Το Horrorant Film Festival και οι Νύχτες Τρόμου είναι εδώ για όγδοη χρονιά, με σκοπό να δώσουν στο διψασμένο για τρόμο κοινό την εμπειρία που αναζητά. Από τις  04- 14 Μαΐου θα περιμένει τους σινεφίλ φίλους του στο σινεμά ΕΛΙΖΕ. Ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς, είναι ιδρυτής και οργανωτής του Horrorant Film Festival.

***

– Σε τι κοινό απευθύνεται το Horrorant Film Festival;

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ είναι μια κινηματογραφική γιορτή για όλους τους φίλους του κινηματογράφου αρχικά.  Όλοι όσοι αγαπάνε τη μεγάλη οθόνη γεμίζουν τις αίθουσες σε όλα τα φεστιβάλ, κάτι που συμβαίνει και στο Horrorant. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα μας δεν είναι αποκλειστικά τρόμου.  Φέτος ειδικά, θα δείτε κωμωδίες, δραματικές ταινίες, ταινίες μυστηρίου, ακόμα και πολεμικές.  Όσοι λοιπόν αγαπάνε το καλό σινεμά, ανεξαρτήτως προτιμήσεων, είναι ευπρόσδεκτοι.

-Τι μας γοητεύει, πιστεύετε, στις ταινίες τρόμου;

Το σινεμά είναι συναίσθημα. Πηγαίνουμε να δούμε ταινίες για να γελάσουμε, να κλάψουμε, να προβληματιστούμε, να διασκεδάσουμε.  Αν σκεφτείτε ότι το πιο έντονο συναίσθημα είναι ο φόβος, η απάντηση έρχεται αβίαστα. 

-Τι προσθέτει στην εμπειρία μας όταν βλέπουμε μια ταινία με άλλους, συλλογικά;

Αλλάζει όλη η εμπειρία.  Είναι άλλο πράγμα το ‘είδα τη ταινία’ και άλλο το ‘είδα τη ταινία στο σινεμά’.  Από το να φύγεις από το σπίτι σου για να πάς στον κινηματογράφο, να βγάλεις εισιτήρια, να πάρεις ποπκορν, να διαλέξεις θέση, να κλείσουν τα φώτα, να βλέπεις τους καθυστερημένους να ψάχνουν θέση στα σκοτεινά, να δεις τα προσεχώς μέχρι το τέλος της ταινίας, τα λεπτά που περιμένεις στο κάθισμά σου για να απορροφήσεις ό,τι μόλις είδες, όλα αυτά είναι μια διαφορετική εμπειρία.  Γι’αυτό και το σινεμά δεν θα σβήσει ποτέ, παρά τις πλατφόρμες στη τηλεόραση. 

-Σε ποιες πόλεις θα «τρομάξει» κόσμο το Horrorant Film Festival – Νύχτες Τρόμου 2023;

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, ήθελα οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ να προβάλλονται και σε άλλες πόλεις εκτός Αθήνας.  Δεν είναι δίκαιο που όλα τα φεστιβάλ γίνονται μόνο στην Αθήνα. Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Αλεξανδρούπολη έχουν ήδη κλείσει, σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε και άλλες πόλεις.  

-Τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει κατά τη γνώμη σας ο κορεάτικος κινηματογράφος, και γιατί έχει τραβήξει τόσο έντονα το ενδιαφέρον του κοινού τα τελευταία χρόνια; 

Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Η ανάδειξη του Κορεάτικου σινεμά τα τελευταία χρόνια έγινε κυρίως από τα Οσκαρ. Μέσα σε δύο χρόνια, η Κορέα είχε την πρώτη της υποψηφιότητα και αμέσως μετά, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, τα Παράσιτα.  Αυτό οδήγησε και τη διανομή να δει με διαφορετικό μάτι τις Κορεάτικες παραγωγές, φέρνοντας όλο και περισσότερες ταινίες στις αίθουσες  …  Αλλά η Ν. Κορέα έκανε πάντα καλές ταινίες.  Κατά τη γνώμη μου, το Κορεάτικο σινεμά είναι πολύ καλύτερο από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής. Επενδύουν πολλά χρήματα στη παραγωγή, η γενιά των ηθοποιών τους είναι στα ανώτερα επίπεδα, και το κυριότερο κατά τη γνώμη μου είναι τα σενάριά τους. Θα δείτε συγκλονιστικές ιστορίες όσοι ψάξετε λίγο το σινεμά της Κορέας, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια. Φυσικά βοηθάει και η διαφορετική κουλτούρα τους, οι αυστηροί ηθικοί κανόνες των Ασιατών, πολλά. Πάντως, το ότι αναδείχθηκε πλέον στο ευρύ κοινό, είναι καλό.

