Κάθε καλοκαίρι από το 2013 η αρχοντική Σύρος κινείται σε ρυθμούς… φεστιβαλικούς! Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του νησιού (SIFF), είναι ένας θεσμός που προσπαθεί να προσφέρει συναρπαστικές κινηματογραφικές αφηγήσεις, να αξιοποιεί εναλλακτικά τις όμορφες τοποθεσίες, αλλά και να εμπλέκει σε κάθε επίπεδο το τοπικό, με ένα διεθνές ανθρώπινο δυναμικό.

Η έναρξη του SIFF 2017 λοιπόν, απέχει μία ανάσα (14 19 Ιουλίου) και αυτό μας έδωσε μια καλή αφορμή να ρωτήσουμε τους τέσσερις διοργανωτές Jacob Moe, Cassandra Celestin, Aaron Khandros και Nathaniel Draper, σχετικά με τις απαιτήσεις ενός τέτοιου καλλιτεχνικού event, αλλά και πώς οραματίζονται την συνέχειά του, τώρα που οι απαιτήσεις (και οι προσδοκίες) ολοένα μεγαλώνουν!


–  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά εδώ. Δώστε μας κάποιους καλούς λόγους – προτάσεις για εμάς, ώστε να οργανώσουμε ένα… κυκλαδίτικο κινηματογραφικό ταξίδι.

Συνεχίζοντας με το στυλ του περσινού φεστιβάλ, μιας και σιγά – σιγά το SIFF βρίσκει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, το πρόγραμμά μας φέτος εστιάζει περισσότερο στα ζωντανά περφόρφανς, με συγχρονισμένο μουσικό αυτοσχεδιασμό που συνοδεύει τις προβολές των ταινιών, και προβολές διευρυμένου κινηματογράφου. Φυσικά όλα αυτά συνδυάζονται με τις μοναδικές τοποθεσίες του νησιού που αποτελούν ένα ιδανικό σκηνικό για τους επισκέπτες και το κοινό του φεστιβάλ. Για παράδειγμα, η συναυλία των Elektronik Mediτation (με τη Σαβίνα Γιαννάτου και το Χάρη Λαμπράκη) και η ζωντανή περφόρμανς του Yves Tumorm, θα λάβουν χώρα στο παλιό βυρσοδεψείο της Σύρου ενώ το κομμάτι που ανέθεσε το SIFF στον Yves Tumor θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Page of Madness στο Λατομείο της Σύρου. Εκεί θα λάβει χώρα και η μοναδική συναυλία με το Ινδονησιακό όργανο ΓΚΑΜΕΛΑΝ που διοργανώνει ο μουσικός Άντης Σκορδής με τη συμμετοχή μουσικών από Αθήνα και Σύρο.

– Γύρω από ποιους άξονες και με ποια κριτήρια δομήθηκε το φετινό πρόγραμμα;

Όπως αναφέρεται και στο πρώτο δελτίο τύπου μας, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο φετινό του πρόγραμμα τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up» – μια φράση που παραπέμπει τόσο στο διαταραγμένο όσο και στο ξεκαρδιστικό, αλλά και σε κάθε τι που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα». Πάνω σε αυτήν την ιδέα χτίστηκε όλο το πρόγραμμα ταινιών, περφόρμανς και εργαστηρίων, και προτάθηκε στους καλεσμένους καλλιτέχνες να το ακολουθήσουν για τη Λευκή τους επιταγή. Ο βασικός άξονας του είναι ο πειραματικός κινηματογράφος και σκοπός μας είναι να ξανασκεφτούμε μαζί με το κοινό τα όρια του κινηματογράφου.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης, αλλά και τους χώρους που επιλέγονται για την διεξαγωγή των προβολών και άλλων events.

