Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2014 παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα την μουσικοθεατρική παράσταση «Στα Υπόγεια του Bbc»,  το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.

Εμπνευσμένη από την μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbishyre, η  Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα), παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» βασισμένη στην πραγματική ζωή της δημιουργού.

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της musique concrete, η Delia Derbishyre, υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC . Για μία δεκαετία συνέθεσε μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και το θρυλικό μουσικό θέμα της πασίγνωστης σειράς επιστημονικής φαντασίας, Doctor Who. Ο συνθέτης Ron Grainer πρότεινε  την  Delia ως συν-συνθέτρια  για τη μουσική του Doctor Who, αλλά το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Η μουσικός συνεργάστηκε με avant gard συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας (Paul McCartney, Pink Floyd, Yoko Ono). Το 1973 εμφανώς απογοητευμένη και θεωρώντας ότι το έργο και η ουσία της δουλειάς της δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αποχωρεί από το BBC. Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νεώτερης γενιάς, την πείθει να αναμειχθεί εκ νέου, ωστόσο εκείνη δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο καθώς πεθαίνει στα 64 χρόνια της από κύρωση του ήπατος, εξαιτίας του μακροχρόνιου αλκοολισμού της. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.

 

Συντελεστές:

Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)

Ηθοποιοί- Μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα

Video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)

Sound Design: Άρης ΠαυλίδηςΒασίλης ΚουντούρηςΛουίζα Κωστούλα

Κατασκευή DIY Μουσικών – ηχητικών συσκευών MoCm: Ανδρέας Μονόπωλης

Εικαστική Επιμέλεια: Mάκης Φάρος

Κατασκευή κοστουμιού – ενδυματολόγος : Λίλιαν Ξυδιά

Κίνηση:  Pauline Huguet 

Φώτα: Θωμάς Οικονομάκος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Στείρου  

Βοηθός παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μάνια Ζούση

 

Ευχαριστούμε πολύ τους Θεοδώρα Καπράλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννα Καφέ και Πηνελόπη Φλουρή.