Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο», η ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ», η εταιρεία κινηματογραφικής διανομής ODEON, και ο εκδοτικός οίκος «Τραυλός», σας προσκαλούν την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στις 18:15, στο Café του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, σε μια ομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη για τον κορυφαίο Ινδό μαθηματικό, με τίτλο: «Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ο αυτοδίδακτος».

O Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, έχοντας ως μοναδικό οδηγό ένα πεπαλαιωμένο εγχειρίδιο, ανακάλυψε μόνος του όλα τα μαθηματικά που οι συνομήλικοί του διδάσκονταν στα πανεπιστήμια, πηγαίνοντας συχνά πέρα από την κατακτημένη γνώση και διατυπώνοντας εικασίες που χρειάστηκαν χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του για να αποδειχθούν.

Είχε την τύχη τα κακοδιατυπωμένα, ασύντακτα και συχνά ασυνάρτητα γραπτά του να πέσουν στα χέρια του Χάρντι, του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού της μεταβικτωριανής εποχής.  Έτσι, από τα χαμόσπιτα του Μαντράς ο Ραμανουτζάν βρέθηκε στα επιβλητικά κτίρια του Κέιμπριτζ.  Έζησε πέντε χρόνια στην Αγγλία, μέσα σ’ ένα ανοίκειο πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό περιβάλλον. Σχεδόν μόνιμα άρρωστος, είχε περιόδους πλούσιας επιστημονικής παραγωγής που του εξασφάλισαν την ύψιστη τιμή για επιστήμονα, υπήκοο του βρετανικού Στέμματος:  τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρίας. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1919, για να πεθάνει ένα χρόνο αργότερα πριν καν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας του.

Η ιδιότυπη προσωπικότητα και η πολυτάραχη ζωή του Ραμανούτζαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάθε μορφής καλλιτεχνικές δημιουργίες, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και τραγούδια.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρόμπερτ Κάνιγκελ «Ραμανουτζάν, ο Ινδός Μαθηματικός», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο «Τραυλός».

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.