκέμβρη σαν μια παρέα φίλων που φιλοδοξεί να συμπαρασύρει τους θεατές σε ένα ταξίδι με εικόνες και αισθήματα μέσα από μια συγκομιδή τραγουδιών – θησαυρών της ελληνικής τραγουδοποιίας του παρελθόντος αλλά και του σήμερα. Θεωρώ ότι το σχέδιο πέτυχε και επαναλαμβάνεται στις 10 του Φλεβάρη. Μαζί μου θα είναι ο Λουκάς Αγγελίνας στο πιάνο, η Σοφία Μουλακάκη στο Μπαγιάν και η Βίκυ Σιόλα στο τραγούδι.

 

C. N.: Παρουσιάζετε το ίδιο μουσικό πρόγραμμα όπως και τον Δεκέμβρη;

Σ. Σ.: Ναι σχεδόν το ίδιο.

 

C. N.: Στολή εξόδου και τραγούδια – φωτογραφίες μιας Ελλάδας που ξεθωριάζει. Γιατί ονομάσατε έτσι την μουσική αυτή παράσταση;

Σ. Σ.: Ονομάζω έτσι την παράσταση γιατί κάτι αδιευκρίνιστο νοσταλγώ από παλιά Ελλάδα, εκείνη του Τσαρούχη… και του Χατζιδάκι, του Ελληνικού κινηματογράφου, του America America, του Ρεμπέτικου και της Ευδοκίας, ίσως μια εντύπωση αθωότητας, ένα αίσθημα ζεστασιάς που ενώνει τους ανθρώπους όταν αντιμετωπίζουν μαζί τη σκληρότητα των καιρών αλλά κι ένα αίσθημα αισιοδοξίας κι ανεμελιάς σαν αυτό των τσιγγάνων που χορεύουν στα χαλάσματα.

 

C. N.: Τι έχει ξεθωριάσει για εσάς στην ελληνική πραγματικότητα;

Σ. Σ.: Με πολύ λίγα λόγια αυτό που έχει εδώ και καιρό ξεθωριάσει είναι η ορθή αντίληψη του τι αξίζει στη ζωή. Οι πραγματικές αξίες. Ζούμε εδώ και καιρό με μια απολύτως στρεβλή εικόνα. Το ποιες είναι ακριβώς είναι θέμα του καθενός από μας να τις επαναπροσδιορίσει.

 

C. N.: Και πως μας θυμίζουν αυτά τα τραγούδια την “παλιά” Ελλάδα που νοσταλγείτε;

Σ. Σ.: Έχω επιλέξει τραγούδια που περιέχουν δυνατές εικόνες όπως τη Φωτογραφία των Σπανουδακη-Ξανθούλη και το Γιάννη το φονιά των Χατζιδάκι-Γκάτσου, για παράδειγμα που αποτυπώνουν τέλεια το αίσθημα της οικογενειακής ζεστασιάς αλλά και της συντροφικότητας μιας πιο “αθώας” εποχής που θέλω να αποδώσω.

 

C. N.: Στις συγκεκριμένες εμφανίσεις σας στον Πυρήνα καλείτε επί σκηνής αξιόλογους ερμηνευτές. Αυτή τη φορά στις 10 Φεβρουαρίου θα έχετε καλεσμένο τον Θέμη Καραμουρατίδη. Τι να περιμένουμε από αυτή την συνεργασία σας επί σκηνής;

Σ. Σ.: Είναι η πρώτη φορά που καλεσμένο μου θα έχω έναν συνθέτη και όχι έναν ερμηνευτή, θα μοιραστούμε τα τραγούδια μας και θα παίξουμε μαζί γιατί ο Θέμης είναι ένας συνθέτης με πολύ δυναμικό παρών και απήχηση στον κόσμο και είναι χαρά μου που θα τον έχω μαζί.

 

C. N.: Θα υπάρξει κάποια ανάλογη συνέχεια με εμφανίσεις σας παρέα με άλλους ερμηνευτές; Δισκογραφικά υπάρχει κάτι νέο στο κοντινό μέλλον που θα μπορούσαμε να περιμένουμε ή κάποια άλλη συνεργασία που θα θέλατε να αναφερθεί;

Σ. Σ.: Δισκογραφικά βρίσκομαι στο πολύ δημιουργικό στάδιο ηχογράφησης καινούριου υλικού με εξαιρετικούς συνεργάτες όπως ο στιχουργός Πόλυς Κυριακού και ο μουσικός Κώστας Παρίσης. Καινούριο τραγούδι θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ραδιόφωνα απ τη δουλειά αυτή.