Τι συνδέει την Κοζάνη και τη Χίο με τη Βοστώνη;

Οι δύο υποτροφίες που δόθηκαν από το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble στους σπουδαστές του προγράμματος και νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς Γιώργο Βενέτη από τη Χίο με ειδίκευση στο σαντούρι και Κωνσταντίνο Σακαρίδη από την Κοζάνη με ειδίκευση στο κλαρίνο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Five-Week Music Performance Intensive Program του Berklee College of Music των Η.Π.Α. το καλοκαίρι του 2024. Το εγχείρημα αυτό, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον διεθνή λαουτίστα / υποψήφιο για βραβείο Grammy και απόφοιτο του Berklee Βασίλη Κώστα, υποστηρίζεται πλήρως από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων που χορηγεί τις υποτροφίες σε ετήσια βάση στοχεύοντας στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρουν ο Γιώργος Βενέτης «Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται και την μεγάλη τιμή, αλλά συνάμα με πλημμυρίζει ένα αίσθημα ευθύνης για τα ωραία που έπονται. Η μουσική είναι κάτι ατελείωτο όπως και τα περιθώρια εξέλιξης…είμαστε ακόμη στην αρχή» και ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης «Η συμμετοχή μου στο “Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble” στάθηκε αφορμή να διευρύνω του μουσικούς μου ορίζοντές και να θέσω στόχους για τους οποίους θα καταβάλλω αμέριστη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν. Εγκάρδιες ευχαριστίες για όλα όσα έζησα και θα ζήσω στο εξαιρετικό εν λόγω πρόγραμμα.»

 

Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ένα διετές μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κοινωνική και πολιτιστική δράση. Βασίζεται σε εβδομαδιαία ατομικά και ομαδικά μαθήματα με τον Βασίλη Κώστα, Νεκτάριο Παπαγεωργίου και Θανάση Βόλλα, τελικές παρουσιάσεις/συναυλίες αλλά και σεμινάρια με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Οι σπουδαστές/στριες του είχαν ήδη την ευκαιρία σε αυτό τον πρώτο χρόνο να συμπράξουν επί σκηνής με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα, τον Ιορδανό βιολονίστα Layth Sidiq αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια με κορυφαίους καθηγητές του Berklee College of Music όπως οι Ed Saindon, Eugene Friesen και George Lernis.

Γιώργος Βενέτης – Βιογραφικές πληροφορίες

Ο Γιώργος Βενέτης, γεννήθηκε στη Χίο και ζει στην Άρτα. Είναι είκοσι ενός ετών και είναι φοιτητής Μουσικολογίας με ειδίκευση στο Σαντούρι, στο τμήμα «Μουσικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Άρτα. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Χίου. Από το 2022 είναι μέλος του μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» με έδρα τα Ιωάννινα. Σπούδασε και σπουδάζει στο Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου «Θεολόγος Μιχελλής» Μουσικές της Θάλασσας και των Παραλίων υπό την διεύθυνση-διδασκαλία του Θεολόγου Μιχελλή και του Σταύρου Παπασταύρου. Έχει μαθητεύσει-μαθητεύει δίπλα σε μερικούς από τους πιο αξιόλογους δεξιοτέχνες του Σαντουριού, καθώς και άλλων οργάνων-ειδικοτήτων, στην Ελλάδα: Βασίλης Κώστας (λαούτο), Αντώνης Βερβέρης (σαντούρι), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Κλέαρχος Κορκόβελος (σαντούρι). Το 2022 συμμετείχε στο “TUNE Traditional music Undergraduate Network in Europe” – Ενεργή συμμετοχή ως σαντούρι στην ορχήστρα (συναυλία με μουσικές από τις χώρες Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Νορβηγία.)

Κωνσταντίνος Σακαρίδης – Βιογραφικές πληροφορίες

Ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από την Κοζάνη. Είναι είκοσι ετών και σπουδάζει στο τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο λαϊκό κλαρίνο και με υπεύθυνο καθηγητή τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο. Παίζει κλαρίνο από την ηλικία των επτά ετών και κλασικό πιάνο στο οποίο βρίσκεται στην τάξη Γ’ ανωτέρα. Φοίτησε στο μουσικό σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου». Από το 2022 είναι μέλος του μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» με έδρα τα Ιωάννινα. Σπούδασε και σπουδάζει κλασική μουσική στο ωδείο «Δημήτρης Δημόπουλος» από το οποίο παρέλαβε με βαθμό άριστα το πτυχίο Αρμονίας (έτος κτήσης:2019) και το πτυχίο Αντίστιξης (έτος κτήσης:2021) και φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές στη Φούγκα. Από το 2013 είναι μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα» – ως κλασικό κλαρινέτο. Το 2014 βραβεύτηκε από την ΚΟΘ για την επίδοση του στο πλαίσιο σχολικού προγράμματος. Συμμετείχε σε σεμινάρια καταξιωμένων μουσικών όπως του διάσημου Αμερικανού σολίστ Vince Di Martino, Layth Sidiq, Ed Saindon, Eugene Friesen, Γιώργου Λέρνη, Βασίλη Κώστα, Δημήτρη Δημόπουλου, Παναγιώτη Δημόπουλου, Γιάννη Γράμψα και άλλων.

Διαβάστε επίσης: 

Από το Πωγώνι στον κόσμο: Πάνω από 2.000 άτομα παρακολούθησαν τη μυσταγωγική συναυλία