Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Σοφίας Παπακώστα “Between the lines” από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2013.

Η ενότητα σχεδίων που θα παρουσιαστεί, σχέδια με μελάνι σε χαρτί, αφορά, όπως γράφει η Σοφία Παπακώστα, «τον ‘εγκλεισμό’ και τα ‘όρια’, προσωπικά ή κοινωνικά, ή τους φόβους και τις φοβίες που θέτουν όρια στους ανθρώπους και στις μεταξύ τους σχέσεις. Τα όρια αυτά μπορούν να δρουν είτε ως σύνδεσμοι μεταξύ των ανθρώπων, είτε να τους απωθούν».

Η ανθρώπινη εικόνα στα έργα της εξελίσσεται, και από εγκλωβισμένη, σχεδόν εξαϋλώνεται. «Δεν είναι σαφές αν η μορφή αποτελεί η ίδια το κουβάρι που βλέπουμε ή αν μονάχα περιβάλλεται από αυτό. Ακολούθως, το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι αν έτσι καμωμένη ασφυκτιά ή προστατεύεται». Οι αρχικοί όγκοι διαλύονται και έγκειται στην οπτική του κάθε θεατή να διερευνήσει κατά πόσο η μορφή απελευθερώνεται ή αφανίζεται.

Με επιρροές από την εικονογραφική παράδοση αλλά και τα σύγχρονα ερεθίσματα, τα σχέδια της Σοφίας Παπακώστα αποτελούν ένα άρτιο και συμπαγές νοηματικό σύνολο, θέτοντας με λεπτό χιουμοριστικό τρόπο διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την αγωνία της ύπαρξης.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Σοφία Παπακώστα γεννήθηκε το 1985 στην Λευκωσία. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 2008. Το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σε Sequential Design & Illustration (ΜΑ), στο University of Brighton. Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.