Οι τοποθεσίες όπου θα λάβουν χώρα οι προβολές και οι περφόρμανς είναι πολύ ιδιαίτερες και φέτος, όπως είπαμε και πριν. Κάποιες από αυτές: το ναυπηγείο του Ταρσανά, η παραλία Κόμητο, το παλιό βυρσοδεψείο, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου, το ντράιβ ιν στη Ποσειδωνία, το λατομείο της Σύρου και άλλα. Όπως κάθε χρόνο, το SIFF καλεί το κοινό του να γνωρίσει τη Σύρο μέσα από τον κινηματογράφο. Οι τοποθεσίες αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την ιστορία του νησιού, γι’ αυτό και το φεστιβάλ στην ουσία προτείνει ένα μονοπάτι μέσα από το οποίο το κοινό δεν επισκέπτεται απλά, αλλά συνθέτει την εικόνα ενός νησιού με πλούσια ιστορία.

Οι δύο βασικές παράλληλες “δράσεις'” του φεστιβάλ είναι το CINEMASCOPE που είναι εργαστήρι ντοκιμαντέρ για μικρά παιδιά καθώς και το μοναδικό εργαστήριο VOLUME 1 που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου : Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου, το στούντιο design Diplomates ανασυστήνει το Kassandras, το αστικό και κοινωνικό του εργαστήριο, προσαρμόζοντάς το στα τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού και στις ανάγκες του φεστιβάλ. Για δύο εβδομάδες, το εργαστήριο θα συλλάβει και θα εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την παραγωγή του κεντρικού περιπτέρου του φεστιβάλ, μια σειρά από αρχιτεκτονικά αντικείμενα μικρής κλίμακας και άλλες παρεμβάσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του φεστιβάλ.

– Τι σας έχει «διδάξει» η μέχρι τώρα εμπειρία στην παραγωγή ενός τόσο φιλόδοξου φεστιβάλ; Ποια θεωρείτε πως είναι τα «συστατικά» της επιτυχίας για το SIFF, που αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας;

Το SIFF βασίζεται σε ένα επιτυχημένο συνδυασμό τοπικής και διεθνούς συμμετοχής και εμπλοκής. Διατηρούμε ένα πολύ διεθνή χαρακτήρα στο πρόγραμμα, στους καλεσμένους και στην αισθητική, ενώ προσπαθούμε με τις παράλληλες δράσεις αλλά και με πρακτικά και τεχνικά ζητήματα να εμπλέκουμε και την τοπική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα το SIFF είναι μια μικρή ομάδα εμπιστοσύνης, κι έπειτα επεκτείνεται σε συνεργάτες από εξωτερικό (ΗΠΑ και Γαλλία) και την Ελλάδα (Σύρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Αυτό που εμείς θεωρούμε επιτυχία του είναι το ότι έχει καταφέρει να επιβιώσει προτείνοντας ένα πρόγραμμα ανεξάρτητων ταινιών και περφόρμανς του οποίου η ποιότητα και ο πειραματικός χαρακτήρας είναι μοναδικά για τα κινηματογραφικά δεδομένα της χώρας. Η ανεξαρτησία του όσον αφορά το περιεχόμενό του είναι κάτι που πιθανόν ο κόσμος αναγνωρίζει και εκτιμά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σιγά – σιγά το φεστιβάλ έχει αρχίσει να αποκτά το κοινό του.

– Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται στο χάρτη ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ στα νησιά, αλλά και τον ηπειρωτικό κορμό. Κατά τη γνώμη σας πώς μπορεί μια τέτοια διοργάνωση να έχει ισχύ, εγκυρότητα, αλλά και διάρκεια μέσα στο χρόνο;

Ξεκάθαρα, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους βασικούς του χορηγούς το SIFF στηρίζεται ιδιαίτερα από τους τοπικούς θεσμούς (Δήμος Σύρου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), από πολλούς ανεξάρτητους δωρητές- κατοίκους του νησιού, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους τοπικούς χορηγούς. Επίσης, για εμάς είναι σημαντικό το ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ δε θα μπορούσε να μεταφερθεί κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο τόπο ή νησί, γιατί είναι συνδεδεμένο με το νησί και σχεδιασμένο πάνω στο χαρακτήρα της Σύρου, που πέρα από τις ιδιαίτερες τοποθεσίες που προσφέρει για κάτι τέτοιο, είναι ένα νησί με πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα από μόνο του.

