Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κωμική όπερα Η Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα θα παρουσιαστεί

στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 22 έως και τις 25 Νοεμβρίου.

Η Κρητικοπούλα παρουσιάστηκε στην πρώτη, πλήρη σκηνική αναβίωσή της μετά από 80 χρόνια, το Νοέμβριο του 2011 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Πρόκειται για ένα ξεχασμένο αριστούργημα το οποίο ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Με απλά υλικά η κωμική αυτή όπερα μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

Παρότι η υπόθεση διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), αφορμή στάθηκαν προφανώς οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912/13. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι η Κρητικοπούλα Αρετή, που επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την “πολιτική” αυτή διάσταση, πλέκεται σε πρώτο επίπεδο ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.

Ποιητικό κείμενο: Νικόλαος Λάσκαρης και Πολύβιος Δημητρακόπουλος

Ηλίας Βουδούρης Διεύθυνση Ορχήστρας
Πέτρος Ζούλιας Σκηνοθεσία
Αναστασία Αρσένη Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος
Θα ανακοινωθεί Φωτισμοί
Φώτης Διαμαντόπουλος Κινησιολογία
Κατερίνα Πετσατώδη Βοηθός Σκηνοθέτη
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος Διεύθυνση Χορωδίας
Γωγώ Ηλιοπούλου Αρετή
Σοφία Κυανίδου Κοντέσα
Διονύσης Τσαντίνης Δούκας
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη Δούκισσα
Γιάννης Χριστόπουλος Παύλος
Δημήτρης Ναλμπάντης Μιχάλης
Κωστής Ρασιδάκης Φουρλάνος (Γελωτοποιός)
Παύλος Μαρόπουλος Δον Πλάτσιντο