Στο Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη παρουσιάζεται η Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ με τα έργα Η Πιο Δυνατή – Δεσποινίς  Τζούλια, σε μετάφραση Άκη Χαραλαμπίδη και σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.

Η Δεσποινίς Τζούλια είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο της νατουραλιστικής περιόδου του Στρίντμπεργκ. Η Τζούλια βρίσκεται σε θέση ισχύος, απέναντι στον υπηρέτη της, τον Ζαν. Η δεσποτική συμπεριφορά της, όμως, οδηγεί σε μια ακραία σύγκρουση ανάμεσά τους, στην οποία η ίδια θα νικηθεί κατά κράτος και θα πληρώσει με το πιο βαρύ τίμημα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση, σπάνια σε ολόκληρο το έργο του Στρίντμπεργκ, όπου η γυναίκα ξεκινάει ως δήμιος, αλλά καταλήγει θύμα.

Στην Πιο Δυνατή τα πρόσωπα ανήκουν και τα δύο στο γυναικείο φύλο. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες ομοιότητες στη δραματουργική σύγκρουση.

Όλα εξελίσσονται την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η παντρεμένη κυρία συναντάει και αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της και κάνει επίδειξη όλης της ισχύος που της παρέχει ο θεσμικός ρόλος της νόμιμης συζύγου. Παρόλο, όμως, που θεωρεί ότι η ίδια είναι η «πιο δυνατή» είναι, στην ουσία, ολοκληρωτικά ηττημένη.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση αυτών των δύο έργων του  Στρίντμπεργκ δίνει στο θεατή  την ευκαιρία να δει τις δύο  διαφορετικές όψεις του ίδιου  νομίσματος: Η φαινομενική εξωτερική  υπεροχή μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη εσωτερική ήττα. Περίπου  έναν αιώνα μετά τη συγγραφή των έργων, ο Στρίντμπεργκ εξακολουθεί να συγκλονίζει τους θεατές με την εντυπωσιακή ακρίβεια των ψυχογραφιών του!

Υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Άκης Χαραλαμπίδης
Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Ρόχας
Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαλλούχου

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Η Πιο Δυνατή:

Νίτα Παγώνη (ντουμπλίρ Μαρία Μαλλούχου), Μυρτώ Μακαλιά

Δεσποινίς  Τζούλια:

Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βάνα  Βάσιου, Μυρτώ Μακαλιά