Το Βυρσοδεψείο ανανεώνει τη σχέση του με τη σύγχρονη δραματουργία και μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου σεμιναρίων δραματουργίας τον περασμένο Μάιο, ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2013.

 

Το καλύτερο έργο που θα προκύψει απ’ αυτόν τον β’ κύκλο, θα μεταφραστεί στα γαλλικά για να συμμετάσχει μαζί με άλλα δύο έργα δόκιμων ελλήνων συγγραφέων στο «Ecrire et mettre en scène», ένα ετήσιο φεστιβάλ δραματουργίας που διοργανώνεται στην γαλλική πόλη Caen, εστιάζοντας κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Η έγκυρη αυτή διοργάνωση που προσφέρει τη δυνατότητα σε τρεις σκηνοθέτες και τρεις συγγραφείς μιας συγκεκριμένης εθνικότητας να πειραματιστούν πάνω σε ανέκδοτα θεατρικά τους κείμενα για έναν ολόκληρο μήνα με τον θίασο ηθοποιών του Panta Théâtre θα είναι τον Μάιο του 2014 αφιερωμένη στην Ελλάδα

Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη, το σεμινάριο δραματουργίας του Βυρσοδεψείου δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους με τη συνεργασία ηθοποιών υπό την καθοδήγηση της δραματουργικής ομάδας του Βυρσοδεψείου. Τα έργα που θα κατατεθούν μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μια νέα γλώσσα με σκηνικό ενδιαφέρον που να αφορά με ξεχωριστό, αισθητικό και πολιτικό τρόπο την εποχή μας.

Σύλληψη και συντονισμός project: Δήμητρα Κονδυλάκη – Έλλη Παπακωνσταντίνου
Δραματουργική ομάδα: Στάθης Γραφανάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Δήμητρα Κονδυλάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Το εργαστήριο εξελίσσεται σε τρία στάδια:

1ον- Κατάθεση των έργων.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανοίγει την 15η Ιουλίου και παραμένει ανοιχτή για δύο μήνες. Λήξη: 15 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς. Έργα συγγραφέων καταξιωμένων σε άλλο λογοτεχνικό αντικείμενο, εκτός του θεάτρου, είναι καλοδεχούμενα. Τα έργα παραδίδονται ιδιοχείρως σε 2 αντίγραφα στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, και ώρες 14:00-16:00 με προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103453203.

2ον- Ανάγνωση

H δραματουργική ομάδα του σεμιναρίου διαβάζει τα έργα και επιλέγει εκείνα που ενδείκνυνται περισσότερο για το 7ήμερο εργαστήριο που θα ακολουθήσει με κριτήρια: Πρώτον, τη λογοτεχνική τους αξία, δεύτερον, την πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και τρίτον, τη συνομιλία τους με την εποχή.

3ον- 7ήμερο σεμινάριο επί σκηνής με καλλιτέχνες του Βυρσοδεψείου:

28 Σεπτ.- 5 Οκτωβρίου, 3 ώρες / μέρα (17:00-20:00), εκτός Κυριακής. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με άξονα τα κείμενα που θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους όσους υπέβαλαν τα κείμενά τους προς ανάγνωση, ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι. Επίσης το εργαστήριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές δραματικών σχολών, και εν γένει όλοι όσοι ενδιαφέρονται για στις δυνατότητες και τις προοπτικές της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα σήμερα.

 

Βιογραφικά μελών της δραματουργικής ομάδας

ΣΤΑΘΗΣ ΓΡΑΦΑΝΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Παρακολουθεί μαθήματα πιάνου. Ακολουθούν μαθήματα μουσικής θεωρίας, λυρικού τραγουδιού. Δίπλωμα πιάνου 1999. Έπειτα σπούδασε σύνθεση (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΣΚΤ ΑΠΘ), υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αρχή» (δίπλωμα υποκριτικής, Υ.Π. Τμήμα Θεάτρου και Χορού), και τέλος σκηνοθεσία Όπερας και Μουσικού θεάτρου στην Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berlin (Master). Στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια και μετά των σπουδών του, μαθήτευσε και εργάστηκε σε διάφορα πόστα (πρακτική σκηνοθεσίας, βοηθός δραματουργίας, δραματουρ γία, σκηνοθεσία, ηθοποιός) στη Volksbühne Berlin amRosa-Luxemburg-Platz, με τους Dimiter Gotscheff, Ralf Fiedler κ.α. Tη θεατρική περίοδο 2010-11 σκηνοθέτησε στη νεανική θεατρική σκηνή (P14 Jugendtheater) της VolksbühneBerlin τα έργα: “Die Ratten” (Αρουραίοι) του G. Hauptman και “2011, gab es noch keinenSonnenschein” (2011 ακόμη ο ήλιος να λάμψει) δικού του πρωτότυπου κειμένου. Ως ηθοποιός έπαιξε στις παραστάσεις “Der Fall des Hauses Usher” του Edgar Allan Poe σε σκην. Georg Schütky (HAU 2 Berlin, 2009), „One plus one» του Jean Luc Godard σκην. Samuel Schwarz–400asa Theatergruppe (Volksbühne Berlin 2010) και „Macbeth“ (ως Macduff) σε σκηνοθεσία Silvia Rieger, Volksbühne Berlin θεατρική περίο δος 2012-13.Έχει γράψει τα σενάρια, και σκηνοθετήσει τις digital ταινίες μικρού μήκους ανεξάρτητης παραγωγής OST Ensemble Berlin: „Οκνηρία ή ηττοπάθεια στην εργασία“ (Faulheit oderDefätismus in der Arbeit), „Neid“ (Ζήλεια) και „Gier“ (Απληστία) στα πλαίσια του Projekt„Εφτά ταινίες μικρού μήκους για κάθε αμάρτημα στην ύστερο-καπιταλιστική κοινωνία“. Πρώτη του επαγγελματική δουλειά στην Ελλάδα, ως δραματουργός, ήταν στην παράσταση „ΔΕΡΜΑ“ (Δεκ. 2012) σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου. 

