Από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο HARRY MACQUEEN (Hinterland), η ταινία Σουπερνόβα είναι μια σύγχρονη συγκινητική ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, που οργανώνει ένα road trip για να επανασυνδεθεί με φίλους, συγγενείς και μέρη από το παρελθόν τους.

Σύνοψη

Ο Σαμ (COLIN FIRTH) και ο Τάσκερ (STANLEY TUCCI) έχουν ζήσει μαζί είκοσι χρόνια και τώρα είναι περισσότερο ερωτευμένοι όσο ποτέ. Αλλά εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο, η ζωή τους έπρεπε να αλλάξει. Καθώς η κατάσταση του Τάσκερ επιδεινώνεται, ο Σαμ αναγκαστικά θέτει τη ζωή του σε αναμονή για να φροντίσει τον σύντροφό του. Ο κοινός τους χρόνος έχει γίνει η πιο σημαντική πτυχή της ζωής τους και τώρα πια κάθε στιγμή που μοιράζονται έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Αποφασίζουν λοιπόν να σχεδιάσουν ένα ταξίδι, ώστε ο Τάσκερ όσο είναι σε θέση να ταξιδέψει, να ξαναδεί φίλους και συγγενείς και να ξαναβρεθεί στα μέρη που έχει αγαπήσει.

Ενώ κάποτε ο «βράχος» του Σαμ ήταν ο Τάσκερ, τώρα εναπόκειται στον Σαμ να αναλάβει τον έλεγχο και είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε ο αγαπημένος του σύντροφος να ζει στιγμές χαράς και κανονικότητας.

Όμως αυτές οι στιγμές χρωματίζονται από την αντιπαράθεση της εξωτερικής αποφασιστικότητας του Σαμ και του εσωτερικού αγώνα του να διαχειριστεί αυτό που συμβαίνει. Εντωμεταξύ, ο Τάσκερ γνωρίζει, ότι η κατάστασή του έχει τεράστια επίδραση στις ζωές και των δύο, και ότι αρχίζει πια να χάνει τον έλεγχο του εαυτού του.

Στην πορεία του ταξιδιού οι ιδέες που έχει ο καθένας τους για το μέλλον τους αρχίζουν να συγκρούονται. Μυστικά αποκαλύπτονται, προσωπικά σχέδια ξετυλίγονται και η αγάπη δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Τελικά, ο Σαμ και ο Τάσκερ θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ερώτημα τι σημαίνει η αγάπη που έχουν ο ένας για τον άλλον στα πλαίσια της μη αναστρέψιμης ασθένειας του Τάσκερ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ COLIN FIRTH (The Secret Garden, The King’s Speech) πρωταγωνιστεί ως Sam μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ STANLEY TUCCI (The King’s Man, The Lovely Bones) ως Tusker. Το ευρύτερο καστ περιλαμβάνει την Pippa Haywood (Green Wing της TV) ως Lilly, τον Peter Ο Macqueen ως Clive και τον James Dreyfus (Notting Hill) ως Tim.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ηarry Macqueen

«Το 2015, στο κοντινό μου περιβάλλον συνέβησαν δύο γεγονότα σχεδόν ταυτόχρονα: τον Φεβρουάριο μία συνάδελφος, η οποία είχε γίνει απόμακρη και σταδιακά κακή στη δουλειά της, απολύθηκε και σε έξι μήνες πέθανε. Λίγες μέρες αργότερα μια στενή φίλη αναγκάστηκε να βάλει τον πατέρα της σε ένα ίδρυμα φροντίδας, εκείνος ήταν μόλις 60 ετών.

Μετά από λίγο καιρό, είδα ένα ντοκιμαντέρ που με συγκίνησε όσο τίποτε άλλο. Αφορούσε έναν 65χρονο Βρετανό άνδρα στην κλινική Dignitas στην Ελβετία, όπου -στο πλάι της συζύγου του 40 ετών- νόμιμα έπαυσε τη ζωή του.

Ο άντρας στο ντοκιμαντέρ, η συνάδελφός μου και ο πατέρας της φίλης μου, είχαν πρώιμη άνοια που είχε εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι εμπειρίες με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα ειδικά για αυτήν την διαταραχή, καθώς και για την επιχειρηματολογία σχετικά με τις επιλογές που έχουμε όταν φτάνουμε στο τέλος της ζωής – ένα debate που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διεξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η ταινια Σουπερνόβα είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς και συναρπαστικής ερευνητικής διαδικασίας. Για μια περίοδο τριών ετών, συνεργάστηκα στενά με κορυφαίους ειδικούς για την άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο στο UCL και το Wellcome Trust, και με πολλούς ανθρώπους και οικογένειες που επλήγησαν από την πάθηση, και πέρασα αρκετό χρόνο με ανθρώπους που έκτοτε έχουν πεθάνει, είτε από την άνοια είτε και επειδή αυτοκτόνησαν – κρυφά και δημόσια. Έτσι, είδα τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι. Ήταν μια από τις πιο έντονες και σημαντικές εμπειρίες της ζωής μου.

Οι χαρακτήρες και τα θέματα της ταινίας αντικατοπτρίζουν την προσπάθειά μου να δικαιώσω αυτούς τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους με αληθινό και αυθεντικό τρόπο, να τοποθετήσω μια ανιδιοτελή, στοργική σχέση στο πλαίσιο ενός άμεσου μέλλοντος, του οποίου η ισορροπία είναι εύθραυστη. Από την αρχή η επιθυμία μου ήταν να φτιάξω μια υποστηρικτική, ισχυρή, προκλητική και επίκαιρη ταινία για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Η ταινία Σουπερνόβα είναι μια ρομαντική, αυθεντική, μοντέρνα ιστορία αγάπης. Είναι μια οικεία, αυτόνομη ιστορία που διερευνά μερικά από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα ερωτήματα: πώς ζούμε, πώς αγαπάμε, πώς χαμογελάμε, ακόμη και όταν πλησιάζουμε στο τέλος μας.»
– Harry Macqueen