Η νέα ταινία του διαστημικού έπους, Rogue One: A Star Wars Story, του Gareth Edwards, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου από την Feelgood.

Ποιος είπε ότι το Star Wars περιορίζεται σε μια και μόνο ιστορία; Ο μακρόκοσμος που οι εκατομμύρια fans γνωρίζουν και αγαπούν είναι γεμάτος διηγήσεις και νέους, συναρπαστικούς χαρακτήρες. Σε ένα σύμπαν πολύ, πολύ μακριά, λοιπόν, έρχεται από την Lucasfilm η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story», μια νέα, επική περιπέτεια. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ένας μετρ του είδους, ο Gareth Edwards (Godzilla, Monsters). Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η υποψήφια για Όσκαρ Felicity Jones (The Theory of Everything), ο Diego Luna (Milk, Elysium), ο Ben Mendelsohn (Bloodline, Animal Kingdom), ο Mads Mikkelsen (Casino Royale, TV’s Hannibal), ο Alan Tudyk (Frozen, I Robot), Riz Ahmed (Nightcrawler, Jason Bourne) και ο βραβευμένος με Όσκαρ Forest Whitaker (The Last King of Scotland, The Butler). Το πολυεθνικό καστ συμπληρώνουν οι δύο πιο αναγνωρισμένοι σταρ της Κίνας Donnie Yen (Ip Man, Blade II) και Jiang Wen (Let the Bullets Fly, The Sun Also Rises). Διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο Greig Fraser (Zero Dark Thirty, Foxcatcher).

Σύνοψη

Σε μια εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και, έτσι, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Ένα νέο αστέρι γεννιέται

Μετά από μια συνάντηση που είχε η Kathleen Kennedy, πρόεδρος της Lucasfilm και παραγωγός των Star Wars, με τον George Lucas όταν ετοίμαζαν τα επεισόδια VII, VIII και IX  κι αφού τονίστηκε πόσο απέραντο είναι το σύμπαν του Star Wars, προέκυψε η επιθυμία να ειπωθούν και άλλες παράλληλες ιστορίες που θα έχουν ως βάση αναφοράς αυτόν τον κόσμο.  «Καταλήξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ταινίες που δεν έχουν ως βασικό πρωταγωνιστή μόνο τον Luke Skywalker», σχολιάζει η Kennedy.

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια νέα σειρά ταινιών που θα έδινε τη δυνατότητα στην Kennedy και την ομάδα παραγωγής της Lucasfilm να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με διαφορετικά στιλ και εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης. Το  «Rogue One» διηγείται την ιστορία κάποιων (αντί)ηρώων, που η μοίρα τους έφερε συνοδοιπόρους σε μια κοινή αποστολή: να κλέψουν τα σχέδια του Death Star, του τρομαχτικού και θρυλικού όπλου της Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν το ατομικό συμφέρον στην άκρη, για να επιδιώξουν και να πετύχουν κάτι μεγαλύτερο και ευγενές.

Το όραμα του σκηνοθέτη

Πριν ο σκηνοθέτης Gareth Edwards ξεκινήσει τη διαδικασία ανεύρεσης των ηθοποιών του, έπρεπε πρώτα να προσδιορίσει την ταυτότητα της ταινίας και πως θα μπορούσε να την ενσωματώσει στο σύμπαν του Star Wars, διατηρώντας παράλληλα και τη δική της ατομικότητα.

Η έμπειρη παραγωγός Kathleen Kennedy (Schindler’s List, Star Wars: The Force Awakens, Back to the Future), υποστήριξε απόλυτα το όραμα του Edwards και την επιθυμία του να πειραματιστεί και να προσδώσει μια αυτόνομη ύπαρξη στην ταινία. Επιθυμία του Edwards ήταν να κάνει μια πιο προσγειωμένη από άποψη εφέ ταινία και να προσδώσει περισσότερα ρεαλιστικά στοιχεία στην κινηματογράφησή του.  «Όλες οι Star Wars ταινίες οφείλουν να έχουν μία κοινή αισθητική γραμμή, στιλ και ύφος» σχολιάζει η παραγωγός.  «Από την άλλη, σε κάποιες ταινίες που λειτουργούν πιο αυτόνομα μπορούμε να κάνουμε κάποιες δοκιμές και να πειραματιστούμε με πράγματα».