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Έχει διδάξει δραματουργία, ιστορία θεάτρου και δημιουργική γραφή για το θεάτρου σε δραματικές σχολές, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , σε σεμινάρια εκπαιδευτικών και σε ελεύθερα εργαστήρια σπουδών. Έχει συνεργαστεί στη δραματουργική επεξεργασία πολλών παραστάσεων θεάτρου και χορού και σκηνοθετεί παραστάσεις στο θέατρο με τελευταίες φέτος τα Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, μια παράσταση για νέους (Θέατρο του Νέου Κόσμου) και Φ. Βέντεκιντ Spring Xpress/ Το ξύπνημα της Άνοιξης (Bios). Έχει διοργανώσει φεστιβάλ θεάτρου (Νέων Δημιουργών/ Devised Θέατρο του Νέου Κόσμου 2010 και 2012 κ.ά.), διαγωνισμούς θεατρικής συγγραφής (Θεάτρο Χώρα 2009, Φεστιβάλ Θεατρικής Παράστασης Στούντιο Ιλίσια 2006) και συμμετείχε συστηματικά στα φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Δ.Ι.Θ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
Η Δήμητρα Κονδυλάκη σπούδασε θέατρο στο Παρίσι (1997-2003). Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Παν/μίου της Σορβόννης (PARIS IV, 2003) ειδικεύεται στη νεότερη και σύγχρονη δραματολογία. Από το 2004 διηύθυνε τη θεατρική σειρά των εκδόσεων Νεφέλη. Έχει διδάξει συστηματικά ως επιστημονική συνεργάτης στα ΤΘΣ των Παν/μίων Πατρών και Πελοποννήσου καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου θεατρικής μετάφρασης. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Τσβετάγεβα, Μωρίς Μαίτερλινκ, Ζενέ, Κλωντίν Γκαλεά, Φρεντερίκ Σοντάγκ και στα γαλλικά , Δημήτρη Δημητριάδη και Γιάννη Μαυριτσάκη (θέατρο). Πρόσφατες σκηνοθεσίες σε δική της δραματουργία: Σόνιετσκα της Μαρίνα Τσβετάγεβα (Θέατρο Φούρνος 2006) και Μάτση Χατζηλαζάρου, Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε (Φεστιβάλ Φιλίππων, Θέατρο Νέου Κόσμου, Knot Gallery 2012-2013). Δραματοποιημένες αναγνώσεις: Τι συνέβη, αφότου η Νόρα εγκατέλειψε τον άντρα της ή Στηρίγματα των κοινωνιών της Ελφρίντε Γέλινεκ (2009), Η παγίδα της Ερωφίλης Λέκκα (Αναγνώσεις Εθνικού, 2008), Παγωμένος κήπος της Μαρίας Ευσταθιάδη, Liquid της Ερωφίλης Λέκκα, Wolfgang του Γιάννη Μαυριτσάκ η (Θεσσαλονίκη, 2007).

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “ODC” και καλλιτεχνική διευθύντρια του «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ». Δίδαξε στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Princeton, «Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου 2003» κ.α. Έχει τιμηθεί με το «Fullbright Artist’s Award 2004-2005» για τη συνεργασία της με το Music & Advanced Media Lab του Πανεπιστημίου του Princeton. Το 1997 με το 1o βραβείο Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Με την ODC: /ΔΕΡΜΑ, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ» /ΜΕΤΑ, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ», 1st International Theatre Festival, Kurdistan /Στην Κουζίνα της Πλαθ, Ex-treame Festival, Artos Foundation, Κύπρος, Λιθογραφείο, Πάτρα, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ»/ OΔC (Ομήρου Οδύσσεια ι) ΧΙV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Αισχύλεια 09, Ομήρεια 09, Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου /ODC…After Homer, Όπερα του Καϊρου, Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2002, LAMAMA Theatre, NY, Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου, κ.α. Εκτός ΟDC έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις παραστάσεις: Βόυτσεκ του Μπύχνερ, Φεστιβάλ Αθηνών, Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, του Ο. Σαίξπηρ, Θ.Ο.Κ., Η Κραυγή του Τ. Ουίλλιαμς, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Η νύχτα των Μυστικών του Α. Δήμου, Εθνικό Θέατρο, Walking by, Chashama Theatre Broadway, Νέα Υόρκη, Ο Μυστηριώδης κύριος Love της Caroline Leich, Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Ντέστινυ του Άκη Δήμου, Θέατρο του Νέου Κόσμου και Θέατρο Τέχνης, Ατσάλι της Ρόνα Μάνρο, Απλό Θέατρο , Το Δεκαήμερο των Γυναικών της Julia Vosneseskaya, Θέατρο ΗΒΗ, The Suppliants after Aeshylus after Kossovo, της T. Hammershlag The Lion King Theatre, Λονδίνο και Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 1999, Αίας, του Σοφοκλή, Jermyn Street Theatre, West End, Λονδίνο, Nine Lives, Ten Tales της L. Warren, BAC Theatre, Λονδίνο και Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 1997.