Η Feelgood παρουσιάζει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Κάρλο Καρλέι, από 15 Μαΐου 2014. Η αρχετυπική ρομαντική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας παίρνει νέα πνοή στην κινηματογραφική αυτή μεταφορά με πρωταγωνιστές τους Hailee Steinfeld και Douglas Booth.


Οι οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων, με την αέναη έχθρα που τους χωρίζει, ψάχνουν ευκαιρία για καβγά στους δρόμους της Βερόνα. Όταν ο νεαρός Μοντέγος Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, κόρη του λόρδου Καπουλέτου (Damian Lewis) θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα, οι οικογένειές τους θα θελήσουν να τους χωρίσουν, και τα πράγματα θα πάρουν τραγική τροπή.

Το Ρωμαίος και Ιουλιέτα εξερευνά τον άγνωστο και πρωτόγνωρο συναισθηματικό κόσμο στον οποίο μπαίνει κάποιος όταν ερωτεύεται για πρώτη φορά: έναν κόσμο από τον οποίο απουσιάζει κάθε έννοια λογικής και αυτοσυγκράτησης. Ο σκηνοθέτης Carlo Carlei και οι παραγωγοί θέλησαν με αυτή την ταινία να φέρουν το σημερινό κοινό σε επαφή με την πλέον κλασική ρομαντική ιστορία. Πρόκειται για μία ταινία ύμνο στην αγάπη, την αιώνια πίστη και αφοσίωση, διανθισμένη με έντονες συναισθηματικές εξάρσεις και τραγικά στοιχεία. Τα υπέροχα κοστούμια και το προσεγμένο σκηνικό μεταφέρουν μαγευτικά τους θεατές στο παρελθόν, ώστε να αντιληφθούν πληρέστερα τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε και να μεταφερθούν σε μια άλλη εποχή.


Η πιο επικίνδυνη ιστορίας αγάπης που ειπώθηκε ποτέ!


Λίγα λόγια για την ιστορία

Αιώνια έχθρα χωρίζει τις οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων. Ο Πρίγκιπας της Βερόνα όμως δεν έχει καμία όρεξη για τσακωμούς και έριδες στην πόλη του -έτσι, επιπλήττει και τις δυο οικογένειες πολύ αυστηρά. Αυτή η κόντρα αφήνει παγερά αδιάφορο τον νεαρό Ρωμαίο της οικογένειας των Μοντέγων. Το μοναδικό που τον συγκινεί είναι η Ροζαλίν, ξαδέρφη των Καπουλέτων. Για να τη συναντήσει θα τρυπώσει κρυφά στον χορό που οργανώνουν ο λόρδος και η λαίδη Καπουλέτου προς τιμήν της κόρης τους Ιουλιέτας.

Στον χορό, όμως, θα έρθουν τα πάνω κάτω. Ο Ρωμαίος αντικρίζοντας την Ιουλιέτα θα ξεχάσει αμέσως τη Ροζαλίν. Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Η απογοήτευση, όμως, είναι μεγάλη, όταν οι δύο νέοι μαθαίνουν ότι κατάγονται από αντίπαλες οικογένειες. Αυτό, όμως, δεν θα εμποδίσει τον Ρωμαίο να επισκεφθεί μετά το χορό την Ιουλιέτα στο μπαλκόνι της και να της ορκιστεί αιώνια αγάπη.

Δυστυχώς η έχθρα των δυο οικογενειών καλά κρατεί. Ο Τυμπάλδος, ξάδερφος της Ιουλιέτας, σκοτώνει τον Μερκούτιο, αγαπημένο συγγενή του Ρωμαίου. Ο Ρωμαίος εκδικείται το θάνατό του και σκοτώνει τον Τυμπάλδο. Η τιμωρία του είναι να εξοριστεί από τη Βερόνα. Μια τέτοια τιμωρία, όμως, είναι χειρότερη και από τον θάνατο, αφού θα είναι μακριά από την αγαπημένη του. Θα καταφέρουν, άραγε, να ξανασμίξουν οι δύο νέοι και με ποιο τίμημα;

Η παραγωγή

Μεταξύ 1591 και 1595 ο William Shakespeare έγραψε το Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα όλων των εποχών που διηγείται την τραγική ιστορία ενός νέου ερωτευμένου ζευγαριού. Οι παραγωγοί της ταινίας ένιωσαν ότι το σύγχρονο κοινό δεν έχει έρθει αρκετά σε επαφή με αυτήν την ιστορία. Πολλά στοιχεία της ιστορίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απόλυτα επίκαιρα. Έτσι, λόγου χάρη, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι θα μπορούσαν άνετα να είναι δύο συμμορίες του 21ου αιώνα. Επίσης, η ανυπακοή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας προς τους γονείς τους είναι συμπεριφορές που απαντώνται και στους νέους του σήμερα.

Οι παραγωγοί έψαχναν κάποιον να προσδώσει μια πιο σύγχρονη οπτική στην ιστορία και τη γλώσσα του Shakespeare διατηρώντας, όμως, παράλληλα την ποιητική διάθεση και τον βασικό κορμό της ιστορίας. Για σεναριογράφο κατέληξαν στον Julian Fellowes (Gosford Park),  που διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στο να προσαρμόζει ιστορίες εποχής με πολλούς χαρακτήρες και έντονα δραματικά στοιχεία.

Το team της παραγωγής στράφηκε στον Ιταλό Carlo Carlei, για να αναλάβει τη σκηνοθεσία. “Λατρεύω τον Carlo” επικροτεί την επιλογή ο Fellowes. “Όταν καταπιάνεται με μια ταινία, είναι σαν ζωγράφος που είναι αφοσιωμένος  στο έργο του. Επιπλέον, είναι Ιταλός και ως εκ τούτου έχει μια ιδιαίτερη άνεση να μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα”, συμπληρώνει ο σεναριογράφος.


Στοιχεία ταινίας:


«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» / Romeo and Juliet

2013| Έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Carlo Carlei

Script: Julian Fellowes (screenplay) , William Shakespeare (play)

Cast: Douglas Booth, Hailee Steinfeld, Ed Westwick, Christian Cooke, Paul Giamatti, Kodi Smit-Mcphee, Lesley Manville, Tomas Arana, Laura Morante, Damian Lewis, Natascha McElhone, Tom Wisdom, Stellan Skarsgard, Leon Vitali, Natalie Rapti Gomez, Anton Alexander

Trivia/Fun facts


• H πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του William Shakespeare ήταν το 1900 περίπου σε γαλλική εκδοχή.

• To Hollywood, επίσης, αγκάλιασε νωρίς το έργο. Η πρώτη μεταφορά έγινε το 1908 και η δεύτερη το 1916. Στη συνέχεια έγιναν και άλλες μεταφορές. Η πιο γνωστή όμως version πιθανολογείται ότι είναι αυτή του 1968 με σκηνοθέτη τον Franco Zeffirelli. Η νεότερη είναι αυτή του 1996 που πρωταγωνιστούν οι Leonardo DiCaprio και Claire Danes.

• Οι πιο “δυνατές” σκηνές του έργου θεωρούνται ο διάλογος των νέων στο μπαλκόνι, όπως και το τέλος στην κρύπτη. Επίσης, ο θάνατος του Μερκούτιου και του Τυμπάλδου αλλάζουν άρδην την τροπή της ιστορίας.