Ο πίνακας «Show me the Monet» του διάσημου street artist Banksy αναμένεται να τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο. Αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο πίνακα του Κλοντ Μονέ «Ιαπωνική γέφυρα πάνω από λίμνη με νούφαρα», ο Banksy έχει κάνει μία ακόμη ευφυή παραλλαγή, προσθέτοντας καρότσια σούπερ-μάρκετ και έναν κώνο κυκλοφορίας που επιπλέουν στο νερό. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, παραλλάσσοντας το αριστουργηματικό έργο, κάνει ένα ακόμη αιχμηρό σχόλιο για τον άκρατο καταναλωτισμό του σήμερα, αλλά και για την αδιαφορία της κοινωνίας για το οικολογικό πρόβλημα. 

Η δημοπρασία θα γίνει μέσω live streaming στο Λονδίνο στις 21 Οκτωβρίου. Η εκτίμηση του έργου είναι τρία με πέντε εκατομμύρια λίρες.

Το έργο του Banksy “Show me the Monet”
O πίνακας του Κλωντ Μονέ «Ιαπωνική γέφυρα πάνω από λίμνη με νούφαρα»

Ο Alex Branczik, Ευρωπαίος επικεφαλής του τμήματος της σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, είπε σχετικά με τις παρεμβάσεις του Banksy στο διάσημο έργο: «Θέλοντας πάντα να είναι η φωνή διαμαρτυρίας και κοινωνικής διαφωνίας, εδώ ο Banksy ρίχνει φως στην αδιαφορία της κοινωνίας για το περιβάλλον υπέρ των άχρηστων υπερβολών του καταναλωτισμού».

Το έργο εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια ως μέρος της δεύτερης έκθεσης του Banksy στο Λονδίνο. Προέρχεται από μια σειρά γνωστή ως Crude Oils, η οποία περιλαμβάνει «remixes» κανονικών έργων τέχνης καθώς ο καλλιτέχνης αναδημιούργησε φημισμένα έργα τέχνης με το δικό του στιλ. Μεταξύ αυτών, είναι τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ που απεικονίζονται μαραμένα στο βάζο τους και τα «Νυχτοπούλια» του Έντουαρντ Χόπερ, όπου εισβάλει ένας θυμωμένος άντρας που φοράει μποξεράκι με την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου θα εκτεθούν και έργα από αυτή την σειρά.