Από την άλλη, το γεγονός ότι το φεστιβάλ αυτό, όπως και πολλά άλλα που όπως είπατε εμφανίζονται στα νησιά και τον ηπειρωτικό κόσμο, δε λαμβάνει χώρα στην Αθήνα αλλά στη Σύρο, είναι από μόνο του σημαντικό σήμερα.

– Πιστεύετε πως ένα φεστιβάλ σαν αυτό της Σύρου, που βοηθά κατά μία έννοια την τοπική οικονομία, πρέπει να «εμπλέξει» ακόμα περισσότερο τους ντόπιους ως προς την διοργάνωσή του; Αν ναι, με ποιους τρόπους θα μπορούσε αυτό να συμβεί;

Πέρα από τις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ που αφορούν παιδιά (μέσα από το εργαστήριο CINEMASCOPE) και φοιτητές (μέσα από τη συνεργασία μας για άλλη μια χρονιά με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και μάλιστα αυτή τη φορά ακόμα πιο δυναμικά), ο πυρήνας του SIFF εμπλέκει τους ντόπιους στην οργάνωσή του. Θέσεις εργασίας, πρακτικής άσκησης και εθελοντικής εργασίας καλύπτονται συχνά από μόνιμους κατοίκους του νησιού, ενώ ουσιαστικά όλο το κομμάτι της τεχνικής οργάνωσης γίνεται σε συνεργασία με επαγγελματίες του νησιού. Για κάποιους από εμάς, η Σύρος έχει υπάρξει και προσωπικά σημαντικός τόπος στο μεγάλωμά μας, αλλά φυσικά, ο χαρακτήρας του φεστιβάλ απαιτεί μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων που δε ζουν στο νησί. Αυτή η τοπική και διεθνής συνεργασία είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ.

Ιδανικά, το SIFF θα έπρεπε να διοργανώνει προβολές ή εργαστήρια στο νησί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, κι όχι μόνο το καλοκαίρι, ή για παράδειγμα δουλεύουμε τελευταία την ιδέα συλλογής οπτικοακουστικού υλικού από το νησί και τους κατοίκους του, με σκοπό τη ψηφιοποίησή του και την προσφορά του στο αρχείο της Σύρου. Αλλά όλα αυτά τα συζητάμε σιωπηλά σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους πράγματα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

– Πώς οραματίζεστε την συνέχεια για το SIFF; Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε μετά την 19η Ιουλίου που είναι και η ημερομηνία λήξης του φετινού φεστιβάλ;

Όπως πάντα ξεκινάμε με όσα μας απομένουν από δύναμη, ιδέες και κουράγιο και σχεδιάζουμε τα πάντα σχεδόν από το μηδέν κάθε χρονιά. Αυτό δε μπορεί να απαντηθεί ακόμα γιατί το φεστιβάλ μας δεν είναι κάτι εγκαθιδρυμένο ή συνδεδεμένο με κάποιο συγκεκριμένο φορέα ή ίδρυμα. Εξαρτάται πάντα από τη στήριξη των εκάστοτε χορηγών μας και εξαρτάται βασικά από  τους διοργανωτές και τους συνεργάτες του που με πάρα πολλή δουλειά και προσωπική αγάπη το έχουν κρατήσει ζωντανό. Είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε αισίως στα 5 χρόνια, γιατί είναι μια καλή και λογική στιγμή για εμάς χρονικά ώστε να το αξιολογήσουμε, να δούμε τί έχει επιτύχει και τί μπορεί να πάει καλύτερα ή να αλλάξει, καθώς και να εκτιμήσουμε συνολικά την υποστήριξη και εκτίμηση έχουμε λάβει από την ελληνική και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα καθώς και την αγάπη και υποστήριξη της κοινότητας της Σύρου.

Ευχαριστούμε πολύ!


Διαβάστε επίσης: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) 2017