Το Solo 2016 είναι ταυτόχρονα ένας προσωπικός και ένας καθολικός απολογισμός ενός χορευτή που, μέσα από τη διαδοχή ποικίλων συναισθηματικών καταστάσεων, μιλάει για έναν κόσμο πέρα από τον κλειστό σκηνικό χώρο, για την οικειότητα, τη θλίψη, την εμπιστοσύνη και την ελπίδα, την ομορφιά και τον τρόμο.

Η κίνηση του χορευτή είναι το νήμα που ενώνει και συνδέει το παρελθόν και το μέλλον με την παρούσα στιγμή, κατά την οποία τα πάντα αλλάζουν, ενώ το σώμα διασχίζει συνεχώς τον χώρο και το χρόνο μέσα κι έξω από τη διαχωριστική γραμμή των ορμών που εισβάλλουν βίαια στον προσωπικό μας χώρο.

Το σμίξιμο διαφορετικών ειδών και χρονικών περιόδων στη μουσική, λειτουργεί ως προέκταση του σώματος στον χώρο και υπαγορεύει την αλλαγή στη μυϊκή ένταση που παράγει ρυθμό -σαν ίχνη της κίνησης μέσα στον χρόνο. Τα σύνορα μεταξύ της λάμψης και της εξασθένησης του φωτός βρίσκονται στη λεπτή γραμμή μεταξύ της παρουσίας που έρχεται και χάνεται, μεταξύ της εξαφάνισης και της ροής της ζωής μέσα και έξω από τον κλειστό χώρο της δημιουργίας.

Το Solo 2016 είναι η αντανάκλαση μιας στιγμής, άπιαστης και ταυτόχρονα διαχρονικής, που έρχεται και ήδη φεύγει, που δεν προλαβαίνεις να την αδράξεις. Μετά τις παραστάσεις Within (2006) και Off-Beat (2011), το Solo 2016 του χορευτή, χορογράφου και παιδαγωγού Milan Tomášik από τη Σλοβενία, ολοκληρώνει την τριλογία του για σόλο παραστάσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Συντελεστές

Χορογραφία, ερμηνεία, επιλογή μουσικής: Milan Tomášik
Βοηθός χορογράφου: Špela Vodeb
Δραματουργία: Andreja Kopač
Σχεδιασμός φωτισμού και τεχνική διεύθυνση: Luka Curk
Κοστούμια και σκηνικά: Jasna Vastl
Βίντεο: Hana Bi
Παραγωγή: KUD Cortesia
Συμπαραγωγές: Tersicorea/Suoni e Pause (Σαρδηνία / Ιταλία), Dance Theater Ljubljana (Σλοβενία), Cankarjev dom Ljubljana (Σλοβενία), Tabačka Košice (Σλοβακία), Mediterranean dance centre Svetvinčenat (Κροατία), Studio Alta Prague (Τσεχική Δημοκρατία)
Συγχρηματοδοτείται από το Δήμο της πόλης της Λιουμπλιάνα, την Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Λιουμπλιάνα, τον Δήμος της πόλης Celje, Fond na podporu umenia.

Διάρκεια: 50 λεπτά

Βιογραφικό

O Milan Tomášik, γεννήθηκε στη Σλοβακία το 1981. Σπούδασε χορό στο Conservatory J. L. Bellu στο Banská Bystrica και στην Academy of Performing Arts στη Bratislava. Το 2004, αποφοίτησε από το P.A.R.T.S στις Βρυξέλλες, υπό τη διεύθυνση της Anna Teresa de Keersmaeker. Το 2001, συμμετείχε στο φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη με Dance Web υποτροφία και ταξίδεψε σε περιοδεία με την ολλανδική ομάδα MAPA (Moving Academy for Performing Art).Έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους όπως οι: Eva Weissmann (2000-2005), Iztok Kovač, En-Knap (2005-2006), Maja Delak και Mala Kline (2005), Snježana Premuš (2007), Barbara Novakovič Kolenc (2007). Δημιούργησε επίσης το έργο Veselosti minulosti (2012), για την ομάδα Divadlo Štúdio tanca.

Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει τα μαθήματα Happy Feet για επαγγελματικές ομάδες, φεστιβάλ και Ακαδημίες χορού, καθώς και τα εργαστήρια με τίτλο Playful Presence στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Μεξικό.

Είναι συν-ιδρυτής και ενεργό μέλος της ομάδας Les SlovaKs Dance Collective, με βάση το Βέλγιο. Μαζί τους, δημιούργησε τρεις παραστάσεις χορού (Opening Night, Journey Home και Fragments), με τις οποίες, από το 2007, πραγματοποίησαν περιοδεία στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση και τη Βόρεια Αμερική.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr