Η έκθεση Ύφανση παρουσιάζει έργα της καλλιτέχνιδας Sarah Μackinnon (Λος Άντζελες/Αθήνα) μέσα από πίνακες, μουσική και βίντεο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο residency πρόγραμμα Βίλα Εξάρχεια.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μαρτίου με live μουσική από την τσελίστρια “Wera” Wieruszka Kidżeski και από τον dj Signless.

Μία πολυεπιστημονική καλλιτέχνις από το Λος Άντζελες, η πρακτική της Mackinnon ενημερώνεται από τον οριακό χώρο όπου το οργανικό συναντά το ανόργανο, και εκεί που οι προσωπικές αναμνήσεις συναντώνται με την τεχνολογία. Αυτή η εμπειρία αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τόσοι πολλοί από εμάς, όπου η τεχνολογία έχει γίνει ολοένα και πιο διάχυτη, μερικές φορές παρεμβατική. Η λάσπη, τα ξυλάκια και οι πέτρες αντηχούν στα iPhone και τους υπολογιστές, αποκαλύπτοντας ότι τα αντικείμενα μπορούν να γίνουν περιττά παρά την αξία που τους αποδίδουμε.

Με τα «νήματα» της υπηκοότητας να κρέμονται ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Mackinnon εξερευνά την έννοια της ύφανσης, καθώς χτίζει μια νέα ζωή για τον εαυτό της στην Ελλάδα. Πού τέμνονται αυτές οι δύο ζωές και πώς απεικονίζεται αυτό το μονοπάτι; Αρπάζει τις στιγμές όπου το τετριμμένο δονείται με το ιερό, και όπου οι πραγματικότητες μπλέκονται. Η πρακτική της εξετάζει την πραγματικότητα της ζωής ανάμεσα στο Λος Άντζελες και την Αθήνα, τα έθνη και τις ταυτότητες.

Ήταν η Αθηνά που εφηύρε τον αργαλειό. Νιώθω ταπεινοφροσύνη από την παρουσία της, καθώς πασχίζω να δημιουργήσω μια οριακή ταπετσαρία η οποία μπορεί να υπηρετήσει στο να πληροφορήσω τόσο τον εαυτό μου, όσο και τους άλλους. Όπως το νήμα του αργαλειού που είτε ταλαντεύεται είτε είναι τεντωμένο, έτσι και η πινελιά μπορεί να είναι βαριά ή ελαφριά, δείχνοντας πού πρέπει να βρίσκεται τελικά η πίστη και η εμπιστοσύνη. –Sarah Mackinnon

Κεντρική φωτογραφία θέματος: “Greece” Mixed media, 8×10” 2021