Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αφιερωματική έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη & του Μουσείου Καζαντζάκη.

Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε, λοιπόν, το 2017, ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Στο πλαίσιο αυτό οι Kaplanon galleries έχουν την τιμή να παρουσιάσουν την ομαδική έκθεση «Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ» με τη συμμετοχή τριάντα πέντε (35) καταξιωμένων εικαστικών δημιουργών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής & μικτής τεχνικής. Ο κάθε συμμετέχων έχει επιλέξει μία τουλάχιστον λέξη από την ΟΔΥΣΕΙΑ του Καζαντζάκη, δημιουργώντας το έργο του βασιζόμενος σε εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία της λέξης αυτής. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, καθώς δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό της Κοινής Νέας Ελληνικής. Επομένως, οι πίνακες της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις συντάσσουν ένα «Αλφαβητάρι» από το Α ως το Ω.

Τέλος, στην έκθεση πρόκειται να παρουσιαστούν προσωπογραφίες του Καζαντζάκη, είτε ζωγραφικά έργα, είτε γλυπτά πορτρέτα.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπωθεί ποικιλότροπα η εμβληματική μορφή του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από το έργο του, αλλά και να συμβάλλουν, μέσω της έκθεσης αυτής, στη προβολή του έργου του μέσα από την εικαστική ματιά των συμμετεχόντων

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, όπως βοήθεια για την επιλογή των λέξεων, καθώς και οι συμβουλευτικές παρατηρήσεις στους συμμετέχοντες εικαστικούς, ανήκει στον Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη. Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και του δίγλωσσου βιβλίου/καταλόγου, που τη συνοδεύει, ανήκει στη Νίκη Βλασσιώτου-Παπαδάκη, διευθύντρια των αιθουσών τέχνης ‘kaplanon5’ & ‘ena’ του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘kaplanon Contemporary Art’.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα τέχνης ‘ena Contemporary Art’ και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μετά από το ταξίδι της, καθόλη τη διάρκεια του 2017 «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», η έκθεση πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα και μέρος αυτής θα εκτεθεί σε συνέδριο, που διοργανώνεται από τους τρεις προαναφερόμενους φορείς, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα εκδοθεί δίγλωσσο βιβλίο/κατάλογος που θα περιλαμβάνει όλα τα εικαστικά έργα που έχουν δημιουργηθεί για την έκθεση.

Συμμετέχουν οι:

Δημήτρης Αναστασίου, Γιώργος Ανδρούτσος, Σύλβια Αντωνιάδη, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Αγγέλικα Βαξεβανίδου, Χρύσα Βέργη, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Χριστίνα Γκόλνα, Μαρία Διακοδημητρίου, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Σταμάτης Θεοχάρης, Γιώργος Καρακάσογλου, Γεωργία Κοκκίνη, Νίκος Κόνιαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αντώνης Κοσμαδάκης, Martin Krastev, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λεοντόπουλος, Αλεξάνδρα Μαράτη, Χρήστος Μπαϊκούσης, Τίμος Μπατινάκης, Έκτωρ Παπαδάκης, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Γεύσω Παπαδάκη, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Βιργινία Φιλιππούση, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή & Georgia Fambris.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση πλαισιώνεται από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου κατεύθυνσης Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή – γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη.

* Η 26η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη και ο λόγος για τον οποίο επελέγη η ημερομηνία αυτή, ως ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.