Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή, την οποία το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (σε μαγνητοσκόπηση), στο πλαίσιο των μεταδόσεων National Theatre Live.

Στη θεατρική εκδοχή της για τη Σαλώμη, η νοτιοαφρικανή καλλιτέχνις, που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια για τη δουλειά της στην παράσταση Les Blancs, δίνει διττή διάσταση στην προσωπικότητά της παράξενης αυτής ηρωίδας, δημιουργώντας αφενός την Αποκαλούμενη Σαλώμη και αφετέρου την Ακατονόμαστη Γυναίκα. Η πρώτη όψη του χαρακτήρα παραπέμπει στη νεότερη Σαλώμη, που ζει στην υπό ρωμαϊκή κατοχή Ιουδαία.

Αυτή η Αποκαλούμενη Σαλώμη είναι ταυτόχρονα θύμα του αδηφάγου θετού πατέρα της Ηρώδη, αλλά και φορέας μιας ριζοσπαστικής αλλαγής: επιζητεί τον θάνατο του προφήτη Γιοχάνααν (Ιωάννη Βαπτιστή) γιατί μόνον έτσι μπορεί να πυροδοτηθεί η επανάσταση. Τον ρόλο ερμηνεύει η Isabella Nefar [Ιζαμπέλλα Νεφάρ]. Η δεύτερη διάσταση (Ακατονόμαστη Γυναίκα) αποτελεί την ενσάρκωση της ηλικιωμένης Σαλώμης, μιας γυναίκας δίχως φωνή που δεν κατονομάζεται ποτέ στα Ευαγγέλια, την οποία υποδύεται στη σκηνή του Olivier Theatre η Olwen Fouéré [Όλουεν Φουέρε]. Το θεατρικό τοπίο συμπληρώνεται φωνητικά από την ισραηλινή τραγουδίστρια Yasmin Levy [Γιασμίν Λεβύ] –ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα– και από τη σύρια σοπράνο Lubana al Quntar [Λουμπάνα αλ Κιντάρ].

Η προβολή συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Το έργο περιέχει σκηνές γυμνού, ενώ γίνεται αναφορά και περιγραφή εικόνων σεξουαλικής βίας.

Το θεατρικό έργο «Salomé» είναι μια ακόμη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων Νational Theatre Live, τις οποίες προσφέρει στο κοινό της Αθήνας το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council διασυνδέοντάς το με το θεατρικό κέντρο της Ευρώπης.

«Salomé»

Σαλώμη. Η ιστορία έχει ήδη ειπωθεί, ποτέ όμως με τέτοιον τρόπο. Ένας κατεχόμενος λαός στην έρημο. Ένας πρωτόγονος ριζοσπάστης σε απεργία πείνας. Ένα κορίτσι που με τον μυστηριώδη χορό του θα αλλάξει την πορεία του κόσμου. Αυτή η φορτισμένη επαναφήγηση ανατρέπει την περιβόητη βιβλική ιστορία τοποθετώντας το κορίτσι που αποκαλούμε Σαλώμη στην καρδιά μιας επανάστασης.

Συντελεστές:

NT LIVE – «Salomé» («Σαλώμη»)
Συνολική διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Σκηνοθεσία: Yaël Farber
Σκηνικά-κοστούμια: Susan Hilferty
Σχεδιασμός φωτισμών: Tim Lutkin
Μουσική & ήχος: Adam Cork
Kινησιολογία: Ami Shulman
Σκηνοθεσία πάλης: Kate Waters
Δραματουργία: Drew Lichtenberg

Διανομή

Καϊάφας: Philip Arditti
Ηρώδης: Paul Chahidi
Γιοχάνααν (Ιωάννης ο Βαπτιστής): Ramzi Choukair
Γκιόρα: Uriel Emil
Ακατονόμαστη Γυναίκα: Olwen Fouéré
Πιλάτος: Lloyd Hutchinson
Σίμων, γιος του Γκιόρα: Shahar Isaac
Αβαδδών: Aidan Kelly
Τραγουδίστρια: Yasmin Levy
Γεσούα: Theo TJ Lowe
Η αποκαλούμενη Σαλώμη: Isabella Nefar
Άννας: Raad Rawi
Τραγουδίστρια: Lubana al Quntar
Αντικαταστάτες: Andrew Lewis (Πιλάτος, Ηρώδης, Άννας, Αβαδδών), Anna Lindup (Ακατονόμαστη), Roseanna Frascona (Η Αποκαλούμενη Σαλώμη).

Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού, ενώ γίνεται αναφορά και περιγραφή σκηνών σεξουαλικής βίας.

Με αγγλικούς υπότιτλους