Το Beton7 παρουσιάζει στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρικές Συνθέσεις» με βάση την Αρχαία Τραγωδία την παράσταση

«Ρίτσος-Σοφοκλής, Ισμήνη-Αντιγόνη» στις 7 Μαΐου 2012.

Στις αλλοτριωτικές δομές του κόσμου που ζούμε, που δεν κρατούμε παρά μόνο σπαράγματα, η πνευματική αναγκαιότητα αποτελεί τον απαραίτητο δείκτη που οδηγεί στη χαμένη ενότητα του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά στο δικό μας θεατρικό εγχείρημα, η Ισμήνη, μια μεγάλη γυναίκα, ζώντας μόνη στο αρχοντικό της, αναθυμάται και σχολιάζει τα της ζωής της και τα της σχέσης της με την αδερφή της Αντιγόνη, σε ένα δραματικό «τώρα» που εμπεριέχει παρελθόν και μέλλον, δοκιμάζοντας να ολοκληρώσει, κατά το δυνατό, με λεκτικά άλματα και συνδηλώσεις, μια κλειστή οικογενειακή πραγματικότητα, που η πληγή και το μέγεθός της παραμένουν ανοιχτά.

Πρόκειται για μια διακειμενική και διαχρονική διασύνδεση δύο κορυφαίων ποιητών της γλώσσας μας, που αφορούν στην ίδια θεματική. Ποιητών που σωματοποιούν, στο βαθμό που μπορούν, το βαθύτερο περιεχόμενο του ανθρώπου. Τη σκοτεινότητα της ύπαρξης και το φως που τη διαπερνά.

Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε το διαχρονικό στέλεχος με τα όσα εισάγουν ο χρόνος και οι καταστάσεις για μια, κατά συνθήκη, βασιλικής καταγωγής γυναίκα που παρακμάζει.

Πρόκειται για ένα λιτό, συνεκτικό ανέβασμα ώστε να ακουστεί ο λόγος των ποιητών και τα όσα συμβαίνουν κάτω από αυτόν στην κοινωνία και στην πολιτική.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις 2012, σειρά τον Μάιο έχουν οι παραστάσεις:

• Τιμωρία της Ομάδας (361μοίρες)
• ΡΙΤΣΟΣ –ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΙΣΜΗΝΗ –ΑΝΤΙΓΟΝΗ της Ομάδας ΚΑΝΘΟΣ
• Πυρηνική Κασσάνδρα της Μαριάννας Λαμπίρη

Συντελεστές:

Διαμόρφωση κειμένων, σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Πάνος Κυπαρίσσης
Ισμήνη: Βασιλική Σκάλκου
Αντιγόνη: Αργυρώ Τσιώτου
Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Κυπαρίσσης
Η μετάφραση του αρχαιοελληνικού κειμένου είναι του Ι. Ν. Γρυπάρη