Την ημέρα που τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και οι ημέρες αγάπησαν την ζωή, γεννήθηκε η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Όταν η ελπίδα συνάντησε τα παιδικά μάτια, όταν οι άνθρωποι επαναστάτησαν και κατέλαβαν τους δρόμους, όταν οι ποιητές και οι ποιήτριες αποτύπωσαν εικόνες αγώνων, η Ρόζα ανέπνευσε για πρώτη φορά. Μια φορά επαναστάτρια, για πάντα επαναστάτρια.

Μια γυναίκα, γεννήθηκε στην Πολωνία και έμεινε αιώνια στον κόσμο για να θερίσει αγώνες.

Η ηγεσία απέτυχε. Ακόμα κι έτσι, η ηγεσία πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου, από τις μάζες και μέσα από τις μάζες. Οι μάζες είναι το αποφασιστικό στοιχείο, είναι ο βράχος πάνω στον οποίο θα κτιστεί η τελική νίκη της επανάστασης(…)Και γι’ αυτό η μελλοντική νίκη θα ανθίσει από αυτή την “ήττα”.

Η Ρόζα, η αιώνια μαρξίστρια ξεκίνησε την δράση της στην εφημερίδα “Η κόκκινη σημαία”. Ο επόμενος σταθμός της, ήταν η ίδρυση της Ένωσης Σπάρτακος. Το 1919, το Βερολίνο κατακλύζουν τα μέλη της επαναστατικής ομάδα. Προχωρούν σε εξέγερση, η οποία κρίνεται ανεπιτυχής. Αλλά αλήθεια πόσο ανεπιτυχής μπορεί να είναι ένας αγώνας;

Οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, υποκινούμενες από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, με την οποία η Ρόζα ήταν σε ευθεία ρήξη, καθώς η ίδια είχε πρόταγμα την αυτοδιάθεση των λαών, δολοφόνησαν τους επαναστάτες μεταξύ των οποίων και την Ρόζα Λούξεμπουργκ καθώς και τον σύντροφο της Καρλ Λίμπκνεχτ.

Η Ρόζα, η γυναικεία εκπροσώπηση των “από τα κάτω”, που δεν θέλησε πάνω να υπάρχει κανείς, η ίδια που με την οξύτητα του λόγου της αντιτέθηκε στον γερμανικό ιμπερεαλισμό & μιλιταρισμό ακόμα και στον Λένιν, ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ μια ελέυθερη ύπαρξη, που μας κοιτάει από ψηλά, φωνάζωντας μας “μπορείτε”.

Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο!” Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη στην άμμο. Αύριο κιόλας η επανάσταση θα “ανυψωθεί με μια βροντή” και με σαλπίσματα θα ανακοινώσει στον τρόμο σας: Ήμουν, Είμαι, Θα είμαι!

Η θύμηση της, μαζί με την φωνή του Γιάννη Κούτρα να χορεύει την μουσική του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Μπέρτολτ Μπρέχτ, πάντοτε θα μας συντροφεύει…

Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει
Πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γι’αυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν

Φωτογραφίες θέματος: Από το αρχείο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