Για 8η χρονιά φέτος η σεξουαλική υγεία γίνεται κύριο θέμα κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν σε ένα μίνι φεστιβάλ, σε συνεργασία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που φιλοξενείται στο Α.Π.Θ., με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για 8η χρονιά φέτος η σεξουαλική υγεία γίνεται κύριο θέμα κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν σε ένα μίνι φεστιβάλ, σε συνεργασία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που φιλοξενείται στο Α.Π.Θ., με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας μπορούν να προβληθούν μέσα από μια κινηματογραφική ταινία, κάτι που φάνηκε από τη θετική εμπειρία των τελευταίων χρόνων του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που φιλοξενείται στο Α.Π.Θ., σε συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έτσι, και φέτος παρουσιάζουν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα «Sex, προβλήματα και σινεμά», έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ένα θέμα που συχνά υποτιμάται είτε γιατί είναι θέμα-ταμπού είτε γιατί λανθασμένα δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα υγείας.

Οι μελέτες των τελευταίων χρόνων, που έχουν γίνει ταυτόχρονα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επιβεβαιώνουν πως η ύπαρξη προβλημάτων στη σεξουαλική υγεία ενός ατόμου, συχνά έχει ως συνέπεια την επακόλουθη μείωση της ικανοποίησης που λαμβάνει από τη ζωή του.

Σε επιδημιολογική μελέτη που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τον Laumann και περιελάμβανε δείγμα 1,749 γυναικών και 1,410 ανδρών, φάνηκε πως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες ευθύνονται για τη μείωση των συναισθημάτων χαράς, και παράλληλα επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ατόμου και του/ της συντρόφου του.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το 1/3 των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα σεξουαλικό πρόβλημα όπως π.χ. το 16% του συνολικού αριθμού των ανδρών ηλικίας 20-75 ετών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης!

Στη χώρα μας αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα από την ανοιχτή γραμμή 2310999099 του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, όπου περισσότεροι από 26.000 Έλληνες και Ελληνίδες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχουν ζητήσει ανώνυμα επιστημονική βοήθεια.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνεται φέτος για 8η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει επτά μεγάλου μήκους ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο Ολύμπιον, από τις 15 έως και 22 Μαΐου 2008.

Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί και από μια σειρά άλλων παράλληλων εκδηλώσεων (επισυνάπτεται το πρόγραμμα).

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος οι θεατές-επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία πρωτότυπη συλλογή φωτογραφιών του Προέδρου της Φοιτητικής Εβδομάδας Γιώργου Κατσάγγελου, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με θέμα: Φοιτητές. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της φετινής συνεργασίας του Κέντρου με τη Φοιτητική Εβδομάδα 2008.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ακόλουθες ταινίες:
Πέμπτη15/5: 20.30 Άγγελοι εξολοθρευτές, 23.00 Η υψηλή τέχνη του έρωτα
Παρασκευή 16/5: 20.30 Παράφορο πάθος, 23.00 Κρυφές επιθυμίες
Σάββατο 17/5: 20.30 Στην πόλη του πάθους, 23.00 Red road
Κυριακή 18/5: 20.30 Μια ερωτική ιστορία 23.00 Αγγελοι εξολοθρευτές
Δευτέρα 19/5: 20.30 Red road, 23.00 Παράφορο πάθος
Τρίτη 20/5: 20.30 Η υψηλή τέχνη του έρωτα, 23.00 Στην πόλη του πάθους
Τετάρτη 21/5: 20.30 Κρυφές επιθυμίες, 23.00 Μια ερωτική ιστορία

Info
Sex, προβλήματα και σινεμά
Από τις 15 έως και 22 Μαΐου 2008
Αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη