Η Δόμνα Σαμίου είναι γνωστή για το πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό της έργο, τις συναυλίες και τους δίσκους της καθώς και για το ερευνητικό της έργο σε σχέση με το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, τις εκπομπές της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, το μουσικό της αρχείο.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το διδακτικό της έργο. Μπορεί βέβαια η ίδια να δίδαξε επίσημα σε κάποιο φορέα σε μεγάλη ηλικία απ’ όπου ξεκίνησε και η χορωδία της, αλλά άτυπα δίδασκε εμάς τους νεότερους συνεργάτες της όχι μόνο με τη φωνή της τον τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών που μας παρουσίαζε στις πρόβες αλλά και με τη γενικότερη στάση ζωής της “ήθος”, με την πλήρη έννοια της λέξης, και αισθητική.

Την ενδιέφεραν πάντα οι νέοι άνθρωποι και η σχέση τους με τη μουσική και προβληματιζόταν από την εξέλιξη που θα είχε αυτή η σχέση στο μέλλον. Και τα παιδιά φυσικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ηχογράφησε δύο δίσκους με παιδικά τραγούδια. Νομίζω ότι πολλοί από τους νέους μουσικούς που συμμετέχουν σε αυτό το διήμερο αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου στις 21 & 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής άκουγαν αυτούς τους δίσκους όταν ήταν παιδιά. Και τώρα, ως νέοι μουσικοί παρουσιάζουν τη δουλειά τους που νομίζω πως θα την έκανε περήφανη. Άλλοτε με μεστές επανεκτελέσεις του παλιού ρεπερτορίου και άλλοτε με διασκευές και πειραματισμούς που σέβονται την ιστορικότητα αυτής της μουσικής τα συγκροτήματα νέων θα μας παρουσιάσουν δύο πυκνές και εξ’ ίσου ενδιαφέρουσες συναυλίες με έντονο παλμό και ενέργεια από τη μια μεριά αλλά και με εκφραστικότητα και εσωτερικότητα από την άλλη.

Info:

Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα και παράλληλα βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι αρχικά στην σχολή του Σ.Καρά και στη συνέχεια στη σχολή των εκπαιδευτηρίων Ι.Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως την Loreena Mckennitt, τον Derya Turkan κ.α. και με διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει για την Blue Note με τον Charles Lloyd και για την Harmonia Mundi με τον Jean Quihen Queyras. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη».

Το 2011 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος QuartetΤο πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο “Eight Winds” και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Είναι  Επίκουρος Καθηγητής του  Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το 1989 άρχισε τη συνεργασία του με τη Δόμνα Σαμίου στη δισκογραφία, παίζοντας πολίτικη λύρα στα Τραγούδια της ξενιτιάς. Εμφανίστηκε μαζί της σε ένα πλήθος συναυλιών και συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις παραγωγές του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως μουσικός επιμελητής.


Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 20:30