Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μας συστήνει τα καινούρια του εργαστήρια!

Οι μικροί φίλοι του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, να λειτουργήσουν ομαδικά και, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Φτιάχνουμε τη δικής μας ταινία μικρού μήκους animation, προγραμματίζουμε ρομποτάκια, παίζουμε, ζωγραφίζουμε, δημιουργούμε, πάντοτε με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών. 

Με μία σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου μας συστήνει το νέο της πρόγραμμα για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2015. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλους: παιδιά, ενήλικες και οικογένειες!

Εσείς ποιο θα διαλέξετε;

Το Πρόγραμμα «Σαββατοκύριακα στο ΒΜΦ!» περιλαμβάνει:

Εργαστήριο Animation «Στο Γκάζι…158 χρόνια πριν με τον Μπάμπη Αλεξιάδη

Σάββατο 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου (1 κύκλος-4 συναντήσεις)

Για παιδιά 7-14 ετών

Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης Wedo-Scratch & Microscience

WeDo Scratch: Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου

Microscience: Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 28 Νοεμβρίου

(1 κύκλος-4 συναντήσεις)

Για μαθητές Δ’, Ε’ & Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

Εργαστήριο Εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα» με τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη

Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου

Για παιδιά 5-12 ετών

Υπαίθριο Εργαστήριο Ζωγραφικής «Μικροί Κηπουροί με πινέλα»

Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Για παιδιά 3-10 ετών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εργαστήριο Animation

«Στο Γκάζι…158 χρόνια πριν»

με τον Μπάμπη Αλεξιάδη

Οι εργάτες φορούν τις στολές τους και ξαναπιάνουν δουλειά, οι μηχανές μπαίνουν μπροστά, η θερμοκρασία στο εργοστάσιο ανεβαίνει και οι καμινάδες βγάζουν καπνούς!

Αναβιώνουμε μια μέρα στο εργοστάσιο φωταερίου με την καθοδήγηση του animator και media artist Μπάμπη Αλεξιάδη.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, διοργανώνει εργαστήρια animation για παιδιά 7-14 ετών, με εισηγητή τον animator και media artist Μπάμπη Αλεξιάδη. Ο κύκλος των εργαστηρίων περιλαμβάνει 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, το Σάββατο 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου.

Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία εμπνευσμένη από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και τη μεταφράζουμε σε κινούμενη εικόνα.

Μαθαίνουμε βασικές τεχνικές animation, εξοικειωνόμαστε με την κινηματογραφική γλώσσα και, λειτουργώντας ομαδικά, δημιουργούμε τη δική μας ταινία μικρού μήκους. Είμαστε υπεύθυνοι για κάθε κομμάτι της παραγωγής: από το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι το μοντάζ και την ηχοληψία.

Παράλληλα, καταγράφουμε, με φωτογραφίες και αφηγήσεις, την παραγωγή και την εξέλιξη της ταινίας μας αλλά και το μικρό μας ταξίδι στην τέχνη του animation!

Για παιδιά 7-14 ετών

Πότε: Σάββατο 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου (1 κύκλος-4 συναντήσεις)

Ώρες: 17:30-19:30

Πού: INNOVATHENS (Αεριοφυλάκιο 2), Παλαιοί Φούρνοι

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ (για τον κύκλο 4 εργαστηρίων)

Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης

Wedo-Scratch & Microscience

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και o Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών STEM Education διοργανώνουν δύο εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου: Wedo-Scratch και Microscience.

–           Wedo-Scratch

Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» (simple machines). Διασκεδάζοντας έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αισθητήρες και αναπτύσσουν τους πρώτους αυτοματισμούς ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εργάζονται σε εικονικό περιβάλλον.

To Wedo-Scratch είναι ένας συνδυασμός του εκπαιδευτικού πακέτου WeDo της εταιρείας LEGO Education και του ανοιχτού λογισμικού Scratch που έχει αναπτύξει το MIT (Massachusetts Institute of Technology).

