Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τα Video Portraits του διάσημου σκηνοθέτη, εικαστικού και σκηνογράφου Robert Wilson.

Την έκθεση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 5 Απριλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013, επιμελείται η Μαριλένα Β. Καρρά, Υπεύθυνη του Τομέα Εικαστικών Τεχνών της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο Robert Wilson είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ένας πραγματικά πολύπλευρος καλλιτέχνης. Έχοντας ασχοληθεί κατά καιρούς με τη χορογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την performance, επικέντρωσε τη δημιουργικότητά του στη σκηνοθεσία, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτό, συνέλαβε και σκηνοθέτησε, στο διάστημα 2004-2009, 60 περίπου Video Portraits (ορισμένα από αυτά σε πολλαπλές εκδοχές).

Φωτογραφία θέματος: Ευγενική παραχώρηση: RW Work Ltd.και Dissident Industries Inc.

Στον εκθεσιακό χώρο, αλλά και σε άλλα σημεία του κτηρίου της Στέγης, θα παρουσιαστεί ολόκληρη η σειρά Video Portraits του Wilson, που αποτελούν μία ιδιότυπη μορφή τέχνης, η οποία συνίσταται στο διάλογο μεταξύ φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και μουσικής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους.

Ο Robert Wilson δημιούργησε αυτά τα Video Portraits χρησιμοποιώντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας και συνδυάζοντας κάθε ένα από τα πορτραίτα με μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση, επιστρατεύοντας συνθέτες όπως οι Lou Reed, Nino Rota, David Byrne, Tom Waits, Bernard Hermann, Michael Galasso, ή ενορχηστρώνοντας έργα των Bach, Beethoven, Massenet, Tchaikovsky και Wagner. Πρωταγωνιστές είναι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, αλλά και ζώα. Παρά τη φαινομενική στασιμότητα των ηρώων, διακρίνεται σε αυτά μία αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη εξελικτική διαδικασία, που προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον του θεατή, κρατώντας μας σε ένα διαρκές σασπένς.

Το περιεχόμενο των Video Portraits έχει συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης που δημιουργούν υπόγειους, σαρκαστικούς πολλές φορές, συνειρμούς στο θεατή: η Jeanne Moreau, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ως Μαρία Στιούαρτ σε αντίστοιχο πίνακα του 1578, η Isabelle Huppert ως Greta Garbo, ο Johnny Depp ποζάρει ως Rrose Sélavy (όνομα που απέδιδε στον εαυτό του ο Marcel Duchamp, φωτογραφημένος ως γυναίκα από τον Man Ray), η Salma Hayek μεταμορφώνεται σε κύκνο υπό τους ήχους του Τσαϊκόφσκι, η Winona Ryder εμφανίζεται ως πολύ χαρωπή, αν και θαμμένη έως το λαιμό στην άμμο, Winnie στις Ευτυχισμένες μέρες του Beckett, ο Mikhail Baryshnikov ως Άγιος Σεβαστιανός πληγωμένος από δεκάδες λόγχες, η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό παραπέμπει στη μητέρα της Grace Kelly, όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία Σιωπηλός μάρτυρας του Χίτσκοκ, ενώ η Dita von Teese πάλι δεν παραπέμπει παρά στον εαυτό της.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια προβολή οι εντελώς νέες εκδοχές τριών Video Portraits: Juliette Binoche, Sean Penn, Horned Frog, των οποίων η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.

***

Παράλληλη δράση

Διαδραστικές ξεναγήσεις και εργαστήρια στην έκθεση του Robert Wilson

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από αρχές Απριλίου έως μέσα Ιουνίου 2013

10:00-12:00

Εκθεσιακός χώρος

Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.

Απευθύνεται σε:

Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου

Για μαθητές Λυκείου, μόνο ξενάγηση

Κόστος: 3 € ανά μαθητή (περιλαμβάνεται και το εργαστήριο)

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Μυρτώ Λάβδα.

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Φωτογραφία θέματος: Ευγενική παραχώρηση: RW Work Ltd.και Dissident Industries Inc.