Καστ από άλλον πλανήτη

Οι παραγωγοί, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Jyn Erso, στράφηκαν στην Felicity Jones,  μια από τις πιο ταλαντούχες νέες ηθοποιούς της Βρετανίας και υποψήφια για Όσκαρ για τη Θεωρία των Πάντων. H Erso είναι μια δύσκολη, θυμωμένη και πανέξυπνη τύπισσα που θέτει τον εαυτό της στις υπηρεσίες της Συμμαχίας. Η Jones σχολιάζει για το ρόλο της:  «Ήθελα να δείξω την ανθρώπινη πλευρά της Jyn. Είναι σκληρή και αποφασιστική, αλλά από την άλλη είναι και αρκετά ευάλωτη συναισθηματικά».

Για το ρόλο του Cassian Andor, ενός αξιωματικού της Συμμαχίας, οι παραγωγοί επιδίωξαν να βρουν έναν έμπειρο και ταλαντούχο ηθοποιό. Ο ηθοποιός αυτός είναι ο Diego Luna. Περιγράφοντας την εμπειρία του, ο Luna σχολιάζει:  «Η ταινία είναι πολυεπίπεδη. Υπάρχουν πολλές έντονα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς τους ηθοποιούς. Από την άλλη υπάρχουν αρκετές σκηνές που έχουν πλάκα και όλοι τις διασκεδάσαμε απίστευτα».

Ο Chirrut Îmwe είναι ένας τυφλός μοναχός. Τρομερός πολεμιστής, μια φονική μηχανή. Οι παραγωγοί για το ρόλο κατέληξαν στον Donnie Yen, έναν πραγματικό δάσκαλο πολεμικών τεχνών, αλλά και έναν από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Κίνας.  «O Donnie Yen έχει και ο ίδιος μια πνευματικότητα, όπως και ο χαρακτήρας του, και διαθέτει επίσης και τρομερό χιούμορ» σχολιάζει η παραγωγός Allison Shearmur.  «Μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει μια κομψότητα, έναν ηρωικό χαρακτήρα και μια ευγένεια τόσο στον Yen όσο και στον Chirrut».

O Baze Malbus, ένας πραγματικός στρατιώτης, έχει μεγαλώσει μαζί με τον Chirrut και θα ακολουθούσε τον πιστό του φίλο ακόμη και στην άκρη του σύμπαντος. Ο Jiang Wen, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της Κίνας, ήταν ο ιδανικός να συμπληρώσει τον Yen Chirrut και να υποδυθεί τον Baze. Ο Jiang Wen σχολιάζει για τον χαρακτήρα του:  «Κάτω από το σκληροτράχηλο περιτύλιγμα, κρύβεται ένας τίμιος άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη».

Ο Bodhi Rook είναι ένας πιλότος που εργάζεται για την Αυτοκρατορία, αλλά κάνει στροφή 180 μοιρών, όταν αντιλαμβάνεται την αλήθεια. Ο Riz Ahmed που υποδύεται τον Bodhi σχολιάζει για το χαρακτήρα του:  «Η περιγραφή που μου έκανε ο Gareth για το χαρακτήρα μου είναι ότι πρόκειται για έναν τύπο που βρίσκεται στη μέση του πολέμου, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι κανονικά εκεί. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι πολεμιστές και ξαφνικά αυτός ο τύπος που δεν έχει καμία σχέση με πόλεμο και μάχες, συνειδητοποιεί ότι πρέπει ξαφνικά να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Πρόκειται για τον συνηθισμένο μέσο άνθρωπο. Σχεδόν όλοι μπορούν να ταυτιστούν μαζί του».

