Το Θέατρο επί Κολωνώ και η ομάδα Σύρμα σας προσκαλούν σε ένα τρίμηνο σεμινάριο όπου θα ταξιδέψουμε

βήμα – βήμα στη διαδικασία του στησίματος της παράστασης “6 βύσσινα στον κήπο”. Παιχνίδι, συζήτηση και πολύς αυτοσχεδιασμός θα μας πάνε ένα χρόνο πριν, από την πρώτη σύλληψη της παράστασης μέχρι την τελική της μορφή.

Γιατί διαλέξαμε τον “Βυσσινόκηπο”; γιατί φέτος; Πώς μετατράπηκε από ένα κλασικό, αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχωφ σε προσωπική υπόθεση;

Τι έχουν να πουν στο κοινό τους τα “6 βύσσινα στον κήπο”;

Με αφορμή τη δομή του “6 βύσσινα στον κήπο” θα εξερευνήσουμε τεχνικές υποκριτικής και σωματικού θεάτρου, καθώς και τεχνικές ομαδικότητας. Όλους τους τρόπους, δηλαδή, που χρησιμοποιούμε στην ομάδα σύρμα ώστε να υπηρετήσουμε ένα θέατρο που βασίζεται στον ειλικρινή και ανεπιτήδευτο τρόπο σκηνικής αναπαράστασης χωρίς όμως να χάνει την ποιητικότητά του.

Στο τέλος του σεμιναρίου, από το υλικό που θα προκύψει, θα πραγματοποιήσουμε μια παρουσίαση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα κληθούν να καλλιεργήσουν έναν δικό τους, ολοκαίνουργιο “κήπο”.

Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να συναντηθεί μαζί μας σε έναν “τόπο” που εξερευνήσαμε και αγαπήσαμε πολύ.

Εισηγητές σεμιναρίου:
Φιλιώ Λούβαρη (Σκηνοθέτης, Χορογράφος) και Νίνα Αδαμοπούλου (Ηθοποιός)

Βιογραφικό ομάδας
H ομάδα σύρμα* ιδρύθηκε το 2009 από την Βίκη Καλπάκα και τη Φιλιώ  Λούβαρη και το 2013 απέκτησε ένα νέο ιδρυτικό μέλος, τη Νίνα Αδαμοπούλου.
Σκοπός της ομάδας είναι σκηνική συνύπαρξη του χορού με το θέατρο, σε μια απόπειρα να χρησιμοποιηθεί ένας ειλικρινής και ανεπιτήδευτος τρόπος σκηνικής αναπαράστασης, για να πούμε ό, τι μπορεί να ειπωθεί και να χορέψουμε τα υπόλοιπα…
Μέλη της είναι οι ηθοποιοί Άννη Ντουμούζη και  Γιώργος Γερωνυμάκης, οι μουσικοί Γιώργος Καβουράκης και Μάκης Παπαγαβριήλ, οι εικαστικοί Έλενα Χασαλεύρη και Γιάννης Σινιόρογλου, η ενδυματολόγος- θεατρολόγος  Ιωάννα Μπούρα, ο Πάνος Κούρτης και η Αναστασία Βασιλοπούλου.

Παραγωγές:
δύο ιστορίες (2009)
Πανδοχείο Πεσσόα  (2010)
Αγαπητέ αγαπημένε (2010 -2012)
0,2 (θύλαξ)  (2011 / συμπαραγωγή με την ομάδα ρήξη οκλαδόν)
6 βύσσινα στον κήπο (2012 – 2013)

*Σύρματα ονομάζονται στη Μήλο οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών (για βάρκες), σκαμμένες στους ηφαιστειακούς τόφφους, δίπλα στη θάλασσα.

 

Σύντομα Βιογραφικά σημειώματα των εισηγητών

Φιλιώ Λούβαρη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.Είναι απόφοιτος του θεατρικού εργαστηρίου “Άκης Δαβής”, της ανώτερης σχολής χορού “Μοριάνοβα – Τράστα”, του Πανεπιστημίου “Paris 8” (Ιστορία-Αισθητική-Φιλοσοφία Παραστατικών Τεχνών) και της ακαδημίας χορογραφίας “Isola Danza” της Μπιενάλλε της Βενετίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και physical theatre με την Αριάν Μνούσκιν (“Το Θέατρο του Ήλιου”), τον Γιόσι  Όιντα (Ομάδα Πήτερ Μπρούκ) ,την Ιρίνα Μπρούκ κ.α. Έχει σπουδάσει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο “ Εθνικό Ωδείο Αθηνών”. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια στην Ελλάδα με το Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ, το Χοροθέατρο Ροές, την Λάθος Κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου, το xsoma, την ομάδα Εδώ, αλλού, παντού, και την ομάδα χορού αίρεσις του Γιάννη Μπαγουρδή. Στη Γαλλία έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις, στην Ελβετία με την Isabella Gnoss, και στην Ιταλία με την ομάδα σύγχρονου χορού της Bienalle της Βενετίας υπό τη διεύθυνση της Carolyn Carlson.

Ως ηθοποιός-χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τον θεατρικό οργανισμό Διόνυσο φίλους”, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το “Le Theatre du monde perdu” στη Γαλλία, την ομάδα “L’ Ensemble di Mischa Van Hoecke” στην Ιταλία, την trout physical theatre, την ομάδα Gossun Art Illery (Δανία και Αγγλία) και το “Θέατρο στο Μεταίχμιο” . Έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει τις ανεξάρτητες παραγωγές Με λένε δρόμο, Σε Βλέπω!, Barcode…maybe not, Στέλλα, 26+1/12, Μια Συνάντηση. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας “καλλιτεχνικό αίθριο σύρμα” (βλ. “βιογραφικό ομάδας”) Έχει τιμηθεί με την κρατική υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό (1996-1999), την υποτροφία της Μπιεννάλλε της Βενετίας (2001), την υποτροφία του Γαλλικού υπουργείου πολιτισμού (2001) και το βραβείο κοινού  για την ερμηνεία της Griselle στο έργο “Άγνωστος παραλήπτης”, που έδωσε στην ομάδα “Le  theatre du monde perdu” το εισiτήριο για το φεστιβάλ της Αβινιόν (2001). Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό και χορογραφεί για θεατρικές παραστάσεις (“Φέστεν” σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν, “Της Ροδιάς το δάκρυ”, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου κ.α.)

Νίνα Αδαμοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Σύγχρονο θέατρο Αθήνας του Γιώργου Κιμούλη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, physical and devised theater και Butoh με τους Κ. Φιλίππογλου, Μ. Magni, K. Hunter, L. Baur, R. Carreri, M. Iwana κ.α.
Μέχρι σήμερα συνεχίζει τα μαθήματα τραγουδιού με την Α. Γκαλή.
Είναι μέλος της ομάδας σύρμα

Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το θέατρο της Ζάκυνθος στην παράσταση Γιάξε Μπόρε, με την ομάδα Poupee στο Κοριτσάκι με τα Σπίρτα κ.α, με την ομάδα το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο στο Η Κανέλλα και το Δυοσμαράκι.

Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Μανόν Λεσκώ, Ριγγόλετος κ.α.)
Έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους Love and Shadow της D.Sglobicka.
Στο Video Opera Project The Rape of the Sabine Women της Ε.Sussman.
Παράλληλα διδάσκει Αγγλικά.