Μέσα από την ετερότητα και την ποικιλομορφία της ομαδικής έκθεσης, θα παρουσιαστούν τα έργα τεσσάρων εικαστικών – απόφοιτων της σχολής Καλών Τεχνών: του Αλέξανδρου Αλεκίδη, της Αγγελικής Γερμακοπούλου, του Νίκου Νέσκε και του Κυριάκου Παρασκευόπουλου.

Οι έννοιες και οι αντισταθμίσεις του έλλογου και του παράλογου (μη λογικού) στοιχείου θα αποτελέσουν κεντρικό θεματικό άξονα. Αν απομακρυνθούμε από την τάση της επιβολής τίτλων και επεξηγήσεων της πραγματικότητας θα αντιληφθούμε τα χαλαρά όρια αυτών των σημαινομένων, του sensus και του non sensus. Με άλλα λόγια, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί λογικό σε μια δεδομένη στιγμή, σε κάποια άλλη συνθήκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράλογο.

Η αμφιταλάντευση λοιπόν των ορίων, το παιχνίδι μεταξύ πραγματικού μη πραγματικού, του εαυτού και του άλλου σε παραλληλισμό με την ίδια την υποκειμενικότητα των όρων, περιπλέκουν την εμπειρία του θεατή. Η επιλεκτική ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος σε συνδυασμό με σύμβολα και χαρακτηριστικά από τον ψηφιακό κόσμο, οι χαοτικές και απόκοσμες μορφές με εξπρεσιονιστικές, μυθολογικές επιρροές και στοιχεία προσωπικής γραφής, οι πήλινες συνθέσεις που παραπέμπουν στην παρατήρηση ενός μακρόκοσμου – μικρόκοσμου και τα αντικείμενα – γλυπτά μέσω της ψηφιακής απεικόνισης του βίντεο, δημιουργούν μια ετερογενή ατμόσφαιρα.

Όπως ο τίτλος της έκθεσης υποδηλώνει ο διττός χαρακτήρας των εννοιών sensus / non sensus κρύβεται πίσω από κάθε ερμηνεία και εξαρτάται από τις επικρατούσες συνθήκες. Το εκάστοτε σημείο της παρατήρησης όχι μόνο επηρεάζει, αλλά επίσης συχνά προσφέρει νέες οπτικές θέασης. Η έννοια της λογικής συμπεριλαμβάνει και το στοιχείο του παραλόγου και αντίστροφα. Σε τελική ανάλυση το sensus συνυπάρχει με το non sensus σε κάθε αποκαλούμενη υλική ή μη πραγματικότητα.

Αλέξανδρος Αλεκίδης

O Αλέξανδρος Αλεκίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Παντελή Χανδρή, την Ερατώ Ζατζησάββα και τον Μάριο Σπηλιόπουλο (2013 – 2020). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις. Παράλληλα είναι μέρος της εικαστικής ομάδας ACHT! μαζί με τον Πρόδρομο Χαραλαμπίδη και τον Άγγελο Μεργέ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αγγελική Γερμακοπούλου

Η Αγγελική Γερμακοπούλου είναι εικαστικός καλλιτέχνης από την Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα. Το ενδιαφέρον της έγκειται στο συνδυασμό χειροποίητου και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες σε ενδύματα ή σε συνδυασμό με χειροποίητα γλυπτά και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών και Καλών τεχνών και βρίσκεται στο 2ο έτος Μεταπτυχιακού στις Ψηφιακές Τέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά το πέρας των σπουδών της, συνδύασε τα έργα της με ενδύματα που ενσωματώνουν τεχνολογίες και αργότερα πειραματίστηκε με τα νέα μέσα ενώ συνεργάστηκε με αρκετές δισκογραφικές. Ξεκίνησε με τη δημιουργία οπτικών εφέ σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια παραστάσεων ηλεκτρονικής μουσικής και στη συνέχεια με την ζωντανή διαχείριση φωτισμού κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Πέραν των ζωντανών παραστάσεων, ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νίκος Νέσκες

Ο Νίκος Νέσκες γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Αριστοτέλη Τζάκο και τον Γιώργο Χαρβαλιά (2012-2017). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις: 2018, Ο φόβος φυλάει τα έρημα, ArteVisione, Αθήνα, επιμ. Ανδρέα Ιωαννίδη / 2019, Απόσχιση, Booze Cooperativa, Αθήνα / 2021 Ζωγραφική, Γκαλερί 7, Αθήνα, επιμ. Ελισάβετ Πλέσσα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κυριάκος Παρασκευόπουλος

O Κυριάκος Παρασκευόπουλος είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγήτρια την Αφροδίτη Λίττη (2013 – 2019). Έχει επίσης σπουδάσει 3D Animation & Visual Effects στην ΑΚΤΟ. (2020 -2021). Χρησιμοποιεί ως κύριο μέσο έκφρασης τη γλυπτική και το σχέδιο δημιουργώντας εγκαταστάσεις, στις οποίες ο βασικότερος παράγοντας είναι η ίδια η διαδικασία σύνθεσης και η συνολική πράξη εναπόθεσης των έργων στο χώρο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών: 2019, Water Democracy: νερό – λαός – δημοκρατία, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα, επιμ. F.O.B. ART CONTAINER / 2019, Mask and gaze, ΙΣΕΤ, Αθήνα, επιμ. Γιώργος Κακαβάς.

Κεντρική εικόνα θέματος: Αλέξανδρος Αλεκίδης, Λεπτομέρεια του έργου Hole in the sky, λάδι σε καμβά, 40 x 40 cm