Τον Απρίλιο του 2013 ο Lee Ranaldo βρίσκονταν σε ευρωπαϊκή περιοδεία με το συγκρότημα του, τους Dust. Βρίσκονταν στα μισά της περιοδείας και από την Ισπανία που είχαν βρεθεί θα πέρναγαν απέναντι στο Μαρακές στο Μαρόκο για να συμμετάσχουν σε ένα μικρό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ όμως ακυρώθηκε τελευταία στιγμή. Κι έτσι στο πρόγραμμα της περιοδείας έμεινε να χάσκει μία ολόκληρη εβδομάδα κενή. Συμβαίνουν αυτά στις περιοδείες  ακόμη και σε ένα πρώην μέλος των Sonic Youth όπως είναι ο Lee Ranaldo.

Οι Ισπανοί tour promoters φρόντισαν να μείνουν ο Lee και οι Dust σε ένα ξενοδοχείο στην Βαρκελώνη μέχρι να περάσει η κενή εβδομάδα που προέκυψε από τη ματαίωση του Φεστιβάλ και να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα της περιοδείας από εκεί και μετά.

Πιθανόν και να πιστεύετε πως μαντέψατε τη συνέχεια. Βόλτες άνοιξη στη Βαρκελώνη, με πιώμα, κορίτσια και τα ρέστα. «Sex, drugs and rock’n’roll» στην πόλη ένα πράγμα. Τουλάχιστον αυτό υπαγορεύει η (απαρχαιωμένη πλέον) ροκ εν ρολ μυθολογία να μαντέψετε.

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι. Οι Ισπανοί tour promoters δεν φρόντισαν απλά για το ξενοδοχείο. Τους έκλεισαν καιαρκετές ώρες σε ένα μικρό στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ ή ότι άλλο ήθελαν  τέλος πάντων.

Ο Lee είχε ήδη κυκλοφορήσει το «Between The Times And The Tides» (το πρώτο του solo άλμπουμ μετά τη διάλυση των Sonic Youth δηλαδή – είχε κυκλοφορήσει και άλλα πολλά άλμπουμ  κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Sonic Youth) και  είχε ήδη έτοιμα τα περισσότερα από τα τραγούδια του επόμενου άλμπουμ του («Last Night On Earth») που θα κυκλοφόρουσε αργότερα μέσα στο 2013. Οι μουσικοί ενθουσιάστηκαν και αντί να κάνουν τουρισμό στη Βαρκελώνη (που εδώ που τα λέμε ακούγεται πολύ θελκτικό) μπήκαν στο στούντιο για 5 μέρες και ηχογράφησαν ζωντανά, σε ακουστικές εκδοχές, κάποια από τα τραγούδια των προαναφερθέντων άλμπουμ, συν τρεις διασκευές.  Το πνεύμα ήταν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν κάνει κάποιες ακουστικές συναυλίες και δεν υπήρχε ως τότε κάποιο πλάνο για την αποτύπωση (και άρα ιστορική καταγραφή) αυτής της πτυχής των Dust. Οπότε άρπαξαν την ευκαιρία.

Ούτε εντάσεις, ούτε γκρίνια για το ματαιωμένο Φεστιβάλ, ούτε τίποτα. Μόνο μουσική. Μόνο «commitment».

Ή με άλλο λόγια πως μετατρέπεται ένα «ατύχημα» κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας σε «ευτύχημα».

Το βίντεο που ακολουθεί είναι η διασκευή στο τραγούδι «Bushes and Briars» της Sandy Denny. Μία από τις τρεις διασκευές που υπάρχουν στο «Acoustic Dust». (El Segel del Primavera records, Barcelona, 2014).