Ο Σπύρος Γραμμένος είναι γνωστός για τις κόκκινες τιράντες του, τον στίχο μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος, τα τραγούδια του, αλλά και το ιδιαίτερο ύφος του. Θα μπορούσε όμως κάποιος να φανταστεί πως ο Σπύρος Γραμμένος θα έπαιζε σε παιδικό θέατρο; Κι όμως για πρώτη φορά ο εκκεντρικός τραγουδοποιός γράφει και πρωταγωνιστεί στην παιδική παράσταση Φανταστικό Χωριό, ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Αφήνοντας για λίγο τα ψαλίδια του, καθώς έχει και το δικό του διαδικτυακό σόου (The Barber Show), όπου κουρεύει κυριολεκτικά γνωστούς καλλιτέχνες, ο Σπύρος Γραμμένος μιλάει για την νέα του παιδική παράσταση και μοιράζεται μαζί μας την πραγματική σημασία του Φανταστικού Χωριού: “Το Φανταστικό Χωριό είναι ένα μέρος που η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν θα είχαν όνομα επειδή δεν θα είχε χρειαστεί να ειπωθούν ποτέ”.


-Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μουσική;

Δεν θυμάμαι… Θυμάμαι μόνο να ζητάω μουσικά όργανα από τους γονείς μου και να τους κατηγορώ που αγοράζανε εργαλεία για τις δουλειές τους και όχι ένα αρμόνιο, που είχα δει και στοίχιζε τότε λίγο περισσότερο από ένα σπίτι. Έχουν να λένε πολλές τέτοιες αστείες ιστορίες.

– Τα τραγούδια σου πολύ συχνά συνοδεύονται από έναν σατυρικό/ κοινωνικό στίχο. Πως προέκυψε αυτό;

Ανάγκη είναι. Μικρός ήθελα να παίζω PUNK αλλά ήμουν και κομμωτής ταυτόχρονα, που μου έδινε μια ευγένεια. Προσπάθησα λοιπόν, να παίξω ευγενικό PUNK και μου βγήκε κάπως έτσι. Το σατιρικό έχει να κάνει πολύ με τα τραγούδια που άκουγα μικρός. Από τον Λουκιανό, τον Λόγο, τον Ανδρεάδη…

-Θέλεις να περάσεις κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό μήνυμα μέσα από τα τραγούδια σου;

Εγώ τραγούδια γράφω. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να φιλτράρει αυτό που ζει και να το μεταφράζει μέσα του. Δεν έχω κάτσει να γράψω κάτι με την σκέψη να περάσω κάποιο μήνυμα. Μπορεί να το σκεφτόμουν αν δούλευα στην διαφήμιση βέβαια, αλλά στα τραγούδια μου όχι.

-Η νέα παιδική παράσταση που ετοιμάζεις, ονομάζεται “Το Φανταστικό χωριό”. Τι συμβολίζει για σένα το Φανταστικό Χωριό;

Έναν ιδανικό κόσμο, την ουτοπία. Ένα μέρος που η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν θα είχαν όνομα επειδή δεν θα είχε χρειαστεί να ειπωθούν ποτέ. Το φανταστικό χωριό!

Ο Σπύρος Γραμμένος μαζί με την παρέα του μουσικού Χάρη Παρασκευά.

-Είναι η πρώτη φορά που γράφεις και πρωταγωνιστείς σε μία παιδική παράσταση. Τι σε ενέπνευσε να το κάνεις;

Πρώτα η ανάγκη μου να μιλήσω σε αυτήν την γλώσσα. Καθαρά και με απλές λέξεις να πω αυτήν την ιστορία, του Φανταστικού Χωριού που όλοι ήταν ίσιοι και διαφορετικοί. Και δεύτερον, ήθελα να παίξω μπροστά σε αυτό το κοινό που καταλαβαινόμαστε και που δεν κρυβόμαστε πίσω από νοήματα.

-Τα παιδιά πολλές φορές είναι σκληροί και αληθινοί κριτές. Νιώθεις άγχος που για πρώτη φορά απευθύνεσαι σε παιδιά;

Καθόλου. Δεν το νιώθω αυτό. Τα παιδιά είναι όντως αληθινοί κριτές και δεν έχουν ίχνος υποκρισίας. Έρχονται και περιμένουν να περάσουν όμορφα. Σου δείχνουν πως περνάνε όμορφα και σου δείχνουν την αλήθεια τους. Σου λένε τους προβληματισμούς τους και αντιδρούν την ώρα της παράστασης, έτσι που μπορούν να αλλάξουν όλη την ροή της, αν το επιτρέψεις. Αλλά όσο και να σου αλλάξουν την παράσταση, την πάνε στην αλήθεια της. Εκεί είναι που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε την αλήθεια και να ακολουθήσουμε τα παιδιά.

-Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το φανταστικό χωριό σε βιβλίο με cd που περιέχει τα τραγούδια της παράστασης από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου είμαι στον Σταυρό του Νότου με τον Πάνο Φραγκιαδάκη, τρέχει μια εκπομπή στο κανάλι μου στο youtube που ονομάζεται Barber Show και κουρεύω διάφορους φίλους, παίρνοντας τους συνεντεύξεις και τελειώνω σιγά-σιγά και τον επόμενο δίσκο μου που θα κυκλοφορήσει λογικά στις αρχές στου 2019.

***

Info:
Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου
Γκλόρια Μικρό, Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου
Κάθε Σάββατο στις 15:00 & Κυριακή στις 11:30
Πληροφορίες:  2103642334 


Διαβάστε επίσης:

Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου στο Γκλόρια Μικρό