Η εικαστικός Rolana Ceckauskaite προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης στην ατομική παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς του, με

τίτλο \”Relationships\” στην Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011.

Έχοντας στο ενεργητικό της πολυετείς σπουδές, συμμετοχές σε διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διδασκαλική εμπειρία και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις, η Rolana Ceckauskaite εκθέτει για πρώτη φορά  στην Ελλάδα επιλογές από ζωγραφικά και κεραμικά έργα της. Σε μια περίοδο κατήφειας στη χώρα μας, οι εικαστικές προτάσεις της Λιθουανής καλλιτέχνιδας  προσφέρουν μια ανάσα ανάλαφρης έως χιουμοριστικής διάθεσης.

Η Δρ. ιστορικός της τέχνης Κάτια Κιλεσοπούλου αναφέρει για το έργο της ότι ο ανθρωποκεντρισμός των θεμάτων της λειτουργεί σχολιαστικά – σαρκαστικά ως προς την ανθρώπινη φύση, τους επιτηδευμένους  χαρακτήρες,  τη σοβαροφάνεια,   τις ενδυματολογικές υπερβολές και τις κοινωνικές αλλά και τις ερωτικές   σχέσεις.

Χρησιμοποιώντας την εξπρεσιονιστική παραμόρφωση απαλλάσσει τα ανθρώπινα σώματα από τις επιταγές κάθε νόρμας, διαμορφώνοντας ένα δικό της τύπο ανθρώπινης παρουσίας που συνδυάζει την παιδική αφέλεια με την ενήλικη κριτική ματιά. Αν και συχνά οι “εικονογραφήσεις“ της αφορούν σε παρωχημένες εποχές, δεν λείπουν στιγμιότυπα της σύγχρονης καθημερινής ζωής.

Η λέξη εικονογράφηση δεν αναφέρεται τυχαία διότι πράγματι ένας διηγηματικός χαρακτήρας στα έργα της, τα πλακάτα χρώματα, οι μεγάλες ενιαίες επιφάνειες, τα σχεδόν μονόχρωμα φόντα και η φειδωλή χρήση παραπληρωματικών θεμάτων – κυρίως τοπία – προσφέρονται για εκτύπωση, για ευρηματική εικονογράφηση ιστοριών για παιδιά και μεγάλους. Εξίσου ιδιόρρυθμη η κεραμική της δίνει την εντύπωση να της αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο εκφραστικής ελευθερίας και σπιρτόζικης διάθεσης.

Η Rolana Ceckauskaite γεννήθηκε το 1972 στο Siauliai στην Λιθουανία. Το 1990 αποφοίτησε από το Σχολείο Τεχνών M.K. Ciurlionis του Vilnius, και το 1995 αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Vilnius. Από το 1993 πήρε μέρος σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει 44 ατομικές, σε Λιθουανία, Η.Π.Α., Λετονία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Σλοβενία, Ανδόρα, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ιαπωνία. Από το 2000 έχει συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπόσια, σεμινάρια και συνέδρια. Από το 2003 διδάσκει, οργανώνει και συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Είναι μέλος της Ένωσης καλλιτεχνών Λιθουανίας και του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.