Ο Galen Erso, τον οποίο υποδύεται ο Mads Mikkelsen, είναι ο πατέρας της Jyn και ένας λαμπρός επιστήμονας. Ο ηθοποιός σχολιάζει για την εμπλοκή του στο σύμπαν του Star Wars:  «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στο Star Wars. Κάτι που θεωρώ ότι είναι άκρως ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρόλο που αυτό το σύμπαν έχει κυριευθεί από  ανδροειδή και ρομπότ, δεν παύει ο πυρήνας του να είναι κατά βάση ανθρώπινος».


FACTS

• Το «Rogue One: A Star Wars Story» είναι το πρώτο σε μια σειρά αυτόνομων ταινιών που συμπληρώνουν τις νέες ταινίες του saga και επιτρέπουν σε διάφορους σκηνοθέτες να εξερευνήσουν το σύμπαν και να πειραματιστούν με διαφορετικά ύφη.

• Στο «Rogue One» επιστρέφουν αρκετοί χαρακτήρες οικείοι στους fans, συμπεριλαμβανόμενης της επικεφαλής των επαναστατών Mon Mothma, την οποία υποδύεται ξανά η Genevieve O’Reilly.

• Για να δημιουργήσουν το ύφος και look που ήθελαν για το «Rogue One», ο σκηνοθέτης Gareth Edwards και ο διευθυντής φωτογραφίας Grieg Fraser χρησιμοποίησαν φακούς κάμερας της δεκαετίας του ’70 και τους συνδύασαν με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

• Για τα ρούχα του χαρακτήρα της Jyn Erso, οι δημιουργοί μελέτησαν τι φορούν οι γυναίκες μαχήτριες ελευθερίας στο Κουρδιστάν, καθώς και ιαπωνικές επιρροές. Η μπλούζα που φορά η Jyn κάτω από τα ρούχα της είναι βασισμένη σε (ή εμπνευσμένη από) ιαπωνικό σχέδιο.

• Η δημιουργία του νέου droid (ανθρωποειδές ρομπότ) K-2SO, το οποίο υποδύεται με την τεχνική performance capture ο Alan Tudyk, χρειάστηκε τις ικανότητες της ομάδας στην Industrial Light & Magic και της παρέας του Neal Scanlan, ειδικής στη δημιουργία droids. Το K-2SO αρχικά φτιάχτηκε ως μακέτα ρεαλιστικής κλίμακας από την ομάδα του Scanlan και στη συνέχεια τα ειδικά εφέ του έδωσαν ζωή.

• Το να (ξανά)δημιουργήσουν το look του Darth Vader αποτέλεσε πρόκληση για τους ενδυματολόγους Glyn Dillon και David Crossman, καθότι σε όλες τις ταινίες Star Wars υπάρχουν διακριτικές ενδυματολογικές αλλαγές στα ρούχα του απόλυτου κακού. Για παράδειγμα, το κράνος του στο «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» είναι πιο γυαλιστερό από τον προκάτοχό του, αλλά μετά από εκτενείς συζητήσεις, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως προτιμά τη ματ εκδοχή όπως εμφανίζεται στο «Μια Νέα Ελπίδα». Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πιστή αναπαραγωγή του look του Vader, με τα κουτιά στη ζώνη του να είναι ίδια με αυτά στο «Μια Νέα Ελπίδα», ακόμα και οι μικρές τους γρατσουνιές. Και το κουτί στο στήθος είναι ξανά βαμμένο ξύλο με κουμπιά.

• Μαζί με τους θρυλικούς Stormtroopers, ο σκηνοθέτης Gareth Edwards ήθελε να δώσει στους fans κάτι καινούργιο και τρομαχτικό. Κι έτσι γεννήθηκαν οι Death Troopers. Αυτοί είναι ένα τελείως νέο σχέδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για το «Rogue One». Είναι μια ελίτ ομάδα μαχητών με κατάμαυρη ένδυση. Ενώ τα κοστούμια των Stormtroopers ήταν φτιαγμένα για οποιονδήποτε πάνω από 1.70 ύψος, οι φοβεροί  Death Troopers έχουν ύψος 1.83 το λιγότερο.

