Το θέατρο Χώρος, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αλλά και των εν δυνάμει επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος για τη φετινή σεζόν, παρουσιάζει τα Σεμινάρια Υποκριτικής με διδάσκοντες τους: Ιόλη Ανδρεάδη, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Δημήτρης Καραντζάς, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αντώνης Μυριαγκός, Παρθενόπη Μπουζούρη, Τζίνα Πούλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης.

Αντώνης Μυριαγκός – «Το μέσα σώμα»

Διερεύνηση και ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων.Έλεγχος των σωματικών αξόνων, κοινόχρηστη ενέργεια. Αίσθηση του χρόνου που γεννά η στιγμή, συνάντηση με το ανοίκειο.

Μέρες και ώρες: 9, 10/11 | 11:00-16:00
Κόστος: 80€

Θάνος Τοκάκης – «Η κόλαση της πρόβας»

Πώς μπορεί να προετοιμαστεί ο ηθοποιός πριν την πρόβα; Τι ρόλο αναλαμβάνει ο ηθοποιός στο ανέβασμα μιας παράστασης; Τι μπορεί να σημαίνει το πολυσυζητημένο «ερμηνεύω έναν ρόλο»; Το σεμινάριο υποκριτικής «η κόλαση της πρόβας» διερευνά τους τρόπους με τους οποίους ένας ηθοποιός μπορεί να προετοιμαστεί λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίπονης, δημιουργικής (και συνήθως απλήρωτης) διαδικασίας της πρόβας. Με όχημα την εμπειρία πολλών αποτυχημένων προσπαθειών, ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης θα μοιραστεί τις εφιαλτικές του εμπειρίες, με σκοπό να βρίσκεται ο ηθοποιός σε όσο το δυνατόν λιγότερες αντίστοιχες οδυνηρές καταστάσεις.

Μέρες και ώρες: 13, 14, 15/11 | 11:00-15:00
Κόστος: 100€

Παρθενόπη Μπουζούρη – «Ο Λόγος του Αυτόπτη μάρτυρα»

Με αφορμή τον αγγελιαφόρο απ’ τους Πέρσες του Αισχύλου, το Σεμινάριο Υποκριτικής της Παρθενόπης Μπουζούρη, θα διερευνήσει τον Λόγο του Αυτόπτη μάρτυρα.
Πώς η αναπνοή γίνεται από αέρας λόγος; Κραυγή; Ψίθυρος; Θρήνος; Τραγούδι;
Πώς ο λόγος γίνεται αφήγηση εν θερμώ;
Πώς η αφήγηση μέσω της κοινής αναπνοής γίνεται συλλογική;
Πώς το Σώμα γίνεται σήμα;

Στόχος του σεμιναρίου είναι, μέσα από ασκήσεις φωνής και αναπνοής που συνδυάζουν διαφορετικές μεθόδους, να ελευθερωθεί το φωνητικό όργανο, να βρεθεί ο προσωπικός ρυθμός αναπνοής, το κέντρο της φωνής και να διερευνηθούν τα όριά της. Μέσω της χορικής αφήγησης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν ν’ ακούν ενεργητικά και να συνυπάρχουν σε παρόντα χρόνο.

Θα χρειαστούν χαλαρά ρούχα και ματ για τις ασκήσεις στο πάτωμα.

Μέρες και ώρες: 22, 23, 24, 29/11 και 1/12 | 11:00-14:00
Κόστος: 120€

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη – «Η ώρα που δεν ξέραμε τίποτα ο ένας για τον άλλον»

Ένας ηθοποιός αναλαμβάνει έναν ρόλο. Δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν. Ένας ρόλος αναλαμβάνεται από έναν ηθοποιό• δεν ξέρει τίποτα για εκείνον. Ακριβώς στην αρχή, στο σημείο μηδέν της συνάντησής τους, οι δυνατότητες είναι άπειρες. Οι κατευθύνσεις που και οι δύο μπορούν να πάρουν είναι αναρίθμητες. Στην ώρα αυτή, που ο ένας δεν ξέρει τίποτα για τον άλλον, όλα είναι πιθανά.

Ένα εντατικό σεμινάριο υποκριτικής, για όλες τις αρχές που μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός με τον ρόλο του. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ηθοποιούς και η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν αποστολής βιογραφικού.

Μέρες: 30/11, 1-4/12
Ώρες: 30/11, 1/12 | 14:30-17:30
2-4/12 | 16:30-19:30
Κόστος συμμετοχής: 100€

Δημήτρης Καρατζάς – «Η εσωτερική συνομιλία των λέξεων στους μονολόγους»

Το εργαστήριο ερευνά την εσωτερική διάρθρωση του μονολόγου. Μια μελέτη του λόγου, της συνέχειας των λέξεων και των αποσπασμάτων που συνθέτουν τη δομή. Με ποιον τρόπο απευθύνεται ο μονόλογος, πώς απαντά εσωτερικά η μια λέξη στην άλλη και πώς η κάθε ξεχωριστή σκέψη είναι ανάπτυξη μιας βασικής σκέψης-ιδέας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές και απόφοιτους δραματικών σχολών.

