Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λυρικός Μικρός Πλανήτης.

Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί το «Θεσστιβαλάκι», το Φεστιβάλ παιδικών Θεατρικών ομάδων στο πάρκο Νέας Ελβετίας, στη Θεσσαλονίκη. Μια γιορτή για το θέατρο και τον πολιτισμό που ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τους δασκάλους τους και όσους αγαπούν την τέχνη.

Η ιδέα για μια τέτοια εκδήλωση δεν ήταν καινούρια. Ήδη από τις αρχές του 2020 υπήρχαν συζητήσεις για την δημιουργία ενός Φεστιβάλ που θα συνέδεε εξωσχολικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιδικών θεατρικών ομάδων. Όπως και άλλες ιδέες, έτσι και το Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών ομάδων αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού. Μαζί με την σταδιακή επαναφορά των πολιτιστικών δρώμενων, ο Λυρικός Μικρός Πλανήτης μοιράστηκε την επιθυμία δημιουργίας μιας τέτοιας εκδήλωσης με την κα. Έλλη Βουζογλάνη Διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και την δημοτική σύμβουλο κα. Αννα Κοροξενίδου οι οποίες αγκάλιασαν την ιδέα και την υποστήριξαν. Το αποτέλεσμα είναι η συμπαραγωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και του συλλόγου «Λυρικός Μικρός Πλανήτης».

Το εν λόγω Φεστιβάλ πήρε το όνομα «Θεσστιβαλάκι» θέλοντας να θυμίζει ότι οι πρωταγωνιστές του είναι παιδιά. Oπως ένα μικρό παιδί μπερδεύει τα γράμματα που και που έτσι, και αυτοί κάνουν τα πρώτα τους βήματα επάνω στην σκηνή. Αλλάζοντας λοιπόν το πρώτο γράμμα από την λέξη Φεστιβάλ δίνεται το στίγμα του αναγραμματισμού, χαρακτηριστικό των μικρών παιδιών. Με την αλλαγή αυτή έχουμε και την αρχή του ονόματος της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, που το φιλοξενεί. Έτσι λοιπόν το «Θεσστιβαλάκι» εμπεριέχει όλα τα παιδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η αλληλεπίδραση που πρόκειται να συμβεί στο «Θεσστιβαλάκι» είναι ζωτικής σημασίας. Δεν είναι μόνο, που τα παιδιά θα μπούνε στη διαδικασία παρουσίασης σε ένα κοινό που διευρύνεται πέρα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η ευκαιρία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν συνομηλίκους τους, που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου, είναι πρωτοφανής.

Με το ξεκίνημά του το «Θεσστιβαλάκι» θέλει να προσφέρει, σε όλους, μια εμπειρία άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και την performance, τη μουσική και τα εικαστικά. Κυρίως όμως, η διοργάνωση θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα χαρίσει χαμόγελα και χαρά στα παιδιά. Η εμπειρία που θα αποκτήσουν τα παιδιά και οι αναμνήσεις που θα δημιουργήσουν μέσα από την συμμετοχή σε κάτι αληθινό και γεμάτο, μακριά από την οθόνη, να τους μείνει ανεξίτηλη και να τους συνοδεύει μεγαλώνοντας.

Για την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, συγκεντρώθηκε μια ομάδα πολιτιστικών φορέων άγνωστων μεταξύ τους που από την πρώτη στιγμή «έδεσαν» καθώς υπήρχε όραμα. Οι στόχοι του Φεστιβάλ βρήκαν τους εκπροσώπους των φορέων σύμφωνους και έγιναν θερμοί υποστηρικτές του εγχειρήματος. Πολύ σημαντικοί στην πορεία της διοργάνωσης στάθηκαν όμως και οι εθελοντές του Φεστιβάλ. Ένα δυναμικό τριάντα ανθρώπων μικρών και μεγάλων που παρέχουν στην προσπάθεια αυτή την έμπρακτη, αλλά και την ηθική υποστήριξή τους. Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τους μικρούς ηθοποιούς, είναι η κινητήριος δύναμη του νέου Φεστιβάλ.

Η επίδραση που έχει το «Θεσστιβαλάκι» στο περιβάλλον του, έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είτε σαν ηθοποιοί, είτε σαν εθελοντές και οι γονείς τους, είναι σε διαδικασία προετοιμασίας και δημιουργίας. Οι εθελοντές συμμετέχουν σε συναντήσεις όπου γίνονται κατασκευές για την επικείμενη εκδήλωση, ενώ οι ηθοποιοί προετοιμάζουν τις θεατρικές τους παραστάσεις. Αυτή η διαδικασία τους κάνει όλους να βρίσκονται σε «αναμονή για ένα μεγάλο γεγονός», μια μεγάλη γιορτή. Όταν αυτό φτάσει, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δούνε, να πραγματοποιείται αυτό που οι ίδιοι έφτιαξαν! Έτσι, με την ευχάριστη αναμονή και την ολοκλήρωση, θα θέλουν ξανά στο μέλλον να μπουν στην διαδικασία της δημιουργίας και συνεπώς να προάγουν πολιτισμό. Ακόμη το Πάρκο της Νέας Ελβετίας, θα αλλάξει για πάντα στα μάτια τους, καθώς θα ταυτιστεί με αυτή την ανάμνηση.

Η οργανωτική ομάδα επιθυμεί να ανοίξει το Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει από του χρόνου ομάδες από όλη την Ελλάδα. Φέτος, υπήρχαν συμμετοχές για ομάδες από το Καρπενήσι, τα Γιάννενα και την Αθήνα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι για την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.

Το «Θεσστιβαλάκι» ήρθε για να καθιερωθεί. Το «Θεσστιβαλάκι» ήρθε για να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο, να μοιραστούν την δουλειά τους και σε όλους τους επισκέπτες του, μια εμπειρία γιορτής μέσα από τον πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης:

Θεσστιβαλάκι: Το 1ο φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη