Μετά από τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, το έργο «Ρίττερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρτ θα παρουσιαστεί στο θέατρο Σφενδόνη

… από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013.

Ταυτότητα της παράστασης
Τα πρόσωπα ερμηνεύουν τρεις σημαντικοί ηθοποιοί, που συναντιόνται και πάλι στη σκηνή:  Ράνια Οικονομίδου,  Άννα Κοκκίνου και Δημήτρης Καταλειφός.

Μετάφραση: Βασισμένη σε μία μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός, Άννα Κοκκίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος    
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κοστουμιών: Μάγδα Καλορίτη
Το ανδρικό κοστούμι επιμελήθηκε ο οίκος GIANNETOS
Κίνηση: Πέρσα Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Ορέστης Καμπερίδης
Η μουσική του ρολογιού έγινε πάνω σε θέμα από το κουαρτέτο 132 του Μπετόβεν από τη Στέλλα Γαδέδη
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
                                             

To έργο γράφτηκε το 1984. Από τα σημαντικότερα έργα του Τόμας Μπέρνχαρντ-  είναι βαθύτατα πολιτικό.

Με κοφτερή ματιά και εξ ίσου κοφτερή γλώσσα, κριτικάρει με σφοδρότητα και πρωτοφανή διαύγεια πνευματική, τα βαθειά κοινωνικά προβλήματα που δρουν καταλυτικά στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου.

Θέμα του η οικογένεια σαν μια μικρογραφία της κοινωνίας, της χώρας. Mιά κόλαση εκμηδένισης και ακύρωσης  των παιδιών της. 
Πώς τα θύματα γίνονται με τη σειρά τους θύτες σε μια πορεία που δεν έχει τέλος.
Πώς η παντοδυναμία του χρήματος  παραμορφώνει όλα τα φυσικά χαρίσματα τους και τα μετατρέπει σε τραυματισμένα τέρατα. Ο ανελέητος πόλεμος- το φοβερό αλληλοφάγωμα για την επικράτηση του εγώ. Σ’ αυτό που φαινομενικά μοιάζει φυσικό και αποδεκτό ο Μπέρνχαρντ βάζει ένα μεγεθυντικό φακό- παρατηρεί και φανερώνει την μέθοδο αλληλεξόντωσης ο ένας του άλλου.

Το έργο διαδραματίζεται στο αρχοντικό της βαθύπλουτης οικογένειας Βόρρινγκερ σ’ένα προάστιο της Βιέννης στη διάρκεια μιάς μέρας.
Τα πρόσωπα είναι τρία αδέρφια- δύο αδερφές- Ρίττερ και Ντένε και ο αδερφός τους Λούντβιχ.
Είναι η μέρα που η μεγάλη αδερφή- Ντένε- έχει φέρει για μόνιμη εγκατάσταση στο σπίτι τον φιλόσοφο αδερφό της Λούντβιχ- ύστερα από την παραμονή του επί είκοσι χρόνια στο ψυχιατρείο.
Η Ντένε ένα πρόσωπο απόλυτα προσκολλημένο στις αρχές και το πνεύμα της οικογένειας Βόρρινγκερ προσδοκά να εντάξει και πάλι τον αδερφό της στο σπίτι και στα ιδανικά του.
Η Ρίττερ είναι πρόσωπο εντελώς αδιάφορο για τα ιδανικά αυτά αλλά και για οτιδήποτε άλλο- είναι τελείως αντίθετη με τη πρωτοβουλία αυτή της αδερφής της να φέρει στο σπίτι τον αδερφό τους τον οποίο θεωρεί  τέρας εγωισμού και καταπιεστή τους.
Ο Λούντβιχ είναι πρόσωπο βασανιστικά απορροφημένο από τη σκέψη του και βασανιστικά εξαρτώμενο από την οικογένεια αυτή και το σπίτι τη ‘κόλαση των Βόρρινγκερ’  όπως το ονομάζει. Ο αγώνας του να εξουσιάσει την σκέψη του είναι εξουθενωτικός για τον ίδιο και για τους άλλους.
Η σύγκρουση μεταξύ των τριών είναι βίαιη και ανελέητη.

Πρόκειται για μια δυνατή γραφή του μεγάλου σύγχρονου- κλασσικού πια  συγγραφέα, Τόμας Μπέρνχαρντ, που αυτή την χρονιά γιορτάζονται σ’όλη την Ευρώπη τα 80 χρόνια από την γέννησή του.