Η παράσταση «Σίσυφος», που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του γνωστού ηθοποιού και stand up comedian Κώστα Παπαγεωργίου, είναι μια θεατρική κωμωδία Αριστοφανικού τύπου, η οποία παντρεύει τον αρχαίο κλασικό μύθο του Σίσυφου με πολλά από τα σύγχρονα στοιχεία μιας Ελλάδας αν μη τι άλλο… χρεοκοπημένης…

Ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακίνδυνος Γκίκας, καθοδηγεί υποκριτικά έναν πολυμελή θίασο – μεταξύ αυτών ο συγγραφέας του έργου αλλά και ο ίδιος – στοχεύοντας στην ψυχαγωγία των θεατών, μέσα από ένα κείμενο που μιλά για το σήμερα, χρησιμοποιώντας την – πολλές φορές – αθυρόστομη γλώσσα της Αριστοφανικής κωμωδίας.

Η τραγικότητα του μύθου του Βασιλιά Σίσυφου ο οποίος καταδικάστηκε να κουβαλά αιώνια ένα βράχο μέχρι την κορυφή ενός βουνού και μετά να ξαναρχίζει το ίδιο από την αρχή, συναντά την πραγματική, με την αρχετυπική έννοια, κωμωδία μέσα από μια απρόβλεπτη, όσο και θεόμουρλη συνύπαρξη! Γνώριμοι και συνάμα επίκαιρα «κωμικοτραγικοί» χαρακτήρες ξεπετιούνται μέσα από την πλοκή του μύθου σε μια ιστορία που θα θυμίσει πολλά και σε πολλούς!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Ακίνδυνος Γκίκας και η υπόλοιπη παρέα του Σίσυφου, θα περιοδεύσει ανά την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, παρατείνοντας το καλοκαίρι μας και μοιράζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Σίσυφος είναι ένας πονηρός μα απένταρος Βασιλιάς που αναγκάζεται να πουλάει στυλό για να ζήσει. Γυναίκα του είναι η Μερόπη μια ξεπεσμένη πριγκιποπούλα. Ο μύθος του Σισύφου ξεκινά όταν  ο Δίας απαγάγει —αφού ερωτοτροπεί μαζί της—  την Αίγινα, την κόρη του Ασωπού και  ο Σίσυφος τον βλέπει. Έτσι, όταν ο Ασωπός παρουσιάζεται μπροστά του αναζητώντας παντού τη κόρη, ο Σίσυφος υπόσχεται να του αποκαλύψει το όνομα του απαγωγέα, με τον όρο να του δώσει κάποια πολύτιμα δώρα, όπως το νερό που έχει ανάγκη. Ο Ασωπός συμφωνεί και ο Σίσυφος του λέει πως ένοχος είναι ο Δίας.

Αυτό το γεγονός επισύρει στον Σίσυφο την οργή του αρχηγού των θεών.  Με τη μεσολάβηση του Θεού Άρη στέλνεται ο Χάροντας να σκοτώσει τον Σίσυφο. Ο Σίσυφος, μετά από μία σειρά σπαρταριστών επεισοδίων, ξεγελά τους Θεούς του κάτω κόσμου. Όμως οι μηχανορραφίες του εξοργίζουν τον Πλούτωνα, ο οποίος του επιβάλλει μια τιμωρία, που δεν του αφήνει καθόλου ανάπαυλα και καμιά δυνατότητα φυγής: να κουβαλά στους ώμους του ένα βράχο, που όμως μόλις ανεβαίνει στην κορυφή του βουνού, να του πέφτει στους πρόποδες, αναγκάζοντας τον Σίσυφο να ξανακάνει ασταμάτητα το ίδιο και το ίδιο… Μια ιστορία που δεν έχει τέλος, δοσμένη όμως με κωμικό και σουρεαλιστικό τρόπο. Θα καταφέρει ο ήρωας μας να ξεφύγει από το μαρτύριο του;

Παραστάσεις:

• 1/9: Ανοικτό Ευριπίδειο Θέατρο, Σαλαμίνα (21.00)
• 2/9: Σινε Γοργόνα, Κάλαμος – Αγιοι Απόστολοι (21.00)
• 12/9: Ανοικτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Ρέντη (21.00)
• 19/9: Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος, Κορυδαλλός (21.00)
• 20/9: Σινέ Άνοιξη, Νέο Ηράκλειο (21.00)
• 23/9: Σινέ Κήπος, Μοσχάτο (21.00)
• 30/9: Ανοικτό Κηποθέατρο Παπάγου (21.00)
• 1/10: Σινέ Γαλάτσι, Άλσος Βεΐκου (21.00)

Προπώληση: www.viva.gr