–           Microscience

Μέσα από πειράματα και με τη χρήση συσκευών micro-ηλεκτρισμού, τα παιδιά μαθαίνουν ευχάριστα χημεία και φυσική. Η εκπαίδευση των θετικών επιστημών γίνεται παιχνίδι!

Για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου

Πότε:

WeDo Scratch (1ος κύκλος): Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου

Microscience (1ος κύκλος): Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 28 Νοεμβρίου

Ώρες:

WeDo Scratch: 9.30-11.00

Microscience: 11.30-13.00

Κόστος συμμετοχής: 50 €/ άτομο (για τον 1ο κύκλο των 4 εργαστηρίων)

Με την παρακολούθηση 8 εργαστηρίων (2 κύκλοι 4 εργαστηρίων) Wedo Scratch ή Microscience δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη STEM Education.

Ο 1ος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τις 31 ως τις 21/28 Νοεμβρίου. Με την παρακολούθηση ενός κύκλου 4 εργαστηρίων δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ημερομηνίες για τον 2ο κύκλο εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εργαστήριο Εικαστικών

«Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα»

με τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη

Στο Γκάζι, οι Κυριακές του Νοεμβρίου γεμίζουν χρώματα!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει 2 κύκλους εργαστηρίων εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα», με εισηγητή τον εικαστικό Ανδρέα Κοκκαλιάρη, την Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου για παιδιά 5-12 ετών.

Γνωρίζουμε τον κόσμο των χρωμάτων και των εικόνων ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και την περιοχή του Γκαζιού!

Τις Κυριακές 1 & 8 Νοεμβρίου, ερχόμαστε σε επαφή με το κάρβουνο, το βασικό υλικό καύσης των παλιών εργοστασίων, γνωρίζουμε έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούσαν το κάρβουνο σαν πρώτη ύλη και δημιουργούμε τα δικά μας μοναδικά έργα!

Τις Κυριακές 15 & 22 Νοεμβρίου, παρατηρούμε τα μηχανήματα και τα εργαλεία του παλιού εργοστασίου. Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει, πειραματιζόμαστε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και κατασκευάζουμε τις δικές μας μηχανές!

Για παιδιά 5-12 ετών

Διάρκεια εργαστηρίου: 2 εβδομάδες

Ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο 1 εβδομαδιαίο εργαστήριο.

Ημερομηνίες: Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου

Ώρες: 10.30-12.00 (5-7 ετών), 12.00-13.30 (8-12 ετών)

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Κόστος συμμετοχής: 16 ευρώ (για δύο συναντήσεις), 8 ευρώ (για 1 συνάντηση)

Μικροί Κηπουροί με πινέλα

Υπαίθριο Εργαστήριο Ζωγραφικής

Συνδυάζεται άραγε η ζωγραφική με την κηπουρική; Μπορεί ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου να εμπνεύσει ένα παιδί; Πώς φροντίζουμε ένα λουλούδι;

Οι «Μικροί Κηπουροί με πινέλα» επιστρέφουν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, για ακόμα μια φορά, να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο δημιουργικό υπαίθριο εργαστήριο, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11.00, στην παιδική χαρά του Καφέ της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων «Gaz à l’eau».

Παιδιά 3-12 ετών περιηγούνται μαζί με τους συνοδούς τους στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, εμπνέονται απ’ αυτό και παίρνουν τα πινέλα τους για να ζωγραφίσουν μικρές κεραμικές γλάστρες.

Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και, με τη βοήθεια ειδικών, φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους!

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήρι: διάθεση, φαντασία και κατάλληλα ρούχα! «Μικροί κηπουροί με πινέλα» της Αθήνας ετοιμαστείτε να λερωθούμε!

Για οικογένειες και παιδιά 3-10 ετών

Πότε: Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Ώρες: 11.00-12.30

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Κόστος Συμμετοχής: 6 ευρώ