Ημέρες και ώρες: 1-2, 8-9, 15-16, 22-23,29/2 και 1/3 16:00-19:00
Κόστος: 150€

Τζίνα Πούλου – «Yoga Your Voice»

Το YogaYourVoice επιδιώκει να συνθέσει τον ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. O ασκούμενος ανακαλύπτει την αληθινή του φωνή και έκφραση, σε σύνδεση με τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος, τα chakras. Τα μπλοκαρισμένα chakras ευθύνονται για τη φωνητική/τονική αστάθεια, τον φόβο της σκηνής και της έκθεσης, την ανασφάλεια, την ευκινησία της φωνής, τη συναισθηματική αποστασιοποίηση στην έκφραση, κ.ά. Μέσω της YogaYourVoice ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κέντρα και καθίσταται δυνατή η ροή του αέρα και της ενέργειας στο σώμα. Θα ακολουθήσουμε μια σειρά φωνητικών δονήσεων σε συγκεκριμένη συχνότητα, απελευθερώνοντας τη θαμμένη ενέργειά μας. Αρχικά, θα γίνει μια εισαγωγή στο YogaYourVoice. Στη συνέχεια ξεκινά η πρακτική, δουλεύοντας κάθε chakra, ξεκινώντας από το πρώτο στη βάση του σώματος μέχρι το έβδομο στην κορυφή της κεφαλής.
Οι ασκούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν άριες ή τραγούδια που θεωρούν πως τους δυσκολεύουν, με σκοπό να τεθεί σε πρακτική η απόδοσή τους, μέσα από τις τεχνικές του YogaYourVoice.

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν στρώμα ή μια χοντρή πετσέτα.

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8/3 |10:00-13:00
Κόστος: 90€

Ιόλη Ανδρεάδη – «Acting Yoga»

«Η νίκη και η ήττα είναι το ίδιο πράγμα. Πράξε χωρίς να σκέφτεσαι τον καρπό της πράξης σου. Πολέμησε χωρίς επιθυμία.» -Συμβουλές του Κρίσνα προς τον Άρτζουνα, Bhagavad Gita

Η σκηνοθέτις και yoga teacher Ιόλη Ανδρεάδη θα πραγματοποιεί συναντήσεις εξερεύνησης στην πράξη, της σχέσης γιόγκα και θεάτρου, οι οποίες απευθύνονται σε ηθοποιούς. Οι τρεις αυτές συναντήσεις θα χτιστούν με βάση συγκεκριμένους κεντρικούς άξονες ως προς τη θεατρική δημιουργία, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική μέθοδο εργασίας της σκηνοθέτιδος. Η πρακτική αυτή εξερεύνηση θα βασιστεί τόσο στη Hatha και τη Vinyasa Yoga, όσο και σε αρχαία ινδικά κείμενα όπως η Bhagavad Gita, κείμενα του Αντονέν Αρτώ και σ’ έναν συνδυασμό των μεθόδων υποκριτικής Viewpoints, Laban και Stanislavski.

Κεντρικοί άξονες των τριών τετράωρων συναντήσεων:
– Η Aναπνοή και η Φωνή – {γιόγκα, Laban, Stanislavski,Artaud}
– Η Συγκέντρωση – {γιόγκα, Stanislavski, Bhaghavad Gita}
– H Γείωση – {γιόγκα}
– H Ισορροπία – {γιόγκα}
– Το Βάρος – {γιόγκα, Laban}
– Ο Χώρος και η Κατεύθυνση στον Χώρο – {γιόγκα, Laban, Viewpoints}
– H Αφήγηση μιας Ιστορίας – {γιόγκα, Bhagavad Gita, Viewpoints}
– O Xρόνος και ο Ρυθμός – {γιόγκα, Laban, Viewpoints}
– Η Έκφραση και το Σχήμα – {γιόγκα, Viewpoints, Artaud}
– Η Έκθεση – {γιόγκα, Viewpoints}

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φέρουν ένα στρώμα, ένα μπουκαλάκι νερό και μία κουβέρτα.

Μέρες και ώρες: 6, 7, 8/3 | 13:30-17:30
Κόστος: 120€

Τάσος Καραχάλιος -«Κίνηση, κινητικά εργαλεία, αυτοσχεδιασμός»

Στο τετραήμερο εργαστήρι σύγχρονου χορού με τον Τάσο Καραχάλιο, θα μελετηθεί η κίνηση και το σώμα ως εργαλείο παραγωγής κίνησης. Χρησιμοποιώντας ασκήσεις και μεθόδους του σύγχρονου χορού, το σώμα και η κίνηση θα ενταχθούν ενεργά στο θέατρο, με σκοπό ν’ αποκτήσουν θεατρική διάσταση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές και απόφοιτους δραματικών σχολών, performers, κ.ά.

Μέρες και ώρες: 10-11-12-13/3 |15:30-18:30
Κόστος: 80€

Κωσταντίνος Μπιμπής – «Σεμινάριο Υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού βασισμένο στο σύστημα Στανισλάφσκι»

Άξονα του σεμιναρίου θα αποτελέσει το ζωτικής σημασίας για τον ηθοποιό ερώτημα: “Πώς μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του λέξεις;” Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα και να εμφυσήσουμε στις λέξεις την ψυχή μας, τα βιώματα και τις αισθήσεις μας. Το όχημα γι’ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες θα είναι ο «Γλάρος» του Ά.Τσέχωφ.

Ημέρες και ώρες: 14-15,21-22,28-29/3 και 4-5/4 |13:00-17:00
Κόστος: 140€

Μιχάλης Σαράντης – «Το αυτονόητο ως ακατόρθωτο»

Το εργαστήριο θα εξερευνήσει τρόπους προσέγγισης, κώδικες αναπαράστασης και εργαλεία αφήγησης μέσα απ’ τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού ως μονάδας, αλλά και ως μέλους ενός συνόλου. Το κείμενο πάνω στο οποίο θα προπονηθούμε, θα επιλεγεί κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Ημέρες και ώρες: 7-8-9-10/4 |12:00-16:00
Κόστος: 100€


Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής:
E-mail:horosworkshops@gmail.com,Τηλ.: 6988441969