-Ποιες ταινίες θα δούμε στο τμήμα του φεστιβάλ “Focus Korea”; 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ορίζεται κάθε χρόνο από τις τάσεις που υπάρχουν στο παγκόσμιο σινεμά είδους. Φέτος για παράδειγμα, δεν έχουμε πολλές αξιόλογες Ευρωπαικές παραγωγές, έχουμε όμως μεγάλη και σημαντική παραγωγή από τη Ν. Κορές.  Γι’αυτό και για πρώτη φορά στα 8 χρόνια του Horrorant Film Festival υπάρχουν στο Διαγωνιστικό 5 νέες Κορεάτικες παραγωγές. Το Emergency Declaration είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ.  Είναι η 8η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία της Κορέας, με πρωταγωνιστές τον Song Kang-ho από τα Παράσιτα, τον Lee Byung-hun από το I Saw the Devil και την Jeon Do-yeon από το Housemaid.  Θα δούμε επίσης το Project Wolf Hunting – η πλέον συζητημένη ταινία αυτή τη στιγμή στα παγκόσμια φεστιβάλ, το ατμοσφαιρικό The Other Child, το Contorted – που σε πολλούς θα θυμίσει το κλασικό k-horror που αγαπήσαμε με τα Grudge και τέλος, το Next Door – μια ταινία που δεν είναι τρόμου αλλά ένα πανέξυπνο θρίλερ μυστηρίου.       

-Προσκεκλημένος του Horrorant Film Festival θα είναι ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Λουίτζι Κόζι. Τι περιλαμβάνει το αφιέρωμα που θα μας παρουσιάσει;

Μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του Horrorant. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης θα έρθει στην Αθήνα ως επίτιμος καλεσμένος του φεστιβάλ, και μαζί θα δούμε τρεις ταινίες του:  Το Πλοίο του Θανάτου,  το Paganini Horror και το κλασικό Ο Δολοφόνος Πρέπει να Σκοτώσει Ξανά.  Για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία το ελληνικό κοινό να συζητήσει μαζί του, νομίζω θα περάσουμε υπέροχα. 

-Ποια είναι η άποψη σας για την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Και συγκεκριμένα για το είδος των ταινιών τρόμου;

Δεν υπάρχουν πολλά για να πει κανείς.  Δεν υπάρχει στήριξη στην εγχώρια παραγωγή, παρά μόνο σε λίγους και καλούς. Για να κάνεις μια ταινία σήμερα, πρέπει να αντιμετωπίσεις πολλά και πολλούς, πρέπει να ρισκάρεις. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.  Για ταινίες τρόμου δεν το συζητώ καν. Δεν υπάρχει η βούληση να βοηθηθεί το είδος.  Ξέρετε, στην Ισπανία υπάρχει ειδική χρηματοδότηση για τις ταινίες τρόμου. Στη χώρα μας απέχουμε πολύ.

-Τι άλλο να περιμένουμε από το φετινό Horrorant Film Festival;

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ δεν είναι μόνο ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ.  Ξεκινάμε με το 2ο Cosplay Contest που θα γίνει 3 Μαίου στο ΕΛΙΖΕ.  Θα γίνουν πολλά πάρτυ στα πλαίσια του φεστιβάλ, συνεντεύξεις, θα προλογίσουμε κάποιες ταινίες, ο Luigi Cozzi θα είναι εδώ στις τελευταίες τρεις μέρες, θα δώσουμε τα βραβεία μας. Μια πολύ ωραία σινεφίλ ατμόσφαιρα.

-Ποια είναι τα όνειρα σας, ή οι εφιάλτες σας, για το Horrorant Film Festival;

Αυτό που θέλω είναι να κάνω το Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ είδους στην Ευρώπη. Φέτος πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό το στόχο.

Διαβάστε επίσης: 

Το 8ο Διεθνές Horrorant Film Festival υποδέχεται τον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη Λουίτζι Κόζι
8ο Horrorant Film Festival – Νύχτες Τρόμου: Το πρόγραμμα της εφιαλτικής διοργάνωσης!