Το θέατρο Άβατον υποδέχεται από την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 την παράσταση «Σ.Σ.Τ.»: Στρατοπεδο Συγκεντρωσης Theresienstadt.

Πόλη Τερεζίν…Τέλη Β’Παγκοσμίου πολέμου…’Ενας νέος κόσμος ιδρύεται:”Το Πρότυπο Κέντρο Υποδοχής Γυναικών Theresienstadt”. Στα εγκαίνια αυτού του κέντρου 5 νέες κοπέλες κρατούμενες θα ανακαλύψουν το σκληρό προσωπείο του ναζισμού στη μορφή της δεσμοφύλακος και θ’αγωνιστούν για την επιβίωσή τους σ’ένα περιβάλλον γεμάτο οδύνη,πόνο και στερήσεις…

Λίγα λόγια για το έργο:

Στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κι ενώ όλη η Ευρώπη έχει γνωρίσει την εξαθλίωση απ’ το ολοκληρωτικό καθεστώς του Χίτλερ, ιδρύεται στην πόλη Τερεζίν ένα “Πρότυπο Κέντρο” όπου οι Γερμανοί εκπρόσωποι του ναζισμού υποδέχονται νέες γυναίκες απ’όλη την Ευρώπη με σκοπό να τις εκπαιδεύσουν παρέχοντάς τους άσυλο. Βρισκόμαστε συγκεκριμένα στην ημερομηνία εγκαινίων του κέντρου, όπου επίσημοι καλεσμένοι είναι οι ιατροί του Ερυθρού Σταυρού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) και δημοσιογράφοι του διεθνούς Τύπου που έχουν έρθει να καταγράψουν και να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας και το σκοπό ίδρυσης αυτού του κέντρου. Η ”δεσμοφύλακας” τους καλωσορίζει σ’ένα κλίμα γιορτής και σταδιακά παρακολουθούμε όλα τα μέσα άσκησης εξουσίας των λειτουργών του καθεστώτος απέναντι στους νέους ανθρώπους καθώς και την προπαγάνδα που οι Γερμανοί ναζιστές ασκούσαν στο διεθνή Τύπο. Κατά τη διάρκεια της ”ευχάριστης” βραδιάς το πραγματικό προσωπείο των ηρώων θα έρθει στην επιφάνεια κι οι επίσημοι καλεσμένοι θ’ αντικρύσουν τη σκληρή πραγματικότητα του ναζιστικού καθεστώτος.

Συντελεστές:

Κείμενο: Έλενα Δίου

Προσαρμογή-Προσθήκη κειμένου: Φανή Δαλεζίου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσακανάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Βασιλικού

Μουσική Επιμέλεια: Μαριτζίνα Ζώρα & Θοδωρής Κοντονής

Φωτογραφίες: Maria Chavdarova Mavrona

Δημόσιες Σχέσεις –Επικοινωνία: Χριστίνα Γώγου

Διανομή:

Δώρα Βασιλικού («Δεσμοφύλακας»)

Σοφία Βαφειάδου («Κρατούμενη 5»)

Χριστίνα Γώγου («Αφηγήτρια»)

Φανή Δαλεζίου («Κρατούμενη 3»)

Ευασία Κουτουλάκη («Κρατούμενη 4»)

Ελένη Μανδηλαρά («Κρατούμενη 1»)

Βούλα Μπλάντα («Κρατούμενη 2»)

Συμμετέχουν και οι μικρές:

Άννα Βαρέλη

Ντιλιάνα Ζλάτεβα

Κωνσταντίνα Κονδύλη

Κατερίνα Μυλωνά

Μαριλένα Σκόνδρα

Διάρκεια: 60 λεπτά

Η παράσταση απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού-κριτικής επιτροπής στο 1ο Pocket Theatre Festival (Φεστιβάλ Μικρού Θεάτρου) που έλαβε χώρα στο θέατρο «Άβατον» 17-21/09/2014.