• Ο σκηνοθέτης ήθελε τα πλάσματα του «Rogue One» να είναι αληθοφανή και να ταιριάζουν ρεαλιστικά μέσα στο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, τα πλάσματα αυτά υποβλήθηκαν στην ίδια μεταχείριση με τους ηθοποιούς, δηλαδή η ομάδα μακιγιάζ και μαλλιών τους λέρωνε με σκόνη, βρώμα και ιδρώτα όπως και τα άλλα μέρη του καστ.

• Ένα σκηνικό οικείο στους fans θα είναι η βάση των επαναστατών στον Yavin 4, την οποία είδαμε πρώτη φορά στο «Μια Νέα Ελπίδα». Τότε, ο Lucas δεν είχε αρκετά χρήματα για να χτίσει όλη τη βάση, και χρειάστηκε μια τεράστια ζωγραφιά για να δώσει την ψευδαίσθηση του μεγέθους. Στο «Rogue One» η παραγωγή έχτισε όλη τη βάση, στο ακριβές σημείο που βρισκόταν κι η προηγούμενη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Cardington στην Αγγλία. Τα τεράστια υπόστεγα έδωσαν στους σκηνογράφους τη δυνατότητα να φτιάξουν τον Yavin 4 σε ρεαλιστικό μέγεθος. Το σετ είχε μήκος περίπου 107 μέτρα και πλάτος 61 μέτρα.

• Το σετ του Yavin 4 ήταν «ντυμένο» σε όλες του τις πλευρές, ενώ ακόμα και το συνεργείο φορούσε κοστούμια της ταινίας. Το σετ του Jedha φτιάχτηκε με παρόμοιο τρόπο, και το συνεργείο έκανε όσο περισσότερα γυρίσματα μπορούσε σε πραγματικές τοποθεσίες για να ακολουθήσει το όραμα του Edwards. Ακόμα κι όταν χρειάστηκαν blue screens («μπλε οθόνες») για τα ειδικά εφέ, η παραγωγή έχτιζε όσο περισσότερο σετ μπορούσε, για να έχουν ρεαλιστικές αναφορές στο πώς θα έπρεπε να φαίνονται τα ειδικά εφέ.

• Για να εμπνευστούν για την ιερή πόλη της Jedha, οι σκηνογράφοι μελέτησαν την αρχαία πόλη της Ιερουσαλήμ, το οχυρό της ερήμου Μασάντα στο Ισραήλ, καθώς και το Παρίσι στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

• Το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Bovingdon, παλιά βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τους καθαρούς ορίζοντες και την προσβασιμότητά του, ήταν ιδανικό για τη δημιουργία του σετ των Μαλδιβών. Χρειαζόταν μόνο άμμο και φοίνικες, οπότε η παραγωγή έφερε 2000 τόνους άμμου και 60 δέντρα από την Ισπανία, καθώς και άλλα φυτά από την Αγγλία. Έφτιαξαν ακόμα μια παραλία με ανακυκλωμένο νερό για να μην πάει χαμένο – για την ακρίβεια σχεδόν 800.000 λίτρα νερού.

• Όταν το σετ των Μαλδιβών ήταν έτοιμο, το μέγεθός του ήταν περίπου 8 στρέμματα. Ένα μικρότερο συνεργείο έκανε και κάποια γυρίσματα στις πραγματικές Μαλδίβες.

Σκηνοθεσία: Gareth Edwards                                

Παίζουν: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmed, με τους Jiang Wen, Forest Whitaker                          

Παραγωγοί: Kathleen Kennedy, Allison Shearmur, Simon Emanuel                               

Executive παραγωγοί: John Knoll, Jason McGatlin

Ιστορία: John Knoll, Gary Whitta

Σενάριο: Chris Weitz, Tony Gilroy  

Διεύθυνση φωτογραφίας: Greig Fraser 


Διάρκεια: 133’